521 659 alkalommal használtak alkoholszondát járművezetők ellenőrzésére a rendőrök 2023 első tíz hónapjában – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) statisztikáiból. Hatalmas számnak tűnik onnan nézve, hogy a Vezess tucatnyi újságírója közül e cikk írása közben egy gyors körkérdésre mindenki azt írta válaszként: idén egyáltalán nem ellenőrizték őt. Sőt, a jellemző válasz szerint 10-20-30 évnyi autós múlt alatt egyszer vagy kétszer szondáztatták meg őket összesen. Pedig a hazai átlagnál mi sokkal többet vezetünk.

Természetesen ez egyáltalán nem reprezentatív minta, és mi nagyobbrészt – de nem kizárólag – Budapesten közlekedünk, márpedig az ORFK hivatalos adatai szerint óriási különbségek vannak az ország egyes területei között abban, hogy hol mennyi alkalommal ellenőriznek.

Azt nem adta meg a rendőrség, de mi kiszámoltuk, hogy egyes vármegyékben mennyi százaléka pozitív az adott területen végzett szondáztatásoknak.

Itt a lista, melyik vármegyében iszik a legtöbb autós 1

Sajnos sokan izgulhatnak ilyenkor (Kép: police.hu)

75-szörös különbség Nógrád és Szolnok vármegye között

Egészen meglepő eltéréseket mutatnak a vármegyék a szondáztatások számában. Nógrádban például mindössze 937 a „közlekedésrendészeti szolgálati ág általi alkoholszonda alkalmazások száma” január eleje és október vége között, míg Szolnok vármegyében ugyanezen időszakban 73 075 alkalommal szondáztattak. Az egyik 0,2 százaléka az összes ilyen ellenőrzésnek, míg a másik a 14 százaléka.

Első táblázatunkban a legtöbb, másodikban a legkevesebb szondáztatás helyét és az ellenőrzések számát összegezzük.

  Terület Alkoholszonda-alkalmazások
száma, 2023, 1–10. hó
Aránya (százalék)
1. Jász-Nagykun-Szolnok 73 075 14
2. Somogy 59 135 11,3
3. Borsod-Abaúj-Zemplén 47 089 9
4. Hajdú-Bihar 43 917 8,4
5. Baranya 37 464 7,2

Több kérdést is feltettünk ezekkel az adatokkal kapcsolatban az ORFK-nak. Például, hogy milyen szempontok határozzák meg, hogy egy vármegyei, városi vagy kerületi kapitányság mennyi alkalommal, mikor és hol szondáztatja meg a járművezetőket? Valamint, hogy miért vannak óriási különbségek egyes kapitányságok között az „alkoholszonda-alkalmazások számát” nézve. Sajnos nem sok derül ki az általuk erre a két kérdésre küldött egy válaszból. „A területi és helyi rendőri szervek folyamatosan értékelik az illetékességi területük közlekedésbiztonságának jellemzőit, és ennek megfelelően alakítják ki a forgalom-ellenőrzési gyakorlatukat.”

  Terület Alkoholszonda-alkalmazások
száma, 2023, 1–10. hó
Aránya (százalék)
16. Veszprém 10 354 2
17. Zala 7989 1,5
18. Vas 5042 1
19. Komárom 4049 0,8
20. Nógrád 937 0,2

Kívülállóként feltételezzük, hogy egy-egy vármegyében a járműforgalom nagysága és a rendőri állomány létszáma is befolyásolja a szondáztatások számát, habár innen nézve sem pontosan fedi a sorrend mondjuk a forgalom szerinti sorrendet. 

Csak két példa. A legtöbb jármű Pest vármegyében közlekedik egy átlagos hétköznapon (miközben a szondáztatások számában csak a tizedik ez a területi egység), a legtöbb rendőr pedig a BRFK-nál szolgál (amely tizenkettedik a szondáztatások számában).

Itt a lista, melyik vármegyében iszik a legtöbb autós 2

E hét keddi hír a rendőrség honlapjáról: aznap reggel 6-kor, reggel 8-kor és délben is fogtak ittas járművezetőt a rendőrök (Kép: police.hu)

Hol bukik le sok ittas autós? Hol alig…

Összesen 4244 alkalommal mutatott pozitív értéket a szonda tíz hónap alatt, ami az összes ellenőrzés 0,81 százaléka. Most megmutatjuk, melyik az az öt vármegye, ahol a legtöbbször jelzett pozitív értéket a műszer.

