Márkák Tesztek Hírek Forma-1 Magazin Vezetünk Autó Magazin Haszongépjármű Tanácsok

Márkák

Modellek

Székely Gyula - Vezetéstechnika

1998 óta dolgozom vezetéstechnikai instruktorként. Különböző tréningeket tartok cégeknek, illetve magánembereknek...

Kérdezek tőle

Székely Gyula - Vezetéstechnika

1998 óta dolgozom vezetéstechnikai instruktorként. Különböző tréningeket tartok cégeknek, illetve magánembereknek.

László kérdezi - 2017-08-31 08:13:17

Tisztelt Székely Gyula!

Egy összejövetel során feljött a téma,hogy sebességben, vagy üresben hagyjuk az autóinkat, ha befejeztük a parkolást. Igen különböző véleményeket hallottunk, és szeretném a segítségét kérni,hogy mi a helyes parkolási módszer. Természetesen, a kézifék behúzásában mindannyian egyetértettünk.
Köszönöm válaszát!

Válasz levélre

Kedves László!

Sík területen parkolva ha behúzta a kéziféket, már nem szükséges még sebességbe is tenni a váltót.

Meredekebb lejtőn kialakult  szokás, hogy sebességbe is hagyjuk, és még a kéziféket is behúzzuk. A végképp tudományos megoldás, hogy a kormányzott kerekeket még a padka felé is fordítjuk egy kicsit.

Télen amikor időnként  havas, latyakos utakon közlekedünk, és este megállunk az autóval, nem érdemes a kéziféket behúzni, nehogy reggel komoly gondot jelentsen az elindulás.

Tartós lejtmeneti szakasz után (pl. a sípálya parkolójától , a völgyben  lévő szálláshelyig autózást követően ) szintén nem érdemes behúzott kézifékkel parkolni éjszakára.

Olyan autóknál, ahol a kézifék az első féktárcsákat fogja, tehát műszakilag így oldották meg, külön felhívja a gyártó a figyelmet a kezelési könyvben, hogy tartós, erős fékhasználat után ne használjuk a kéziféket az autó parkolásához, mert az a fékbetétek idő előtti elhasználódásához vezethet.

 

Üdvözlettel   Székely Gyula

 

Árpád kérdezi - 2017-03-14 17:07:38

Tisztelt Székely Gyula!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a menet közbeni üresben gurulás a fogyasztásra gyakorolt pozitív hatása mellett: rendelkezik- e negatívakkal is? Szabad-e alkalmazni? (Pl. váltó élettartama negatívan váltózik), 1.3-as, 2006-os swiftem van, amelyre jellemző a nyelestengely csapány problémája: (ezt is éri esetleg nagyobb mértékű elhasználódás?)
Köszönettel: Árpád

Válasz levélre

Kedves Árpád!

Téved, ha azt gondolja, hogy üresbe tett váltóval gurulva kevesebb a fogyasztása. Ilyenkor a motor fogyasztása kb.0,6- 0,7 liter /óra lehet. Amíg a járművel motorfék üzemben halad, nincs üzemanyag felhasználás, ezt az üzemanyag takarékos vezetésre felkészítő tréningeknél mint alaptétel hangsúlyozzák,  mondjuk az 1990  - es évek óta.

Semmilyen hátránya nincs annak, ha a motorfék üzemet használja haladáskor, és manőverezéseknél.

 

Üdvözlettel   Székely Gyula

Jaqueline kérdezi - 2016-10-19 13:51:46

Tisztelt Gyula!
A kérdésem a kuplung-fék-gáz kombinációval kapcsolatos. Most tanulok vezetni, és egy kicsit meg vagyok keveredve. Annyi világos, hogy a gázt-kuplungot nem lehet egyszerre lenyomva tartani. Viszont, amikor megállok egy kereszteződésben, ( gázról levett láb, kinyomott kuplung, kevés fék ), elinduláskor azt mondja néha az oktató, hogy a kuplungot és a gázt is nyomjam le egy kicsit! Ezt így hogy? Én úgy tudom, amikor el akarok indulni, lassan, akkor egyes, majd kis gáz, ha pedig egy kicsit lassítani kell ezután rögtön, pl. gyalogos miatt, akkor kuplung és fék. Elmagyarázná, hogy ezt hogyan kezeljem? Köszönöm

Válasz levélre

Kedves Jaqueline !

