Röviden – Suzuki Ignis Hybrid GL+
Mi ez? A Suzuki 2016-ban bemutatott apró, városi szabadidő-autójának mild hibrid változata
Mit tud? Picike, csinos, takarékos, mindenhol elfér
Mibe kerül? Az Ignis árlistája 4,115,000 forinttól indul, és 5,3 milliónál végződik
Kinek jó? Aki takarékos, vidám, magasépítésű kisautóra vágyik, az nézze meg nyugodtan az Ignis-t

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 1

A Suzuki modellpalettájának legkisebb darabját négy évvel ezelőtt mutatták be, most pedig már hibrid-hajtással is kapható, – sőt, csak azzal – igaz, ez csupán megélhetési hibrid, aminek leginkább a CO2 kibocsátás miatti büntetés elkerülése a célja. Apró akksival, tisztán elektromos üzem nélkül, minimális rásegítéssel ugyan, de mégiscsak hibrid.

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 2

Külső

Egészen apró járgány a Suzuki Ignis, mindössze 3,7 méter hosszú, 169 centi széles és 159,5 magas, tengelytávja pedig 243,5 centiméter. Komoly hasmagasságával, tömzsi formájával, jó terepszögeivel és a kötelező, de finoman adagolt műanyagrátétekkel egész jól elhiteti magáról, hogy ő tényleg egy szabadidő-autó, még ha ilyen kicsike is.

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 74

Sötétben remekül világítanak a LED-es fényszórók

Klassz, hogy a Suzukik nem akarnak egyformák lenni, a modellpaletta összes darabja mind különböző stílusú, jól felismerhető egyedi darab, így az Ignis sem hasonlít egyik testvérére sem. Pár apró részlete azonban mégis ismerős lehet más Suzukikról, a C-oszlopba préselt három ferde vonal a korabeli Cervo-ra emlékeztet, a motorháztető oldalán található betét a Vitarát, míg az A-oszlop kialakítása a Swiftet idézheti azokban, akiknek különösen jó a képmemóriája. 

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 75

Adidas-jellegű csíkozás a C-oszlopon

Belső

A mindössze 3,7 méter hosszú, 243 centis tengelytávú autóba akkora helyet varázsoltak, ami kintről nézve nehezen hihető. 190 centis  magassággal elöl hátul el lehet férni az Ignisben, de ha rövidebb utasokat ültetünk hátra, akkor az alapból 267 literes csomagtartóból csinálhatunk nagyobbat, a hátsó ülések közel 20 centiméteres úton előre tolásával. Ilyenkor fele fele arányban mozgatható a sor. Kár, hogy ha valaki ezt az extrát berendeli, akkor csak két ülést kap hátul, ami így legfeljebb négyszemélyessé kicsinyíti az autót. A berendezés a lehetőségekhez mérten vidám, ugyan van bent tengernyi kemény plasztik, de legalább nem komor fekete minden, a fehér betétek az ezüst kiegészítők feldobják az amúgy egyszerű utastér hangulatát. 

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 76

Jót tesz a hangulatnak a sok világos felület

Műszerfala egy nagyobb, középen trónoló sebességmérőből és egy kisebb fordulatszámmérőből, valamint egy kis monitorból áll, amin az üzemanyagszint illetve egyebek között a hibrid rendszer üzemmódja is figyelemmel kísérhető. Középen a Suzuki megszokott érintőképernyős központi egysége kényelmesen magasról néz szembe a vezetővel, és a csúszkás hangerőszabályzót leszámítva könnyen is használható. 

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 77

Kár, hogy egy igazi tekerőgomb már nem fért bele

Kicsit lejjebb a manuális klíma vezérlője következik, alatta pedig a 12 voltos illetve az USB csatlakozó. Utóbbiból mindössze ez az egy darab van az autóban, ami nem túl előremutató 2020-ban. Pohártartók, ötfokozatú váltó és hagyományos, kézi rögzítőfék következik, mellette két butácska, de szintén jól használható nyomógomb az ülésfűtésnek. Ha már van, én szeretem, ha nem kell minden elindulásnál állandóan kapcsolgatni, hanem megjegyzi a legutóbbi állást. Egy kétállású nyomógomb pedig elég könnyen megjegyzi. 

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 78

Műszerfala mindent tud, ami kellhet

Csomagtartója rögzített ülésekkel – ötszemélyesként- 267 literes a csomagtartó, de ha a sínen tologatható üléses, jobban felszerelt változatot választja valaki – ilyenkor csak négyszemélyes az Ignis – akkor 260 liternyi csomagot szállíthat magával a pótkerék nélküli, defektjavító készlettel ellátott autóban. Az ülések nemcsak tologathatóak, össze is lehet őket hajtani, de sík rakodóhelyről ne is álmodjunk, ilyenkor két, hatalmas tömböt kell körbepakolni a csomagtartóban. 

