Pénteken megnyitották Európa leghosszabb víz alatti alagútját Lengyelországban –Świnoujście városának két részét, Usedom és Wolin szigetét, valamint a városközpontot köti össze az 1440 méter hosszú alagút. Ez óriási könnyebbség a lengyeleknek, de a turistáknak is, hiszen eddig csak komppal lehetett közlekedni az érintett szakaszon, ami sokszor nemcsak hosszú, de kihívásokkal teli is volt.

Nézd meg a képre kattintva Európa leghosszabb víz alatti alagútját:

Átadták Európa leghosszabb víz alatti alagútját 1

A napi szinten megterhelő ingázást kiváltó alagút még a Lengyelország és Németország közötti közlekedést is megkönnyíti, hiszen a két pontja között mindössze két-három percre rövidült a menetidő. Jelentős részben uniós támogatásból valósult meg a 2018-ban jóváhagyott projekt: akkor 162,3 millió eurós, mostani árfolyamon számítva 60,7 milliárd forintnyi kohéziós támogatást biztosítottak hozzá, miközben annak a teljes költségvetése 191,5 millió euró, azaz közel 72 milliárd forint volt.

Átadták Európa leghosszabb víz alatti alagútját 11

Fotó: Stefan Sauer/picture alliance/Getty Images

Közleményében az Európai Bizottság azt is kiemelte, hogy a Świna folyó alatt húzódó alagút mellett új bekötőutakkal és csomópontokkal javították tovább a közúti infrastruktúrát, amitől a régióban új beruházási és munkahelyteremtési lehetőséget remélnek. Ehhez Lengyelország a 2014 és 2020 közötti programozási időszakban több mint 78,8 milliárd eurónyi kohéziós támogatásban részesült, amiből 28,2 milliárdot, azaz 10,5 ezer milliárd forintot fordítottak többek között infrastruktúrafejlesztésre.