Megnéztük a cukorbárók lefoglalt luxusautóit

Szerző: Lencsés Csaba levél küldés 
Dátum: 2016.06.13. 05.00

Átnövi a gaz a Merciket, BMW-ket, Lexusokat. Egy-két bűnöző azért néha kopogtat a NAV-telephely kapuján. Hogy miért?

– Volt egy család, sorolom, hogy tőlük milyen kocsikat foglaltunk le: Maserati, Bentley, több Porsche, Mercedes…
– Tudták, mi a jó!
– Ááá, a gyerekek jártak velük.
– Ja, persze!
– Tényleg, nem vicc. Sőt, az anyuka rákérdezett a kollégáknál, hogy hát ő mostantól mivel hordja majd a legkisebbet oviba…?

A nagy értékű adócsalásba keveredőktől lefoglalt autók között sétálunk. Cukorbárókra, tejesekre, édességek áfájával ügyeskedőkre csaptak le a NAV-nyomozók, aztán begyűjtötték, ami érték, trélerre fel a kocsikkal, irány Csepel, Petróleum utca 4., végállomás. A Bentley-vel oviba gyereket szállító família fémkereskedésből vastagodott egy szerény, határszéli faluban, megbuktak ők is.

2

Nyilván szlovák rendszámmal

Bal lábam mellett egy termetes németjuhász rágcsálja valamilyen állat maradékát, esküdni mernék rá, azért dobták neki, hogy ne engem egyen meg, jobbomon Horváth József, az adóhatóság XXI. kerületi telephelyének helyettes vezetője, és dr. Sárközi Alexandra, a NAV-bűnügyi szóvivője. Számos lefoglalt autóhoz tudnak érdekes sztorit kapcsolni.

Mindjárt mutatom a Jeepet, amivel egy román állampolgár csempészett cigit olyan ravasz módon, hogy az átalakított padlóba rejtette a dohányt. Csakhogy a felhevült kipufogótól az autópályán kigyulladt a cigi, lángra kapott az egész kocsi, mire szerencsétlen ijedtében behajtott az égő terepjáróval egy benzinkútra – kezdi József.

3

Vitát generált a szerkesztőségben a kérdés: hová hajtsunk be egy égő autóval? Benzinkútra, ahol tutira van porral oltó, de veszélyeztetjük mások életét is, vagy irány a susnyás? És ha ön csempész?

Valószínűleg nem az ilyen szerencsés fogások miatt emelkedett tavaly rekordmagasságba a nyomozók által lefoglalt járművek száma:
– 2011-ben 112 autót
– 2012-ben 126 autót
– 2013-ban 158 autót
– 2014-ben 122 autót
– 2015-ben pedig 162 autót hordtak be ide a nyomozók.

Szándékosan írtam felül járművet, akad itt minden a tréleren lassan elszáradó motorcsónaktól számos, meglehetősen jó állapotú kamionig. A telephelyen dolgozók közül öt-hat NAV-osnak van ezekre is jogosítványa, de előfordul, hogy a nyomozók megkérik az adócsalás gyanújába keveredett cégtulajt, a sofőrjeivel vezettesse már be Csepelre a lefoglalandó szerelvényeket. Felhúzom a szemöldökömet, nem szoktak tiltakozni, mondja Alexandra.

4

Ezekre is lehet majd licitálni

5

Erre is

Jelenleg 390 jármű szomorkodik körülöttünk, mindnek felpattintva a motorházteteje. Az akksik gyorsan lemerülnek álló helyzetben, és korábban előfordult, hogy egynémely különleges kocsinál nehézséget okozott az újra indítás.

Ki tudja, hogy van az egy Lambónál. Az egyik Porsche Cayenne-hez szakembert kellett kérni – emlékszik József.

Sétánk közben kiderül, hogy a rendszerváltás előtt ez volt az a Merkúr-telephely, ahol többévnyi várakozás után átvették a boldog népek a Ladákat, Trabantokat, jó eséllyel a szüleim is innen hozták haza 1987-ben a piros Daciánkat. Anno Psota Irénnel együtt vették át a kocsit. Az egy egészen másfajta Dacia volt, ezt a fiatalabbak kedvéért írom.

6

Felpattintva az összes motorháztető

Daciát most nem látok, Suzukit is csak tizedannyit, mint BMW-t. Ebből áll a legtöbb a kivagyi M3-astól a már-már polgári 320d kombiig, a Mercedes lehet a második (sok az első generációs CLS, fabetét, vajbőr), de tömegnyi az öregecske roncs is, főleg nagyobb Audik. Jellemzően ezek a belül átalakított csempészautók. Egyiknek az ütközőjébe hegesztettek a zsiványok rejtekhelyet, míg a másiknak a komplett utasterét belezték ki, hogy a sofőr körül ezernyi kétes eredetű karton is elférjen a plafonig. Természetesen az első ajtó üvegére is sötét fóliát ragasztott a bűnöző, hogy ha a csempészárut nem szúrják ki távolról az útszéli zsaruk, őt akkor is legyen miért megállítani. Okos!

7

Hátsó lábtér?

Na, de hol van a Maserati és a Bentley?

Azokat sajnos már továbbvitték a bíróság telephelyére (a fenti fotó korábban készült róluk), bírósági szakaszban jár a fémes család ügye, de mutatnak más érdekeset.

8

Jobb volt minden más járműnél

Jópofa lakóautó pöffeszkedik az egyik sarkon, az öcsém éppen ilyet szeretne bérelni az augusztusi norvég túrájához. Nézegetem, hatalmas. Csak nem…? De! Természetesen már kiszedték belőle a tömérdek cigit, szerencsére a NAV olyan klassz szerv, hogy mindent dokumentálnak a munkatársak.

