Röviden – Hyundai Ioniq Electric 2020
Mi ez? A Hyundai  Ioniq hibrid, plug-in hibrid és tisztán elektromos hajtással is készül. A modellt 2020-ra frissítették, tesztautónk tehát egy faceliftes villanyautó
Mit tud? A Hyundai Ioniq kiváló hatékonyságával emelkedik ki az elektromos autók közül. Alsó-középkategóriás létére városi kisautós fogyasztást produkál
Mibe kerül? A cikk írásakor elérhető 1,5 millió forintos állami támogatással 9,8 millió az induló ár, az Executive csúcsváltozat 11,4 millióba kerül
Kinek jó? 200 km feletti valódi hatótávolságával némi kompromisszumkészséggel Magyarországon belüli használatra akár családi főautónak vagy cégautónak is alkalmas lehet hagyományos kompakt helyett

Eddig is nagy kedvencem volt a Hyundai Ioniq, ez a kompakt méretű, áramvonalas, józan és praktikus hétköznapi autó, amit a villamosítás mindhárom fokán (hibrid, plug-in, tisztán elektromos) elkészített és piacra dobott a Hyundai. Jó ár-érték arány, jó energiahatékonyság, nem rongyrázós, de azért kellően komfortos, élhető utastér jellemezte és ha nem is különösebben szép kocsi, azért ránézni se rossz.

A modellfrissítés nagyobb akkumulátort, vagyis nagyobb hatótávot, erősebb motort és még pár apróságot hozott az elektromos változatnak. Ebből kaptunk egy kék tesztautót. Megnéztük, mit is tud.

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 1
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 2

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 31
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 32
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 33
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 34
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 35
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 36
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 37
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 38
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 39
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 40
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 41
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 42
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 43
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 44
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 45
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 46
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 47
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 48
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 49
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 50
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 51
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 52
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 53
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 54
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 55
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 56
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 57
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 58
Fotó megosztása:

Külső

Minimális külső változásokkal jött ki alig három év elteltével a frissített elektromos Ioniq. A leglátványosabb újítás a korábban is rácsozat nélküli hűtőmaszkba szerelt két aktív szellőzőfedél és a frissebb, agresszívebb kettős menetjelző LED-csík. A kocsi új felniket is kapott, köztük a tesztautó érdekes, szürke plasztikbetétes keréktárcsáit. De négy új színnel is bővült a kínálat is, benne azzal a tintakékkel, ami ugyan szintén érdekes, de szerintünk már nem a szó jó értelmében. No de sebaj, nem kötelező ilyen rikító kékben rendelni az autót.

Nem változott viszont a kiváló légellenállás. Az alaktényező eleve csak 0,24, az alacsony építésű, a keskeny autó kis homlokfelülete pedig abszolút értelemben is segít a hosszan tartó könnyed, csendes suhanásban az elektromos technikának.

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 59
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 60

Belső

A műszerfalon látványos frissülés, korszerűsödés tapasztalható. A korábbi nyolc col képátlójú érintőképernyőt (csak a legjobban felszerelt kivitelben) már 10,25-ösre cserélték, a középkonzol fizikai gombjait pedig érintésérzékeny felületek váltották le. Szerencsére a dedikált klímakonzol megmaradt, nem kell a menüben mászkálni a fűtés-szellőzés beállításait kajtatva és az infotainment rendszer lényeges funkciói is elérhetők közvetlenül a műszerfalról.

A helykínálat átlagos kompaktos, az anyagminőség nem igénytelen, bár prémiumhangulatot nem nyújt az Ioniq utastere. A dizájnvilág egy kicsit bizonytalan, valahol az európai és a távol-keleti ízlés fúziója, mintha egy Honda Civicet kereszteztek volna egy Škoda Scalával. A hátsó traktusban mindent megtalálnak az utasok, ami a kategóriában elvárható: van lehajtható könyöklő, két szellőzőrostély és hálós zseb a támlákon a kisebb cuccoknak. (Kicsit fura, hogy ülésfűtés csak elöl van és ott is csak opciós: pont a koreai kompaktokban szoktak oly lelkesen örvendezni gyerekeim a hátsó ülésfűtés ritka luxusának, ami egy elektromos autóban még kézenfekvőbb extra lenne, mint egy Elantrában vagy egy Ceedben.)

A csomagtér 357 literes, mérete megfelel a kategória átlagának, a rendezett, szemre is szép hátsó traktusban rögzíthető kis táskákban helyezhetők el a töltőkábelek.