Azt javasolom, hogy az oktatóját kérje meg, autóban ülve a gyakorlatban  mutassa meg a pedálok helyes használatát.Ha csak elolvassa, és megjegyzi hogy mit milyen sorrendben fog majd csinálni, az sokkal kevésbé hatékony , mintha egy autóban ülve egy szakember irányítása mellett gyakorolja az elindulást, a fékezést és a sebességváltást.

A pedálok kezelése kapcsán Önnek, az autó mozgásának pillanatnyi változásait kell megfigyelnie, azok összefüggéseit felismerni, és forgalommentes helyen begyakorolni a kívánt mozdulatsorokat.Az oktatójának az a feladata, hogy Önt megtanítsa a jármű alapszintű kezelésére, aminek egyik alaptétele, a pedálok helyes használata.

Jellemzően a képzés első 9 órájában van erre lehetőség, utána már a forgalomban haladva kell alkalmaznia a megtanultakat.

 

Üdvözlettel   Székely Gyula

 

 

 

Sebestyén Zsolt kérdezi - 2016-02-14 10:25:54

Tisztelt Uram.Nagyon nagy dilemmába vagyok és nem tudom mit tegyek,először is azt kérdezném mi a külömbség a JTD ás a Multijet motorok között,melyik a jobb?nagyom tetszik a FIAT CROMA 2-es a Bravó lámpás,meg is tudnám vásárolni,fenntartása is el érhető lenne,de,nem tudom meg vehetem e?Jó autó,megbizható e,vannak e hibái stb,nekem a 8 szelepes 120 lovas is jó lenne.Válaszát várván,a válaszától sokat várok,a döntésemet nagyban könnyitené,üdvözlettel Sebestyén Zsolt

Válasz levélre

Kedves Zsolt!

Ez nem vezetéstechnikai kérdés, javaslom, Szörényi Andrást keresse az oldalon belül. Ő minden bizonnyal tud segíteni a mérlegelésben.

Üdvözlettel, Székely Gyula

Duschanek Máté kérdezi - 2015-10-21 20:59:31

Tisztelt Cím!

Az alábbi kérdésem lenne:

Jogos-e a ködzáró fény használata autópályán zuhogó, szakadó esőben közlekedve illetve ha nem esik, de az úttesten lévő víz “porlsztása” homályosítja a hátsó helyzetjelző lámpát?

Válaszukat köszönettel várva:

Duschanek Máté

Válasz levélre

Kedves Máté!

A KRESZ-ben az szerepel,


"Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelzõ ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják"

Szerintem nem indokolt esőben használni, de egyre gyakrabban látok ilyet én is.
Néha kifejezetten zavaró.

Üdvözlettel, Székely Gyula

Balázs Zoltan kérdezi - 2015-07-21 23:26:08

Technikai segítséget kérnek, xantia utan C5 ugyanúgy orrnehez es első kereken kézifékes. Ha kitör a kanyarban az autó, mi a helyes vezetési megoldás? Természetesen téli útviszonyokra gondolok. Karbantartott, teli gumis, mar nyugodt vezetési stílussal.

Válasz levélre

Kedves Zoltán!

A C5 Önnek szárazon, vizen, havon, jégen egy kanyarban ha besokal, mindig az orrát fogja a kanyar külső íve felé tolni, tehát alulkormányzottsági hajlamot mutat. Sok európai autóhoz hasonlóan így hangolják gyárilag az autót.

