Két év múlva már újra az endurance-vb (WEC) csúcskategóriájában fog versenyezni az Audi. Mielőtt eljönne ez a pillanat, a Le Mans-i 24 órást 13 alkalommal megnyerő ingolstadti gyártó korábbi hosszútávú autói közül több is gazdát cserél. Pár hónapja a 2010-es R18 TDI Ultrát maga az Audi dobta piacra, most pedig az egy évvel korábbi R15-ösre került sor.

Színre lépése arra vezethető vissza, hogy habár az Audi dominált Le Mans-ban a 2000-es években, 2006 és 2008 között zsinórban háromszor győzött, miután bevetette első dízelmotoros prototípusát, az R10-est, az évtized második felében méltó kihívója akadt a németeknek a Peugeot révén. A 908 HDi FAP modellel a franciák lépéskényszerbe hozták őket.

Le Mans-i Audira vágysz? Itt a soha vissza nem térő alkalom! 2

Le Mans-i Audira vágysz? Itt a soha vissza nem térő alkalom! 26

Így az R15-öshöz vadonatúj, 5,5 literes, turbódízeles hajtásláncot is fejlesztettek. A V10-esben 590 lóerő lakozott több mint 1000 Nm-es nyomaték kíséretében. A Canepán megjelent hirdetésben ráadásul az első, T 101-es számú alváz szerepel, amivel hivatalosan először a 2009-es sebringi 12 óráson indultak, ahonnan egy harmadik helyet hoztak el.

Le Mans-ban Alexandre Premat, Timo Bernhard és Romain Dumas osztozott ezen az autón, ám a fejlesztések dacára megint a Peugeot örülhetett a 24 óra végén. Visszaültek a tervezőasztalhoz az Audi mérnökei az újabb vereséget követően, aminek a jelentős aerodinamikai fejlesztésekkel felvértezett R15 Plus lett az eredménye.

Le Mans-i Audira vágysz? Itt a soha vissza nem térő alkalom! 27

Azzal már nem tértek vissza Le Mans-ba az R18 TDI Ultra érkezése miatt, ám Allan McNish és Tom Kristensen kettőse a második helyen ért célba a csuhaji 1000 kilométeres viadalon, míg utoljára a 2011-es sebringi futamon szerepelt.

Ez az egyetlen Audi R15, ami magántulajdonban van, ezért meg is fogják kérni az árát. Habár az aukciós oldalon nem tüntették fel, mennyiért csaphatnánk le rá, ha épp nyertünk volna a lottón. Becslések szerint hét számjegyű összegről van szó, és nem forintban, főleg úgy nem, hogy aktívan versenyeztek vele.