“Ugyan mégis mi bajom származhat abból, ha ez lesz a háttérkép a telefonomon?” – gondolhatják most sokan. Első ránézésre teljesen ártatlan fotónak tűnik az álló tájolású kép, melyen a felhők által megtört napfényben egy hegyekkel körülvett tó látható, a közepén egy szigettel.

Vigyázz, ez a fotó tönkreteheti a telefonod! 1

Mint kiderült, a fénykép komoly bosszúságokat okozhat azoknak, akik androidos telefonjukon ezt a fotót beállítják háttérképnek. Számtalan felvétel kering a Twitteren arról, hogy a mobilok egyszerűen nem tudják kezelni a képet, lefagynak, és nem lehet az eszközöket használni. Több esetben csak a gyári állapot visszaállítása segített, mely együtt jár minden adat törlésével. Az alábbi felvételen is egy olyan mobil látható, mely megzavarodik az új háttérkép miatt.

a videó a hirdetés után indul

A témában két kiberbiztonsági szakértő is nyilatkozott. Ken Munro és Dave Lodge szerint a problémát a képet felépítő pixelekhez tartozó matematikai információk okozhatják. A legtöbb kép esetében az RGB, azaz a red (piros), green (zöld) és blue (kék) színmodell segítségével írja le a számítógép, hogy a képpontok a három szín milyen arányú keverésével állnak elő. Ám nemcsak ez a színmodell létezik, ráadásul az RGB-nek is van bővített változata is – ezek akár ilyen gondokat is okozhatnak.

Valószínűleg az érintett készülékeknél is az lehet a gond, hogy az Android nem tudja ezeket az adatokat helyesen feldolgozni, és összeomlik a rendszer. A problémával már megkeresték az operációs rendszert fejlesztő Google-t, ám egyelőre nem érkezett tőlük hivatalos reakció.

Kövess minket a Facebook-on!