Egykor ezek az extrák ott voltak rengeteg autóban. Volt, ami általános dolognak számított, és volt, amit csak a legkomolyabb prémium típusok tudtak felmutatni. Egy valami azonban közös bennük: mind kihaltak. Ma a digitális korban már semmi hasznuk, csak a nosztalgiát ébresztik fel az idősebb generációkban. 

A jó öreg CD-váltó

Ma már telefonról ömlik a zene, és tényleg bárhol bármit hallgathatunk, ízlésünkre szabva válogatja egymás után a dalokat egy algoritmus. Aki most szerez jogosítványt, az ebben nő fel, és új autó sem kell hozzá, ha van mobil, azért nem nagy trükk egy AUX kábellel rácsatlakozni az öregebb rádiókra. 

Ma már csak nevetünk ezeken a kihalt autós extrákon: A zene netovábbja, a CD-váltó 1

Húsz éve viszont más volt a helyzet, akkor a kínálat csúcsa a több audio-CD (még mp3 sem nagyon volt!) kezelésére alkalmas CD-váltó, avagy CD-tár. Ezek a készülékek egyszerre akár hat lemez tárolására és automatikus lejátszására képesek voltak. 

Nem kellett a napellenzőre applikált műanyag szütyőből kipergetni, lábtérből előkotorni a karcos lemezeket, elegánsan, gombnyomásra válogathattunk a rengeteg zeneszám közül. Ennek azonban megvolt az ára. 

Az idén 20. születésnapját ünneplő Vezess már a CD-váltók aranykorában is létezett, 2001-ben ezt írtuk a kor egyik kiemelkedő, utólagosan beszerelhető termékéről: “Az 1-DIN méretű, a legtöbb szabványos rádió helyére beépíthető CD-váltóba az egylemezes CD lejátszókhoz hasonlóan egy betöltőnyíláson kell a CD-t betölteni. A hat CD-t egymás után kell behelyezni. A Nakamichi MB-75 kezelése így sokkal egyszerűbb, mint a csomagtartóban lévő CD-tár feltöltése CD-kkel.

Ma már csak nevetünk ezeken a kihalt autós extrákon: A zene netovábbja, a CD-váltó 2

A Nakamichi MusicBank-nek nevezett technológiával kezeli a CD-ket. Ennek lényege, hogy a CD-váltókban lévő lemezek kiválasztásánál nem a csak a mechanika mozog, hanem az olvasó elektronika is. Lemezcsere közben a mechanika csak a CD-k szélét ragadja meg, nem kell attól tartani, hogy bármiféle kár esne a kedvenc CD-vel. A gyár adatai szerint az MB-75-ös 8 másodperc alatt cserél CD-t.

A CD-k rezgése ellen úgynevezett 3D-s felfüggesztéssel védekeznek lejátszás közben, hogy ne ugorjon a CD. Ennek köszönhetően akár 30 fokos dőlésszöggel is elmozdulhat az autó benne a CD-játszóval, a zene folyamatosan élvezhető.

A készülék ára 199 000 forint.”