Ha egy autó megél 12 generációt, ami még a japán márkák egykor négyéves modellciklusával számolva is történelmi időtáv, akkor az adott márka jól reagált a korok és az igények változására.

1966-tól a Toyota Corolla a hátsókerék-hajtású, laprugós és merev tengelyes ősmodelltől eljutott egy OTA-frissítésekkel (Over The Air) aktualizálható, alapáron rengeteg biztonsági extrát tiszta kínáló, nagyon takarékos és tiszta üzemű hibridautóig. A 2023-ra módosított Toyota Corollát a két új generációs hibridhajtással vezettük.

Külső

Vannak kisebb és nagyobb modellfrissítések az autóiparban. A Corollával az előbbi történt, a Toyotánál ezek neve a Minor Change, de még a kisebb változás sem fejezi ki jól, hogy a Corolla alig változott.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 1

Elsősorban a fényszórókon vehetünk észre különbséget, a nappali menetfény ívében. Az eddigi két tagú menetfény belül hosszabb, kívül rövidebb csíkja most egy összekötött ívet ír le, ami optikailag szélesebbé teszi az autót. Ezt a hatást szolgálja a lefelé és kifelé szélesedő trapézként megrajzolt hűtőnyílás is. Az autó három új fényezést kap a ráncfelvarrással, köztük ezt a szép mélykéket.

Maradt a modellcsaládba tavaly besoroló Corolla Crosson kívül a háromféle karosszéria, a ferdehátú ötajtós, a kombi és a négyajtós limuzin.

Utóbbi az 1,5 literes benzinessel is megvásárolható. Az E210-es Corollák formájában nekem a hátsó sárvédő és a szélvédő találkozásánál lévő szélesítés a kedvenc részletem, ami az ötajtóst és a kombit is izmosabbnak mutatja.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 111

Optikailag szélesebbé teszi az autót a menetfény és a trapéz alakú, lefelé szélesedő hűtőnyílás

4370 mm az ötajtós hossza, a kombié 4650 milliméter. 1790 mm-es szélességük és 1460 milliméteres magasságuk megegyezik, tengelytávjuk viszont eltérő. Az ötajtósé 264, a kombié és a limuziné 270 cm. A lépcsőshátú hossza 463 cm, karosszériája egy centivel keskenyebb, 178 centiméteres és a 143,5 centiméterrel a limuzin a legalacsonyabb a három közül.

Belső

Belül a fő újdonság a 12,3” képátlójú digitális óracsoport. A mutatós műszerek helyébe lépő kijelző nem kínál nagy térképnézetet, ez egy kihagyott lehetőség, viszont a Corollához elérhető a nagyon igényesen megvalósított szélvédőre vetített kijelző.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 112

Belül a fő újdonság a 12,3” képátlójú digitális óracsoport. A benzines motor deaktiválásának arányát a műszeregység is kiírja, ami nem a megtett távolságra, hanem az utazás idejére is vonatkozik

Ideje volt a Toyoták multimédiás lemaradását mérsékelnie a márkának, végre a Corollában is vezeték nélkül futtatható az AndroidAuto illetve az Apple CarPlay okostelefon-integráció. 10,5” képátlóval a középső érintőképernyő nemcsak átmérőben fejlődött, de gyorsabbak a reakciói és az online-kapcsolatos térképadatbázis szervizlátogatás nélkül frissíthető lett. A javulás dacára sem tartozik a kategória élvonalába, de hozza az elvárhatót.

Rövidebb tengelytávja miatt az ötajtós hátsó lábtere jóval szűkebb, mint a másik két modellé. Kicsit összehúzva magamat mégis elfértem hátul, pedig későn hagytam abba a növést. A passzentos térkínálat, a kis ajtónyílás, az ajtótárolók szűkössége jelzi, hogy mit kéne javítani az autóban, viszont a hátsó légbefúvás az ötajtósban is adott volt. A nyújtott tengelytávú kombi és a limuzin tágasabb hátul.

