Talán a Julien’s Auctions emberei sem számítottak ekkora érdeklődésre, mégis dörzsölhették a tenyerüket a nap végén február 13-án, miután lezajlott egy árverés Beverly Hillsben. Az aukción hidegháborús relikviák találtak gazdára, köztük rengeteg szovjet gyártmányú kémeszközzel, de voltak amerikai és kubai gyártmányú tárgyak is.

A tételek egy része egyenesen a New York-i KGB múzeumból jött, így nem lehetett kétség eredetiségük, valamint állapotuk felől. A 400 árverésre bocsátott kütyü közt voltak különféle kamerák, lehallgatóeszközök, morzeküldő gépezetek és radarok is, de gazdára találtak korabeli kormányzati dokumentumok is.

Úgy vitték a szovjet kémcuccokat, mint a cukrot 1

Maguk a tételek önmagukban nem értek sokat az előzetes becslések szerint, ám a licitálók rengeteg terméket a becsült ár sokszorosáért is hajlandóak voltak megvenni. A legtöbb pénzt, egész pontosan 32 ezer dollárt (9,44 millió forintot) egy 3 ezer dollárra (885 ezer forintra) értékelt, a KGB által kifejlesztett táskáért fizettek, melybe egy kamerát rejtettek el. Egy előzetesen 300 dollárra (88 ezer forintra) értékelt pénzérméért 25 600 dollárt (7,55 millió forintot) fizettek: ennek különlegessége, hogy ketté lehet szedni, a szovjetek előszeretettel rejtettek bele titkosított üzeneteket ügynökeik számára.

Úgy vitték a szovjet kémcuccokat, mint a cukrot 2

Úgy vitték a szovjet kémcuccokat, mint a cukrot 3

Egy ártatlannak tűnő cigarettásdoboz 19 200 dollárt (5,66 millió forintot) ért valakinek: oldalában természetesen ennek is ott figyel a rejtett kamera. Ugyanennyit adtak egy esernyőért (a nyitóképen), melynek végébe egy aprócska fecskendőt lehetett helyezni, és azzal gombnyomásra meg lehetett mérgezni a kiszemelt áldozatot.

Úgy vitték a szovjet kémcuccokat, mint a cukrot 4