Önnek alapesetben ilyenkor csak annyit kell tennie, hogy elveszi a gázt,egy kicsit nyit a kormányon, ( tehát az autót elkezdi a kanyar külső íve felé irányítani egészen finoman )és ha minden rendben van a gázelvétel, és a nagyobb ív felé kormányzás meghozza azt az eredményt hogy az autó első kerekei visszatapadnak, és már nem csúsznak, hanem újra gördülnek a kijelölt kanyar ívén.
Nagyobb ívre sodródva tud ugyan bekanyarodni, de legalább vissza tudja hozni a helyes irány felé.
A tapasztalatom az elmúlt 16 évben tartott napi tréningek során az, hogy a vezetők nagy része nem ismeri fel időben az autó alulkormányzottsági hajlamát adott esetben, és a csúszás pillanatában ösztönösen elkezdi befelé tekerni a kormányt , amitől a csúszás még erőteljesebben folytatódik.
Ez sokak számára jelenti azt, hogy pont annak rohan neki, amit el akart kerülni, tehát szalagkorlát stb.
Ennél az autónál a sodródás kezdete után (tehát amikor az alulkormányzottság már érezhetően jelen van ) elvett hirtelen gáz, még nem jelenti azt, hogy hirtelen annyira elkönnyül a hátsótengely, hogy az autó " átváltana", és tized másodpercek alatt túlkormányzottá válna, tehát eldobná a fenekét.
Ismerünk pár olyan autót, amelynek bizony létezik az a rossz menetdinamikai tulajdonsága, hogy alulkormányzottság megjelenését követően, hirtelen gázelvételnél egyszercsak a hátulja tör ki,és azt már csak kormány akár ütközésig történő elfordításával tudjuk kivédeni. Ilyenkor mindig abba az irányba a kell kormányozni,amerre az autó vége kitört.
Amennyiben Önnek működik az autóba épített ESP rendszere,és legalább két kerekének még van egy kis tapadása, időben megállítja a csúszást, és az Ön által a kormányon mutatott irány felé fogja az autót stabil futó helyzetbe irányítani.
Naponta tapasztaljuk a "bolondbiztos hangolású " ESP -k működését a tréningeken a kanyarkombinációkban közepes sebességnél, és csúszós burkolaton is.
A kézifék használatát ezen az autón
- intenzív fékezéseket követelő autópálya, vagy hegyi szakaszok használata után,
- télen hideg , nedves időben,
- a forgalomban vészhelyzet elhárítása érdekében felejtse el.

Üdvözlettel Székely Gyula

Kovács Gábor kérdezi - 2015-07-21 22:22:26

Kedves Székely Gyula!

Amikor még vezetni tanultam, az volt az oktatóm szavajárása, hogy úgy vezessünk, hogy a féket minél kevesebbszer kelljen használnunk. Ezzel kapcsolatosan lenne az a kérdésem, hogy káros-e a gépkocsinak, ha amikor csak lehet, motorfékkel lassítom a kocsit? Gondolok itt arra, hogy szükséges esetén és nem túl nagy sebességnél (<30 km/h) még az egyes sebességet is bevetem a lassítás kedvéért. Hozzájárulhat-e ez a kuplung nagyobb mértékű kopásához? Előre is köszönöm válaszát! Kovács Gábor

Válasz levélre

Kedves Gábor!

Az autónak nem káros, ha motorfék üzemet használva közlekedik, jellemzően azért csak 2- es fokozatig szoktunk visszaváltani. Az egyes fokozatba visszaváltás már nagyon lassú tempót feltételez, ilyenkor már az üzemi fék használata az egyszerűbb, és benyomott kuplung mellett vagy a nélkül egyszerűen csak kiüti a váltót üresbe és megáll.
A kuplung élettartama szempontjából az a jó, ha soha nem csúsztatja indokolatlanul,tehát érzéssel engedi fel, akár induláskor, akár motorfék üzemben a visszaváltást követően.
Üdvözlettel Székely Gyula

Dr.Sajó Ferenc kérdezi - 2015-07-03 00:03:37

Kedves Gyula!

Tisztelettel érdeklődnék a VW New Beetle (2004-2009) biztonságáról? Félek gyereket ültetni a hátsó ülésekre…véleményem szerint a kasztnit “megmásznák” a városi használatban is gyakori nagy SUV-ok :-(
Jogosnak tartja-e aggodalmam?
Ui: Ilyen típusú autót szeretnék a feleségemnek, de félek, hogy nem lennének kellő biztonságban a gyermekeim?!

Hálásan köszönöm megtisztelő válaszát!

