parkolósegéd egy radar alapú érzékelők segítségével működő kényelmi rendszer, amely aktív kormányzással képes önműködően végrehajtani a párhuzamos vagy merőleges parkolási manővereket. 
A külön nyomógombbal aktiválható rendszer az autó elején és hátulján elhelyezett radarok segítségével felméri, hogy a jármű bal vagy jobb oldalán (az érzékelés irányát általában az irányjelzővel határozhatja meg a vezető) mennyi szabad hely áll rendelkezésre a parkolási manőver végrehajtásához. Ehhez a vezetőnek lassan előrefelé kell haladni a a parkoló kocsisor mellett. 
A radarok a jármű hosszát adott mértékben meghaladó méretű parkolóhelyet keresnek – hogy mennyivel hosszabb helyre van szükség, az a rendszer kifinomultságától függ; a korai berendezések 120 centiméteres ráhagyásával szemben a mai, fejlett parkolósegédek akár a járműnél 70 centiméterrel hosszabb helyre is képesek beparkolni. 
Miután a rendszer felméri a parkolóhely méretét, illetve járműhöz viszonyított helyzetét, piktogramok és szöveges instrukciók sorozatával utasítja a vezetőt a manőverhez szükséges lépések végrehajtására. A gázadagolás, továbbá az előre- illetve hátramenet kiválasztása, valamint értelemszerűen a fékek működtetési a vezető feladata marad, míg a rendszer az elektromos kormányszervón keresztül automatikusan megfelelő irányban és mértékben tekeri el a kormányt. 
Léteznek rendszerek, amelyek a vezető beavatkozása nélkül alkalmasak a jármű leparkolására, ezek piaci alkalmazására azonban az esetleges balesetek során felmerülő felelősség tisztázatlansága okán ma még nem kerülhet sor.
Szokásos elnevezései: Smart Parking Assist, Intelligent Parking Assist System, Active Parking Assist