A hibrid Corollákban elektromos motor hajtja a klímakompresszort, így a villanyautókhoz hasonlóan telefonról elindítható a klimatizálás a megfelelő alkalmazással. Ez lényegi kényelmi plusz más kompakt autókhoz képest.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 113

Ötajtós karosszériával 361 literes az 1,8-as hibrid csomagtartója, a 2,0 literesé csak 312, mert ott a 12 voltos akkunak is hátul kellett helyet találni

Ötajtós karosszériával 361 literes az 1,8-as hibrid csomagtartója, a 2,0 literesé csak 312, mert ennél a 12 voltos akkunak is a csomagtérben kellett helyet találni. A limuzinoké egységesen 470 liter, a kombié még nagyobb

A 196 lóerős hibrid csomagtartója 581, a 140 lóerősé 596 literes, de nem csak ez a vonzó a Touring Sportsban. Kategóriájának legátgondoltabb autói közé tartozik a kombi Toyota Corolla. A csomagtérpadló kétféle magasságban rögzül. A felső állásban, amivel egy síkba dőlnek a távnyitással lehajtható háttámlák, elfér alatta a kivett kalaptartó. Jók az oldalsó tárolók és a hátsó üléstámla mögötti fachok is.

Technika

Amikor a Toyota lezárta az Auris-korszakot és visszatért minden modellnél a Corolla névhez, az E210-es generációval a kompakt autó új padlólemezt is kapott. A Corolla a TNGA-padlólemezek közül a GA-C technikára épül, mint a C-HR és a Prius IV. Továbbra is ez az autó alapja.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 114

Igényes a független, többlengőkaros hátsó futómű. Elöl MacPherson a futóműkonstrukció, adaptív lengéscsillapítás-szabályozás nincs

Kívülről nem sokat változott a Toyota Corolla a modellfrissítéssel, de a hibridhajtásban generációváltás történt. A renoválással az összes modell megkapta az ötödik generációs hibridhajtást a Corolla Cross-ból.

Változatlanul kétféle benzines négyhengeres van, az egyik 1798, a másik 1987 köbcentis. A kisebbikkel 14 százalékot ugrott a hajtásrendszer csúcsteljesítménye, 122-ről 140-re. A szívó benzines továbbra is 98 lóerős benne, 142 Nm-rel, ami az 1,4-es motorok szintje. De itt nem is kell önmagában erősnek lennie, mert egy 95 kW-ra és 185 Nm-re erősödő villanymotorral dolgozik együtt hajtó villamos gépként.

Az erősebbik hibridben 112 kW vagy 152 LE a benzines maximális teljesítménye, 190 Nm a nyomatéka, ami a 113 lóerős és önmagában 206 Nm nyomatékú hajtó villanymotorral együtt 196 lóerős hajtásrendszert ad ki a megújult Corollákban.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 115

Megérdemelne két teleszkópot a Corolla. A benzines motor részterhelésen a takarékos Atkinson-körfolyamatban működik, de ha a jó erőleadás fontosabb, a változó szelepvezérléssel átáll normál Otto-ciklusra

Sokat javulnak a kisebbik hibrid menetteljesítményei. Ötajtós karosszériával az 1,8-as benzinesre épülő az eddigi 10,9 helyett 9,1 mp alatt gyorsul 101 km/órára padlógázon. A másiknál 7,9-ről 7,5 mp-re javul a katalógusadat, a végsebesség maradt 180 km/óra mindkét autó esetében a bolygóműves áttétel lehetőségei miatt.

Érdekes, hogy a 140 lóerős hibriddel azonos a 196 lóerős fogyasztása a WLTP-ciklusban mérve, kerekítve 4,4 liter. Szén-dioxid-emisszióban viszont az erősebb még alacsonyabb értéket produkál, 100 helyett csupán 98 gramm szén-dioxiddal terheli a légkört kilométerenként.

A hibridek benzines motorja részterhelésen a takarékos Atkinson-körfolyamatban működik, ha viszont a jó erőleadás fontosabb, akkor a változó szelepvezérléssel átáll normál Otto- ciklusra, majd vissza.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 116

Műanyag csomagtérfedél csökkenti az autó súlyát, mindkét kéznek van mélyítés rajta a lehúzásához

Mivel a hajtó villanymotor erősebb lett és nagyibb részt is vállal az autó mozgatásából, a belső égésű motorok fordulatszáma percenként 300-500-zal alacsonyabb, így zajszintjük is mérséklődik.

A generációváltással kisebb ellenállású motorolaj és hajtóműolaj mérsékli a hajtásrendszer veszteségeit, ezzel a fogyasztást. Jóval kompaktabb lett az új fejlesztési erőátviteli egység, az új villanymotorokat is tartalmazó hibrid transaxle. A veszteségek csökkentését a kisebb áramfogyasztású Power Control Unit vagy teljesítményvezérlő segíti. A benne lévő félvezetőket ezentúl nem egy oldalról éri a hűtőközeg, hanem körbeveszi őket a hűtőfolyadék.