  Terület Pozitív szondázások száma,
2023. 1–10. hó
Aránya az összes
szondáztatásban (százalék)
1. Szolnok 618 14,6
2. BRFK 572 13,5
3. Bács-Kiskun 391 9,2
4. Pest 302 7,1
5. Hajdú-Bihar 254 6

Itt pedig azok a vármegyék jönnek, amelyekben 2023 első tíz hónapjában a legkevesebben buktak le ittasan.

  Terület Pozitív szondázások száma,
2023. 1–10. hó
Aránya az összes szondáztatásban (százalék)
16. Heves 93 2,2
17. Vas 88 2,1
18. Szabolcs-Szatmár-Bereg 87 2
19-20. Komárom 33 0,8
19-20. Nógrád 33 0,8

Természetesen ahol a többi országrészhez képest alig szondáztatnak, ott valószínűleg sokkal kisebb lesz a lebukottak száma is. Az igazán érdekes statisztika kétségkívül az, hogy a szondáztatások számához képest egy adott vármegyében mennyi százaléknyi esetben mutat alkoholfogyasztást a műszer. Ezt ugyan nem közli az ORFK, de mi kiszámoltuk.

Ebben az öt vármegyében a legmagasabb a pozitív tesztek aránya. Az országos átlag 0,8 százalék, ahogy korábban írtuk, ehhez érdemes viszonyítani az alábbi százalékokat.

  Terület Alkoholfogyasztást mutató szondáztatások aránya (százalék)
1. Nógrád 3,5
2. Bács-Kiskun 2,9
3. BRFK 2,5
4. Vas 1,7
5. Veszprém 1,6

Ugye azt írta az ORFK, hogy folyamatosan értékelik az illetékességi területük közlekedésbiztonságának jellemzőit, és ebből alakítják ki a forgalom-ellenőrzési gyakorlatukat. A fenti adatok szerint néhány vármegyében érdemes lenne még több alkalommal szondáztatni, hiszen kiemelkedően magas az ellenőrzött autósok között a piások száma, miközben ebből az öt területi egységből háromban a többiekhez képest alacsony az ellenőrzések száma.

Nem kellett sokat nyomozni, hogy az egyik lehetséges és mögöttes okot megtaláljuk. Létezik egy olyan rendőrségi statisztika is, amely a „közlekedésrendészeti szolgálati ág, összes szolgálatba vezényelt létszám”-ot mutatja. 2023 első tíz hónapjában Nógrád vármegyében teljesített szolgálatot messze a legkevesebb rendőr az utakon, az összlétszám egy százalékát sem érték el. Eközben itt van a legkevesebb ellenőrzés, és a legmagasabb pozitív szondáztatási arány.

Itt a lista, melyik vármegyében iszik a legtöbb autós 3

Délután négykor ment neki két parkoló autónak a Nógrád vármegyei Pásztón ez a Suzuki. A vezetője ittas volt. Csak ő sérült meg (Kép: Police.hu)

Még mindig sok balesetet okoznak a részegek

Összesen 861 olyan balesetet okoztak ittas járművezetők tíz hónap alatt idén, amelyben nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett valaki. Ez az összes személysérüléses közúti közlekedési baleset 7,2 százaléka idén. Évtizedes összevetésben kedvező arány, azonban az ittasan okozott balesetek más kategóriát képviselnek ahhoz képest, mint amikor valaki forgalmi szituációban hibát vét.

Az ittas autósok és motorosok már az elindulás pillanatában saját, előre meghozott döntésükkel törvényt szegnek, ráadásul a piásan balesetet okozóknál jellemzően nem egy sör legurítását mutatja ki az utólagos vérvétel. Sok esetben konkrétan részegen okoznak tragédiát.

Frissítés 2023.12.07. 15.10-kor

Csütörtökön délután jelezte szerkesztőségünknek az ORFK sajtóosztálya, hogy az általunk használt statisztika („Közlekedésrendészeti szolgálati ág általi alkoholszonda alkalmazások száma”) mellett létezik egy nagyobb számot tartalmazó a szondáztatásról („Alkoholszonda alkalmazások száma”), ugyanis nem csak a közlekedési rendőrök használhatnak szondát a közlekedésben résztvevőknél.

Itt látható az elmúlt tíz évből az adott esztendők első tíz hónapjaira vonatkozóan az adatok.

Itt a lista, melyik vármegyében iszik a legtöbb autós 4