A repülés történetében először tankolt meg egy pilóta nélküli repülőgép egy másik repülőt, miközben mindkét gép a levegőben volt. A teszt során a Boeing MQ-25 tankerdrónja probléma nélkül töltötte fel az amerikai hadsereg egyik F/A-18 Super Hornet vadászgépét.

A Stingray kódnevű drón 805 millió dolláros (229 milliárd forintos) fejlesztés eredménye. A Boeing magabiztos volt, ugyanis a kísérletre az első prototípusát küldte el, mely ugyan 2019-ben egyszer már a levegőbe emelkedett, de akkor még szó sem volt tankolási feladatról.

Mérföldkő: drónból tankoltak meg egy repülőt a levegőben 1

A gép azonban zökkenőmentesen teljesítette a feladatát. A manőverezés legnagyobb részét a vadászgép és annak pilótája végezte, ő közelítette meg hátulról a pilóta nélküli repülőt. Hatméteres távolságba érve az MQ-25 kiengedte az üzemanyagtöltő csövét, majd a légierő pilótája megfelelően manőverezve rákapcsolódott a drónra. A Boeing beszámolója szerint mindkét gép a működési szempontokat is figyelembe véve releváns sebességgel és magasságban repült.

A sikeres kísérletet követően a Stingrayre újabb tesztek várnak. A cél az, hogy a tankerdrónokat repülőgép-anyahajókról is útnak indíthassák, így növelve a vadászgépek hatótávolságát. Az MQ-25 a tankolás mellett egyébként bevethető felderítésre, megfigyelésre és hírszerzési feladatokra is.