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 61

Az anyagminőség nem prémium, de minden tartósnak, masszívnak tűnik

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 62

Van szellőző, támlazseb, könyöklő is hátul

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 63

Csomagtartó: 357-1417 liter

Mindenképp meg szeretnék emlékezni az Ioniq egyik legnagyszerűbb tulajdonságáról ebben a fejezetben: a kocsi utastere hihetetlenül könnyen tisztítható! A porszívóvég mindenhova befér, a szőnyegekből csak úgy röppen ki a por, a hajszál, a szöszmösz, az avartöredék, a sima, érintőgombos középkonzol pedig pont olyan könnyedén törölhető tisztára egy ruhával, mint amilyen könnyen összekenik emberzsírral használat közben a matató kezek.

Technika

A frissített Hyundai Ioniq Electric műszaki tartalmával kapcsolatban Szörényi Andris kollégám már a bemutató után elhalmozott bennünket részletes információkkal, érdemes átfutni beszámolóját. Aki nem szeretne kattintani, annak dióhéjban a lényeg: a korábbi 28 helyett immár nettó 38,3 kWh a lítium-polimer akkumulátor kapacitása, a motorteljesítmény pedig a korábbi 120-ról 136 lóerőre nőtt. A váltóáramú fedélzeti töltő teljesítménye 6,6-ről 7,2 kW-osra nőtt, az egyenáramú gyorstöltés pedig az európai villanyautóknál megszokott CCS-csatlakozón keresztül a korábbi 50 kW helyett immár 100 kW-os teljesítménnyel mehet (mármint azon a néhány oszlopon, amely Magyarországon képes ekkora teljesítményt leadni).

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 64

A motortérben pöffeszkedő klasszikus ólom-sav akku csak a 12 voltos fogyasztókat táplálja: világítás, kürt, rádió…

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 65

Az Ioniq az Európában elterjedt CCS-csatlakozós gyorstöltést kapta

Vezetés

A Hyundai Ioniq kicsit rövid, hosszú távon enyhén derékfájdítós vezetőülése nem a legbarátságosabb üdvözlet, amivel a kocsi fogadhatná a gazdát, de ezen kívül semmivel nem volt gondom a teszt alatt. Vagyis ja, de, egy dologgal mégis. A hagyományos sebességváltó kar helyett ebben a kocsiban gombokat találunk: D, N, R, P. Ezzel nincs is semmi baj, de azzal már igen, hogy nem elég csak rábökni a D-re vagy az R-re elindulás előtt, pár tizedmásodpercig nyomni kell a gombot, hogy ténylegesen váltson is a vezérlés. Ez pedig elég veszélyes helyzeteket szült, amikor szűk helyen manőverezgetve a kocsival D-ből R-be váltva a gázpedál megnyomásánál kiderült, hogy még mindig D-ben vagyok. Szóval parkolni csak nyugisan, türelmesen, kedves ioniqosok!

Amúgy pedig összességében imádtam a kocsit. Bírtam a csúcskivitelű autó gyors, hatékony hőszivattyús fűtését, amely még szélvédőfűtés nélkül is pillanatok alatt kapta le a jeget a szélvédőről reggel (ha már olyan lusta voltam, hogy nem programoztam be előre a felfűtést az indulás időpontjára, hisz mint minden villanyautóban, az Ioniqban is van erre lehetőség). Szerettem az Infiniti csúcshifi kiváló hangját, mellé pedig az autópályán is csendes suhanást.

Nagyon élveztem a kocsi kis tömegéhez pont passzoló teljesítményt, a városi piros lámpás kiugrásokat és az erőfeszítés-mentes visszagyorsításokat még autópályán is egy-egy kamion mögé beragadás után a decens 130-140-ig. A vezetéstámogatás egyszerű és nyugis, a követőradar és a sávban tartás nem volkswagenesen robotpilótás ugyan, de azért kiszámíthatóan, jól működik. A futómű, a kormányzás pontos, de kényelmes, az Ioniq egy pillanatig sem akar sportautó lenni. Ez egy hétköznapi közlekedőgép, hatékonyságra és komfortra tervezve.

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 66

Egy kicsit primitív a sima, négyszögletes panel az íves oldalú keretben, de a funkcionalitással nincs baj

A 300 kilométer feletti katalógus-hatótáv eléréséhez alighanem szó szerint tojást kell tenni a gázpedálra, de az Ioniq a valóságban is nagyon takarékosan bánik az energiával. Vegyes üzemben, de sok autópálya-használattal egy töltés mindig biztonsággal elég volt 200 kilométerre – és még némi tartalékra, ha esetleg bármi történne. Tetszett, hogy más elektromos kocsikkal szemben itt a sztrádázás se nyomta meg nagyon a fogyasztást, átlagosan 17 kWh körül elvoltam százon úgy, hogy egy pillanatig se spóroltam az erővel és végig kellemes melegben üldögéltem.

