Automatikus sebességváltó 2 Az automatikus vagy automata sebességváltó olyan sebességváltó, amelynél a vezetőnek csupán üzemmódot kell választania (P – parkolás, R – hátramenet, N – üres, D – előremenet), az áttételek módosítása automatikusan történik.

A klasszikus automatikus sebességváltó egy többfokozatú mechanikus váltóból és hidrodinamikus nyomatékváltóból áll. Az utóbbi elem közvetíti a hajtóerőt a motor és a sebességváltó között, feleslegessé téve a tengelykapcsolót. Előnye a rendkívül nagy (megsokszorozott) nyomaték és a folyamatos erőátvitel, hátránya a rossz hatásfok (energiaveszteségek) és a közvetlen, mechanikus kapcsolat hiánya a hajtásláncban (amelynek kiküszöbölésére szolgál az áthidaló rendszer).

A mechanikus részben a fokozatok kapcsolását elektronika vagy hidraulika vezérli. A fokozatok száma, akárcsak a kézi kapcsolású egységeknél, közvetlenül befolyásolja a finom válthatóságot (ugrás áttételek között), illetve az üzemanyag-fogyasztást (a motor gyakrabban üzemelhet optimális fordulatszám-tartományában). 2013-ban mutatták be a világ első kilencfokozatú, személyautóba szánt automata sebességváltóját.