A multiplexelt elektromos rendszer a járművek különleges kialakítású fedélzeti elektromos rendszere, amelynél egyazon kábelkötegen keresztül párhuzamosan, kódolt jelsorozatok formájában kommunikálnak egymással a gépjármű alrendszereit.

A multiplex rendszerekben az egyes komponenseket úgynevezett adatbusz kapcsolja össze. Ezen a buszon keresztül a részegységek egymás után, digitalizált formában továbbítják a működési paramétereiket, illetve a buszrendszerből hozzájuthatnak más egységek adataihoz. 
A multiplexelt elektromos rendszerű járműveken általában két buszt alakítanak ki, az egyiket nagysebességű adatforgalommal, amely a motor, a sebességváltó, a blokkolásgátló és más elektronikus vezérlőegységeinek adatait szállítja, a második busz lassabb és kis adatforgalmat bonyolít, ez főleg a kényelmi berendezéseket szolgálja ki. 
A multiplexelés előnye, hogy leegyszerűsíti az autó kábelezését, csökken a csatlakozások száma, ugyanakkor számos kényelmi és biztonsági többletszolgáltatást tud nyújtani. Hátránya a meghibásodás nagyobb esélye; erre különösen a korai rendszerek voltak fokozottan hajlamosak.