Még a sivatagi hangyák közötti is különleges a szaharai ezüsthangya, ami magához mérve valódi villám. A másodpercenként megtett 0,855 méter 108-szor hosszabb, mint a rovar teljes testhossza – írták a kutatók.

Akkor tudjuk ezt a tempót igazán értékelni, ha emberi léptékre nagyítjuk. Ha a kis hangya 1,95 magasra nőne, és Usain Boltnak hívnák, akkor másodpercenként 210 métert tenne meg, vagyis körülbelül 760 km/órás sebességgel lenne képes száguldani.

A szaharai ezüsthangyáról közismert, hogy igen nagy a meleg tűrő képessége, hőpajzsa – a testén lévő csőszerű szőrszálak – megvédi attól, hogy testhőmérséklete 53,6 Celsius-fok fölé emelkedjen. Erre szüksége is van a forró sivatagi körülmények között. A német kutatók 2015-ben vették filmre a rovar mozgását a tunéziai Douz térségben.

A kutatók felfedezték hogy az ezüsthangya a nap legmelegebb időszakában képes a legnagyobb sebességre. Laboratóriumban 10 Celsius-fok hőmérsékletnél sebessége csökkent másodpercenként 0,057 méterre.

Sebes mozgása azért is figyelemre méltó, mert lábai 20 százalékkal rövidebbek a rokonfajokhoz, mint például a szintén a tunéziai sivatagban élő Cataglyphis fortis sivatagi hangyához képest – írták a kutatók tanulmányukban. Gyorsaságát mozgástechnikájának köszönheti, ez a kicsiny rovar, amelynek lábai 4,3-6,8 milliméter hosszúak, képes másodpercenként 47 lépést megtenni, azaz háromszor gyorsabb nagyobb rokonainál. Lépésinek hosszúságát megnégyszerezi 4,7 milliméterről 20,8 milliméterre, ahogyan felgyorsul.

A kutatók szerint a kicsiny hangya nem csupán fut, hanem egyenesen galoppozik, mind a hat lába egyszerre van a föld felett, amikor sebessége meghaladja a másodpercenkénti 0,3 métert.