A továbbra is léghűtéses akkumulátorba módosított csatornákon, hatékonyabban jut be a hűtőlevegő. Az új villanymotorok könnyebbek lettek, és a sűrűbb tekercselés illetve a forgórészben lévő állandó mágnesek számának megnövelése erősebbé is tette őket.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 117

Könnyebb és kisebb lett, de jobb a hűtése is az ötödik generációs hibrid hajtásrendszernek

A villamos gép használatának fokozását az új lítiumion akkumulátorok teszik lehetővé. A súlycsökkentés 14 százalék és ugyanennyivel ugrott meg felfelé az akku teljesítménye. A javulással együtt a hatékonyabb léghűtéssel a nagyfeszültségű hibridakkumulátor élettartama is jobb lehet az eddiginél.

A karbantartási ciklus maradt 15 000 km vagy egy év. Ha engedélyezzük neki, a Toyota MyT alkalmazása nemcsak az egy év lejártára figyelmeztet, de a futásteljesítmény határának közeledtére is. Nagyából 14 000 megtett kilométer után jönnek a kötelező karbantartásra figyelmeztető üzenetek. A kötelező karbantartási ciklus határainak túl nem lépése azért fontos, hogy a garancia élő maradjon. Más kérdés, hogy a Toyota sem vonja meg a jótállást akkor, ha egyszer 15 001 km-nél jutunk el a márkaszervizbe, bár jog szerint garanciavesztő lenne.

Vezetés

225/40 R18-as, sportos gumikon vezettük a Corollákat egészen kiváló utakon Malaga környékén, Dél-Spanyolországban, így a rugózási kényelemről, a futómű úthiba-csillapítási képességeiről az itthoni vezetést követően tudnánk mit írni.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 118

6 cm-rel hosszabb a kombi és a limuzin tengelytávja, mint az ötajtósé

Lényeges fejlesztési szempont volt, hogy a gázadás és a motorhang illetve a gyorsulás között arányosabbnak, közvetlenebbnek érezze a vezető az összefüggést és minél kevesebbet vonítson a motor nagy fordulaton.

Hegynek fel padlógázzal továbbra is jócskán felugrik a fordulatszám és a zajszint, de ez kivételes vezetési helyzet és ez a hajtásrendszer így tudja a maximális gyorsulást produkálni.

Sokkal fontosabb, hogy mennyire könnyű fenntartani az elektromos suhanást. Városban járva a villanymotor többnyire elég az elindulásokhoz és a városban jellemző sebességek eléréséhez. A benzines motor deaktiválásának arányát a műszeregység is kiírja. Ez az érték azonban nem a megtett távolságra, hanem az utazással töltött időre is vonatkozik, így sokat állva dugóban az alapjárati motorleállítás azt a benyomást keltheti, mintha a táv 80 százalékát tettük volna meg a benzines nélkül, de ez az utazás idejére vonatkozik.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 119

10,5” képátlóval a középső érintőképernyő nemcsak átmérőben fejlődött, de gyorsabbak a reakciói is. Végre vezeték nélkül is futhat vezeték nélkül futtatható az AndroidAuto illetve az Apple CarPlay

Jó úton öröm volt kanyarogni a Corollával bár a kormányerők lehetnének kicsit feszesebbek is sportos üzemmódba kapcsolva. A másik két üzemmód a normál és az Eco, utóbbiban a motor sokkal lanyhábban és kisebb mértékben reagál a gázadásokra, hogy a pedálmozgás kisimításával visszafogja a benzinigényt.

A karosszéria adaptív lengéscsillapítás nélkül is keveset billent a húzós kanyarokban, az egészséges üléshelyzetből, a rendesen tartó ülésben és a stabil futóművel élvezet volt a kanyargás. Ám a kanyarok mögül rajtaütésszerűen felbukkanó kerékpárosok miatt hamar visszavettem a tempóból és csendesen gurultam tovább. Az állandó tempót a 2023-as Toyota Corolla csekély zajszinttel jutalmazta.