9

Több tízmillió forintnyi bagót rejtett

Annyira fut most a dohánycsempészet, hogy a legértékesebb luxusautók egykori csarnokában is nagyrészt a lefoglalt áru tornyosul. De hátul állítólag egy 800 milliós parfümszállítmány is pihen az USA-ból, aminek az áfájával trükköztek. Nem érzek semmilyen illatot, kérdőn fordulok Alexandrához, aki csak mosolyog, amikor behozták ide a nyomozók, az egész telephelyen lehetett érezni.

Ekkor a drótkerítés mellett kiszúrok több raklapnyi motorolajat. Hamisak, már rég szétáztak a papírdobozaik. Próbálja meg úgy fotózni, legyen szíves, hogy ne látszódjon a márkája, kérik kísérőim, kellemetlen lehet az igazi termék gyártójának.

10

Állítólag nem csak garázsszervizek árulnak pancsoltat

Ha már raklap, abból is sorjázik az épület mögött pár ezer. Képzeljék, hamisítják! Márpedig ha hamisítják, az adóhatóság nyomozói begyűjtik. Kicsit fejcsóválva hallgatom, hogy idővel szétfűrészelteti a NAV, tüzelőként megy szét karitatív szervezetekhez, ez még talán rendben is lehetne, de eközben a hamis termékek tárolására az adóhatóság kénytelen jogtisztát vásárolni a cigik, parfümök és motorolajok alá. Ilyenek a jogszabályok.

11

Melyiket vinné el hétezerért?

De térjünk vissza az autókhoz. Ahogy egyre hátrébb sétálunk, elérünk az aszfaltozott rész széléhez, innen már az eső után erőtől duzzadó gazban rohadnak az autók. Többet látok, amiért igazán kár. Mi lesz a sorsuk?

– A jogerős bírósági ítéletet követően – ami ugye évekig is eltarthat – elárverezik őket – magyarázzák kísérőim, akik hangsúlyozzák: a NAV évek óta lobbizik, hogy a járművek jelentős értékvesztését megelőzendő, korábban is dobra verhessék a nagy értékű kocsikat. Jobban járna vele a költségvetés, nem vitás.
– Az üzemképtelen, hiányos roncsokat is eladják?
– Mindennek van ára. Azokat meghirdetjük ötezerért, elviszik hétért.
– A szebbjének viszont nyilván árt, hogy itt ázik és aszalódik évekig. Volt rá példa, hogy egy-egy lefoglalt luxusautó bűnügybe keveredett gazdája eljött, hogy hát hadd gondozza kicsit a kedvencét?
– Ritkán, de volt rá példa. Folyadékot cseréltek benne, felfújták a gumikat, és letörölgették a műszerfalat. Mindig akad pár ember, aki reménykedik, hogy visszakapja az autóját.

Itt megnézheti, hogy milyen olcsón lehet megvenni a lefoglalt kocsikat!

Kommentek

Megújult a legendás amerikai sportkocsi

Felvarrták a Ford Mustang ráncait, jót tett az autónak a frissítés.

Nagy baleset történt az F1-pilóta orra előtt

Az utakon mindenki egyforma, és ugyanakkora eséllyel fut bele egy balesetbe. Még egy F1-es pilóta is.

Divatcsászárnő tervezett kisautót

Klasszikus csajos stíluselemek helyett erőteljes divatkiáltvány, magabiztos és nőies az a smart fortwo Brabus, amelyet a német divatceleb Veronika Heilbrunner stilizált meg. A lényeg mégsem ez, hanem a Brabus tailor made program, amivel bárki megalkothatja saját smartját.

Szupersport-óra a világ leggyorsabb négyüléseséhez

A múlt héten bemutatott Bentley Continental Supersports a márka hagyományos óragyártó partnerét is megihlette. Az óra ultramodern tartalmakat kínál.

F1: Iszonyú sokat gyorsulnak az új autók

Az FIA legfrissebb szimulációi szerint egyes kanyarokban akár 40 km/h-val is nőhet az autók sebessége 2017-ben.

Hol kapni még új autót szívómotorral?

Mind több márka törli a turbómentes motorokat, mert az EU-szabványos fogyasztásmérés a feltöltött motoroknak kedvez. A 2008-hoz azonban atmoszférikus háromhengerest is választhatnak az óvatosabbak.

F1: Nagyot lépett előre az új motorral a Renault

A Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey szerint a Renault nagyot lépett előre a 2017-es motorral, de nagy kérdés, hogy a riválisok mennyit haladtak.

Megvan, ne keresd tovább a belső égésről készült tökéletes videót

Láttunk már hengerfej helyett plexivel zárt motort, amiben jól látszott a robbanások sorozata. Mókás volt, de ez a videó a profi bemutatása a történetnek, egyszerűen kihagyhatatlan.

F1: Bottas szabadon versenyezhet Hamiltonnal

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda leszögezte, hogy a Nico Rosberg helyére szerződtetett Valtteri Bottas sem lesz másodhegedűs, megverheti Lewis Hamiltont, ha tudja.

F1: Felülmúlná Alonsót a McLaren-újonc

A McLarennél idén bemutatkozó Stoffel Vandoorne azt mondja, nem egyszerűen a top10-ben akar végezni, hanem győzni akar, bár azt is tudja, idén erre még nem lesz sok esélye.

Zseniális újítás az autópálya-matricáknál

Számos autósnak jelent problémát annak megállapítása, hogy rendelkezik-e érvényes úthasználati jogosultsággal.

F1: Bottas még nem a végleges megoldás

A Mercedes-főnök nem titkolja, hogy Valtteri Bottas helye egyelőre csak 2017-re biztos a csapatnál, a jövőre nézve bőven van opciójuk.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.