Kifejezetten sajnáltam visszaadni a kocsit a teszt végén, számomra is meglepő módon még inkább meg akartam tartani, mint a csúcs-villanyautókat, az EQC-t, i-Pace-t, E-tront. Az Ioniqon valahogy azt éreztem, hogy nem muszájból született elektromos autó, amit csak azért csináltak, mert szükség van valami látszatmegoldásra a klímaaktivisták meg a látványos jegesmedvepusztulós természetfilmek miatt. Ez nem egy két és fél tonnás villanytank, ami igazából a fenntarthatóság paródiája és nem is egy szomorú autópótlék, hanem egy olyan kocsi, amiben a hétköznapi kispolgári autózás hagyományos örömeit alkották újra elektromos hajtással az autózás és az élhetőbb jövő iránt érezhetően egyaránt elkötelezett koreai mérnökök.

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 67

Az új középkonzol: alig maradt fizikai gomb, érintésérzékeny kapcsolók vették át a helyüket

Ár

Az elektromos Hyundai Ioniq árát láthatóan a konkurencia által diktált kényszer szülte: szinte pont annyiba kerül, mint a hasonló méretű akkuval szerelt Nissan Leaf. A magas alapfelszereltséggel a kocsi ár-érték aránya a kategóriában az alapkivitelnél az átlagosnál kicsit jobb, viszont bizonyára sok vevőt veszít el ezzel az autóval a Hyundai, aki örülne egy nagyobb akkupakknak, ami a konszerntárs Kia e-Niróhoz például megrendelhető és a Leafhez is kapható.

A Hyundai Ioniq Electric és vetélytársai – induló listaárak állami támogatással csökkentve, forintban

A Hyundai Ioniq Electric és vetélytársai – induló listaárak
állami támogatással csökkentve, forintban
Kia e-Niro (136 LE, nettó 39,2 kWh) 9 999 000
Nissan Leaf (147 LE, kb. nettó 40 kWh) 9 790 000
BMW i3 (170 LE, nettó 37,9 kWh) 11 542 000
Hyundai Ioniq Electric (136 LE, nettó 38,3 kWh) 9 799 000
Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 68

A kormány mögötti fülekkel a visszatöltés, a motorfék erejét állíthatjuk

Érintőgombok és nagyobb hatótáv az új Ioniqban 69

Állami támogatással tízmillió alatt meg lehet venni az alapkivitelű Ioniqot

Értékelés

A mai hazai villanyautó-kínálatban a kompakt kategória talán legjobb, technikailag legkiforrottabb modellje a Hyundai Ioniq. Könnyű, áramvonalas, praktikus, okosan méretezték az akkuját és kellemes vele az élet. De sajnos ez nem biztos, hogy elég a sikerre. Ha van rá szükség a hétköznapokban, ha nincs, a vevők igénylik a minél nagyobb akkut, és aki meg tud fizetni egy tízmilliós új autót, az tapasztalataim szerint nem akarja kiadni ezt a pénzt 200 kilométeres hatótávra, hanem inkább ad kicsit többet a soha ki nem használt 300 kilométeresért.

Persze ez az attitűd változhat, a hamarosan érkező Mazda MX30-ban is szándékosan korlátozzák a beépített akkumulátor kapacitását – és súlyát, hiszen a napi rutinközlekedés során feleslegesen cipelt mázsák a kocsi összes egyéb tulajdonságát rontják.

Mindenesetre azt javasoljuk, hogy aki 10-15 milliós családi villanyautóban gondolkodik, mindenképp nézze meg az Ioniq Electricet és fontolja jól meg, mekkora akkura, mekkora hatótávra is van valójában szüksége.

Mellette – Ellene
 
  • Kiváló energiahasznosítás
  • Csendes, pihentető suhanás
  • 100 kW-os gyorstöltés
  • Reális ár, jó ár-érték arány
 
  • Rossz üléskomfort elöl
  • Nagyobb akku opciójának hiánya
  • Lassú AC-töltési kapacitás

Szavazás

Háyn pontot ér a tízből az új elektromos Ioniq?
731 szavazat - átlag: 7.79 (10-ből)
Háyn pontot ér a tízből az új elektromos Ioniq?