Meghatározó örömforrás a hibridhajtás kifinomultsága. Szinte rezzenéstelenek az átmenetek, a benzines belépése az autó hajtásába és visszavonulása, a motor újraindítása is parádésan lágy.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 120

Kezes, jó útfekvésű autó a 225/40 R18-as gumikkal a megújított Corolla

Ebben mindkét verzió nagyot alkot, a teljesítményigény pedig eldönti, hogy kinek melyik a jobb. A megerősödő 1,8-as hibrid érdemben jobban megy az elődnél, de a 800 ezer forintos árkülönbség nem annyira sok, hogy elhomályosítaná a kétliteres hibrid erőtöbbletét.

Költségek

Máris az áraknál vagyunk, amelyek egyelőre nyolcjegyűek és a szívó benzines bevezetéséig 12 millió forint felett kezdődik a hibridekkel.

12 020 000 és 14 580 000 Ft közötti a limuzin alapára. Itt is négyféle felszereltség van (Active, Comfort, GR Sport, Executive), de egyelőre csak egyféle hajtáslánc, az 1,8-as hibrid. A 126 lóerős, jóval alacsonyabb árú benzinessel az év második felében kezdődik a modellfrissítés utáni autók értékesítése.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 121

Már rendelhetők itthon a megújult Toyota Corollák, 12 020 000 és 16 155 000 Ft közötti áron. A latin corolla szó virágszirmot jelent

A mostani szedánból elég nagy készletet tárolt be az importőr, mert ott a multimédia-rendszer és a digitális műszerfal jelent csak változást. A rosszabbul variálható csomagtér a limuzin fő hátránya, de áramvonalas formája és a szeparált csomagtartó miatt az utastértől jobban elszigetelt futómű- és gumizaja mellette szól.

Ötajtós karosszériával a 140 lóerős hibridek ára 12 180 000 és 14 610 000 forint között szór, azonos felszereltségi szinten 800 ezer Ft a 196 lóerős hibridrendszer árkülönbsége.

Az ötajtóshoz hasonlóan csak hibridként kapható kombi kerül a legtöbbe, de felára a kényelmesebb hátsó lábtér és a sokkal nagyobb csomagtartó miatt csekélynek mondható a ferdehátúhoz képest. 12 505 000 forint a Touring Sports belépőára Active felszereltséggel és 140 lóerős hibriddel, a kínálat ellentétes végén az Executive áll 196 lóerős hajtásrendszerrel 16 155 000 forintért.

4 liter alatt fogyasztottunk az új Toyotával 122

50 millió feletti darabszámmal a Corolla a messze legnagyobb darabszámban értékesített autó a világon. Ez egy hátsókerekes, második generációs modell, 1970 és 1974 között volt gyártásban

Városi forgalomban a fogyasztásra odafigyelve, a hibridhajtás képességeit kiaknázva 3,6-3,9 liter/100 km-es értékeket láttam a kijelzőn az 1,8-assal. Az a 4,6 liter, amit az ötajtós a próbaút végén kiírt, jól jelzi a rendszer takarékosságát. Ennyire alacsony fogyasztással elég a 43 literes tank. Aki nem autópályán jár, 800-1000 kilométert megtehet tankolás nélkül.

Értékelés

Én ott voltam 2001-ben az E12-es, hazánkban különösen sikeres Corolla nemzetközi sajtóbemutatóján és hiba telt el 21,5 év azóta, nehéz elfogadnom, hogy a legalacsonyabb árú Toyota Corolla 12 millió forintnál többe kerül hibrid hajtással. De a konkurensek áraihoz, a hajtásrendszer képességeihez és a márka értéktartásához mérten a 2023-ra megújított Corolla nem aránytalanul drága, bármennyibe is kerül.

Mellette – Ellene
 
  • Továbbfejlesztett hibridhajtás
  • Nagyon alacsony fogyasztás
  • Kifinomult működésű hajtáslánc
  • Tágas, átgondolt kombi
  • Van szívó benzines alapverzió a szedánból
  • Nívós biztonsági alapfelszereltség
 
  • Közepes térkínálat az ötajtósban
  • Szűk hajtásláncválaszték
  • Kicsik a tárolóhelyek az ajtókban
  • 12 millió Ft feletti nyitóár az ötajtósra és a kombira
Hogy tetszik a 2023-ra továbfejlesztett Toyota Corolla?
átlag
8.35
szavazat
1419
Hogy tetszik a 2023-ra továbfejlesztett Toyota Corolla?