Ritkán látott fotók Csernobilból

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2016.04.04. 02.04

Ezekkel a járművekkel próbálták menteni a menthetetlent.

Az 1986. április 26-án történt Pripjaty és Csernobil városok melletti Lenin atomerőműben történt robbanás után számtalan civil, katonai és speciális jármű részt vett az evakuálásban és kármentő munkálatokban. A most következő fényképek egy részét Igor Kosztyin készítette, aki a Novosztyi hírügynökség munkatársaként egyike volt azon fotósoknak, akik a baleset helyszínéről elsőként készíthettek felvételt. Kosztyin még évekkel a katasztrófa után is ellátogatott a területre dokumentálás céljából. Az ukrán mérnök, fényképész, fotóriporter és operatőr 2015 nyarán, 78 évesen közlekedési balesetben vesztette életét Kijevben.

79137_654012_1000x700

Tűzoltóautókkal próbálják meg lemosni a csernobili katasztrófa nyomán keletkezett radioaktív szennyeződést a házak faláról Pripjatyban. Mondhatni a halálba küldték az egyenruhásokat.

79137_654013_1000x700

A tűzoltókat néhány nappal a atomerőmű robbanása után a helyszínre vezényelték, hogy kezdjék meg a munkálatokat, ami szélmalomharcnak bizonyult, hiszen annyira erős volt a sugárzás a környéken, hogy az még napjainkban is mérhető.

accidentmanagementequ001-4

Járműtemető a tóparton, évtizedekkel a robbanás után.

accidentmanagementequ001-5

Civil autókat is bevetettek a mentésnél, gyakorlatilag mindent, aminek kereke volt és gurult. Például ezt az 1500-ös Ladát is.

accidentmanagementequ001-6

A japán, munkagépeket gyártó Komatsu is hozzájárult a mentéshez, méghozzá távirányítható járművekkel.

accidentmanagementequ001-8

Szintén egy Lada

accidentmanagementequ001-11

A szovjet STR-1 űrkutató robotot is bevetették. Az épületek tetején található hulladékot és a sugárfertőzött növényeket derítette fel a robot.

accidentmanagementequ001-13

Az STR-1 munka közben. Miután több orosz és külföldről hozott robot is elakadt vagy lezuhant a magasból, úgy döntöttek, hogy kénytelenek emberekkel megoldani a sürgős tisztítási munkálatokat, ami sajnos az kivezényelt munkások életébe került.

accidentmanagementequ001-15

Lengyel gyártmányú Nysa 522-es mikrobusz, amit éppen fertőtlenítenek. Magyarországon egy kormányközi szerződés értelmében 1960-tól a nyolcvanas évek végéig összesen 8100 darab Nysa mentőkocsit állítottak forgalomba.

accidentmanagementequ001-21

Speciális Kraz-256B1 típusú teherautó, aminek a fülkéjét ólompáncéllal erősítették meg, hogy ellenálljon a sugárzásnak. Az ablakot is 75 mm vastag anyagból készítették, ami bírja a magas radioaktív sugárzást.

Egy érdekes, ám megdöbbentő tény a végére: az élőlényekben felhalmozódott sugárzás még évtizedekkel később is okozott mindennapi problémákat Európában. Bajorországban 2013-ban a sugárzás a vizsgált vaddisznók közel felében meghaladta a határértéket, némelyik egyedben tízszerese volt annak, így az állatok húsa fogyaszthatatlan volt.

Kommentek

F1: Verstappen égett, Hamilton az élen

A Forma-1-es Mexikói Nagydíj első edzésén Lewis Hamilton nagy tempóval nyitott, mögötte a Ferrarik. Max Verstappen autója kigyulladt, a Sauber szárnya szétrobbant a pályán.

F1: Alonso válaszokat vár a McLaren-vezérről

Fernando Alonso a szezonzáró után szeretne tisztán látni azt illetően, hogy mi lesz Ron Dennisszel, a jövőben ki lesz a McLaren főnöke.

F1: Alonso lassú defektet kapott Massától

Fernando Alonso Mexikóban elárulta, hogy a Felipe Massával történt austini ütközése után lassú defektet kapott.

Vettel: A Ferrariból is lehet Red Bull és Mercedes

Sebastian Vettel szerint minden adott ahhoz, hogy a Ferrari lemásolja a Red Bull és a Mercedes dominanciáját.

Egyre több alternatív autót vesznek Európában

Egyre több elektromos és hibrid meghajtású gépkocsi fut az európai utakon.

Hol vegyek szervizkönyves használt autót?

Kevés van itthon fiatal és követhető előéletű használt autóból. Az igényre reagáló flottakezelőktől egyre több helyen lehet közvetlenül megvenni a leadott vállalati autókat.

Button szerint rosszul nézzük a Forma-1-et

De ez nem a mi hibánk, a rossz kamerabeállítások miatt nem olyan borzongató a szupergyors verseny. Jenson Button reméli, hogy az új tulajdonosok jobban értenek a tévézéshez.

Repülő autóval lobbantanák az olimpiai lángot

Elég hülye ötlet, és a tesztekből ítélve elég kilátástalan a dolog.

F1: Arrivabene egyedül nem bír a Ferrarival?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint Maurizio Arrivabene mellé kellene egy segítő a Ferrari irányításához, egyedül nem bír a feladattal.

Aki Fordot vezet, zöldhullámot kap

A Ford autóiban jelenleg is folyik annak a berendezésnek a tesztje, amellyel kihasználhatók a zöldhullámok.

F1: A pilóták nem kérnek Ecclestone falaiból

A Forma-1-es pilóták körében nem aratott nagy tetszést Bernie Eccestone ötlete, miszerint a kanyarokba telepített falakkal kellene feldobni a versenyeket.

Erre a furgonra nem mondanál nemet

Ha szereted a hátadon vinni a munkát és közben környezetvédő is vagy, akkor megtaláltuk számodra az ideális furgont!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.