Az EuroNCAP (European New Car Assesment Program, azaz európai újautó kiértékelési program) egy eredetileg brit kormányzati szervek által létrehozott, majd az évek folyamán számos nemzet képviselőjével kiegészített, autógyártóktól független szakmai szervezet, amely normalizált keretek között, a törvényileg előírtnál jóval szigorúbb, szabványos vizsgálati formák alkalmazásával vizsgálja és érzékeli az új személygépkocsik biztonsági teljesítményét. 
Az EuroNCAP feltételélrendszerét 2009-ben és 2012-ben jelentős mértékben átdolgozták, igazodva a járművek folyamatosan fejlődő biztonsági teljesítményéhez.
Ezek a változások nem csak progresszívan megnehezítették a maximális eredmény elérését azon a vizsgálaton, amely alapvetően négy területen (felnőtt utasvédelem, gyermek utasvédelem, gyalogosvédelem, vezetőtámogató elektronikus rendszerek jelenléte) értékeli a járműveket, hanem azt is jelentették, hogy egy, napjainkban gyártott autó biztonsági teljesítménye nem vethető össze közvetlenül akár egy öt évvel ezelőtti modellével. 
Szintén fontos kitétel, hogy minden járművet saját kategóriájának képességeihez mérten pontoznak, egy ötcsillagos (maximális) eredményt elérő városi kisautó tehát az azonos pontszám ellenére nem nyújtja ugyanazt a biztonsági színvonalat, mint mondjuk egy középkategóriás jármű. 
A négy vizsgálati területen mutatott teljesítményt több baleseti szituációban vizsgálják. Ehhez a vezető és első utasülésre behelyezett, mérőműszerekkel felszerelt tesztbábukat, illetve a hátsó üléseken, megfelelő gyermekülésben elhelyezett 18 hónapos, illetve 3 éves gyermeknek megfelelő tesztbábukat használnak. Az autót félátfedéses frontális üközés deformálódó akadálynak, oldalirányú ütközés deformálódó akadálynak , illetve oszlopnak ütköztetik, külön mérik a vezetőülés ostorcsapás nyaksérülés elleni védelmét, továbbá a gyalogos lábszár- és fejsérüléseinek minimalizálására irányuló szerkezeti megoldásokat. 
Az EuroNCAP újabban az ESP teljesítményét is ellenőrzi, pontozza továbbá az olyan segédrendszerek jelenlétét, mint a biztonsági öv bekötésére figyelmeztető riasztó, vagy a sebességhatároló elektronika.