Winston Churchill a második világháború ideje alatt volt Nagy-Britannia miniszterelnöke. A politikus lelkes amatőr festő volt, csaknem 500 képet készített, miután a negyvenes éveiben megismerkedett a festészettel.

Képeinek egyike, a Tower of the Koutoubia Mosque (A Koutoubia mecset tornya) című alkotás várhatóan 1,5 millió és 2,5 millió font (604 millió-1 milliárd forint) közötti áron fog gazdát cserélni a Christie’s auckiósház március 1-jei londoni árverésén. A 12. századi, marrákesi mecsetet a naplemente fényeiben megörökítő mű az egyetlen festmény, amelyet Churchill befejezett a második világháború alatt.

Hatalmas pénzt kaszálhat Angelina Jolie egy képpel 1

A kép 1943 januárjában készült, a casablancai konferencia után, amelyen Churchill és Franklin D. Roosevelt amerikai elnök döntött a szövetségesek észak-afrikai, szicíliai és olaszországi partraszállásairól. A konferenciát követően a két vezető ellátogatott Marrákesbe, és Churchill megmutatta Rooseveltnek a város szépségeit.

Hatalmas pénzt kaszálhat Angelina Jolie egy képpel 2

Így néz ki a mecset manapság

“Roosevelt el volt ragadtatva a várostól, amelyet egészen hihetetlennek talált” – mondta Nick Orchard, az aukciósház modern brit művészeti részlegének vezetője, hozzátéve, hogy Churchill megörökítette a látványt egy “gyönyörű és megidéző festményben”, amelyet aztán Rooseveltnek ajándékozott. Miután az amerikai elnök elhunyt, fia eladta a képet, majd a mű többször is gazdát cserélt, mielőtt Angelina Jolie és korábbi párja, Brad Pitt megvásárolta 2011-ben. A 2019-ben elvált színészházaspár jelentős műgyűjteményre tett szert. Az alkotást a Jolie Family Collection bocsátja árverésre.

A Christie’s reményei szerint a festmény a Churchill-művek esetében új aukciós rekordot jelentő áron fog gazdát cserélni. Orchard szerint a jelenlegi rekord nagyjából 1,8 millió font (726 millió forint), amelyet Churchill egy – véleménye szerint – kevésbé jelentős alkotásáért fizettek ki.