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 79

Két darabban tologathatók a hátsó ülések

Technika

Az Ignis motorválasztékának áttekintéséhez nem kell órákat matatni a konfigurátor legmélyebb bugyraiban, mert mindössze egyetlen, négyhengeres, 1,2 literes szívó benzines motor található a listán. Az 1242 köbcentis benzinmotor 90 lóerős csúcsteljesítményre és 120 Nm nyomaték ladására képes. Hogy hibridnek is lehessen nevezni, kapott egy Nokiás-doboznyi lítium-ion akkumulátort, amit a vezető ülése alá pakoltak be, megnehezítve vele a mögötte ülő utas komfortos utazását, illetve egy a motorhoz szíjjal kapcsolódó generátor/indítómotort.

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 80

Alig látszik a hibridség

Ez önmagában, tisztán elektromos áram használatával képtelen mozgatni az autót, feladata csupán annyi, hogy az apró akkumulátorba továbbítsa a fékezéskor elektromos energiává alakított mozgási energiát. A nyereség csupán ennyi, hogy ez nem hőenergiává válva illan el, hanem elrakható későbbre. Mondjuk egy induláshoz, amikor a generátor villanymotorként a benzinmotornak is besegíthet a maga 3 lóerejével, 50 Nm-es nyomatékával. Az egész rendszer nem túl bonyolult és nem is nagyszabású, az egész hóbelevanc alig több, mint 6 kg. 

Vezetés

A hibrid rendszer működése autózás közben szinte teljesen észrevehetetlen. Ha nem tájékoztatna az aktuális üzemmódról a műszerfal, le is tagadhatná az autó, hogy van benne ilyesmi. Pedig van, talán a szokásosnál intenzívebb motorfék az, ahol tetten érhető a működése. Meg ugye a fogyasztásban, de azt már másként lehet érezni. Vezetni nem rossz az Ignist, a magas üléspozícióból jól kilátni mindenfelé, bár túl nagy bódét nem kell áttekinteni. Tolatásnál az éles, szép képet adó kamera semlegesíti a vastag C oszlop miatti holtteret, és kicsi, mindössze 4,7 méter sugarú körben meg is tud fordulni az Ignis.

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 81

Hopp, itt két akksi s van

Egy emberrel a 90 lóerő még élvezetes autózáshoz is elég lehet, de az 1,2-es szívómotort érdemes ehhez pörgetni is, hiszen 6000-es fordulatnál kapjuk meg a csúcsteljesítményt. 835-870 kilogrammos saját tömegével az Ignis pillekönnyű kis gyösz, így nem meglepő, hogy bőven elég neki ez a teljesítmény. Ötfokozatú váltója nem kifejezetten jó darab, ugyan teszi a dolgát, de a működésében van egy kis bizonytalanság is. 

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 82

Hátul dobfék lassítja az autót

Az autó alatt elöl MacPherson rendszerű, hátul torziós futómű dolgozik, nem is rosszul érzésre komolyabb autót is kiszolgálna. Jól dolgozik itt is, a 18 centis hasmagasságú és magasépítésű Ignist stabilan tartja kanyarban és a gonoszabb úthibák sem különösen zavaróak benne. Fogyasztása 6,2 liter lett, amiben aránylag komoly mennyiségű tempós autópályás, sokemberes út is volt, emellett városban is rendesen ment az autó. Hogy a sok ember mennyire rosszat tesz a fogyasztásának, az akkor derül ki, ha megnézzük a hibridtelen 1,2-es Ignis fogyasztási adatát 2017-ből

Megélhetési hibrid: Suzuki Ignis Hybrid 1,2 GL+ 83

Klassz a világos műanyagfelület

Költségek

Jelenleg a Suzuki Ignis 4,115,000 forintért hozható el legolcsóbban – ez a listaár, igazából ez 3,415,000 forintot jelent a kasszánál – míg a közepes felszereltségű tesztautó katalógusára 4,4 millió, aminek a hűségprogramos ára, bármit is jelentsen ez, már csak 3,7 millió forint. A legdrágább Ignis listaára 5,3 millió, ezért a pénzért összkerék-hajtású modellt lehet hazavinni, rendesen felszerelve. Aki még ennél is több pénzt herdálna picike szabadidő-autóra, az a metál/gyöngyház fényezés 110 ezres és a kéttónusú fényezés 160 zres tételével dagaszthatja tovább a számlát. 

A Suzuki Ignis és vetélytársai – Listaár, forint

A Suzuki Ignis és vetélytársai – Listaár, forint
Fiat Panda 1,2 (69 LE) 3,465,000
Suzuki Ignis GL 1.2 5MT Hybrid 12V (90 LE) 4,115,000
Hyundai i10 1,25 MPi (87 LE) 3,849,000

Értékelés

Mellette – Ellene
 
  • Még mindig mókás forma
  • Tisztességes futómű
  • Tágas utastér
  • Klassz extrák
 
  • Szinte csak nevében hibrid
  • A tologatható hátsó ülésekkel csak négyszemélyes kasztni
  • Bizonytalan váltó

Szavazás

Hány pontot adnál a hibrid Suzuki Ignisnek?
átlag
6.93
szavazat
701
Hány pontot adnál a hibrid Suzuki Ignisnek?