Válasz levélre

Kedves Ferenc !
Az autózás veszélyes üzem, így érthető aggódása.
A jelzett típusra vonatkozóan , nyilván a karosszéria külső jellegzetes kialakítása okán, valóban elgondolkodtató, hogy egy ráfutásos balesetnél , ha hátulról egy nagyobb tömegű, magasabb építésű jármű utoléri, hogyan viselné el a rá ható fellépő erőket. A benn ülők elképzelhető , keletkező sérüléseiről, túlélési esélyeiről konkrét, publikus és megalapozott vizsgálati eredmények hiányában azt gondolom, valamennyien csak találgatni tudunk.
Abban szerintem azért bízhat , hogy ennek a típusnak az elődje ( igaz nem önhordó vázas felépítéssel) mégiscsak az egyik legnagyobb darabszámban, sorozatban legyártott autók közé tartozott. A gyártójáról elmondhatjuk, hogy minden biztonságra vonatkozó fejlesztést időben rendszerbe állított,és biztonságos autókat gyárt. Az nem lehet kérdés, hogy nem gyereküket óvodába, iskolába szállító szülők volt a célközönség,amikor piacra dobták ezt a modernizált változatot.
Érdemes lenne szerintem , az elvárható szintű biztonságot feltételezve róla , a célszerűséget, a praktikus használhatóságot újra átgondolni, mielőtt döntést hozna.

Üdvözlettel Székely Gyula

Veszelik László kérdezi - 2015-07-02 23:12:05

Nemrég vásárolt autóm /BMW z4/ vittem ellenőrzésre ahol azt javasolták, hogy a jelenlegi defekttűrő abroncsokat a következő gumicserénél nyugodtan felejtsem el, vásároljak normál abroncsot. Ettől sokkal lágyabb és kellemesebb lesz az autó és az esetleges defektet az autó számítógépe kijelzi és vásároljak defektjavító habot, amivel bőven eljutok a legközelebbi gumis műhelyig.
Mi az igazság Ön szerint? Köszönettel Veszelik László

Válasz levélre

Kedves László !
Az autógyárak a fejlesztéseket, teszteléseket, azokkal az abroncstípusokkal végzik ,amelyekkel később forgalmazni szeretnék a járművet. A futómű, és az ESP hangolásánál, a menetdinamikai méréseknél ezt figyelembe veszik.
Az autó gyári kezelési utasítása tartalmazza azokat a felni, és gumi méreteket, amelyeket a gyár javasol. Alapesetben ettől eltérni nem célszerű.
A defekttűrő gumit több ok miatt sokan nem szeretik: viszonylag drága, nehezebben beszerezhető, kisebb belőle a választék, és nem utolsó sorban nem javítható, csak cserélhető.
A hagyományos felépítésű gumival valóban valamivel lágyabb futású a jármű, normál használatnál ez nem befolyásolja negatívan az autó kezelhetőségét. Egy esetleges defekt esetén, defektjavító hab használatával, szerencsés esetben el tud jutni a gumishoz, aki az abroncsot, ha lehet, meg tudja javítani, és az tovább használható.
Minden defekttűrő abronccsal szerelt autó tudja követni az aktuális nyomásértékek alakulását, és azt a műszerfalon jelzi, ha nyomásvesztést észlelne. A mai új autók nagy része még hagyományos abronccsal szerelt, de már ezek is rendelkeznek nyomásellenőrző rendszerrel.
Üdvözlettel Székely Gyula

Nagy István kérdezi - 2015-05-03 22:16:24

Sötétben, autópályán “ballag” előttem valaki 100 km/ó sebességgel. Megelőzném, de amikor közeledem felé, le kell kapcsolnom az országúti fényt, hogy ne zavarjam őt. Így viszont nem mehetek száznál gyorsabban, mert “vakon” vezetek. Mit tehetek szabályosan?

Válasz levélre

Kedves István!

Amikor mellé ér, és az őt már nem zavarja, kapcsolja fel a fényszórót, figyelembevéve hogy nem zavar -e másokat ezzel azok közül, akik az elválasztó sáv másik oldalán közlekednek.
Tompítottal közlekedni 100 fölött akár autópályán , valóban vakon vezetésnek számít.A sűrű forgalom miatt, nagyon ritkán lehet a fényszórót használni.

Egy kicsit mindenki abban bízik, ha az előtte haladó fékez, vagy kerül, majd ő is ugyanezt fogja tenni. Esőben még rosszabb a helyzet, de tapasztalatom szerint a tempón néha ez nem látszik meg, mindenki nyomja ugyanúgy ezerrel.

Üdvözlettel Székely Gyula