Udvarias gesztussal kezdődött az a mocskos ügy, amely meglepő autós kakaskodással, majd csúnya erőszakkal folytatódott, hogy a bíróságon záruljon le a minap, három év után. 2013 februárjáig kell visszamennünk az időben, hogy felidézzük a közlekedési balesetek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk mai sztoriját elindító konfliktust.

László félre állt autójával, Sándor bele ment az övével

Sándor és Ádám túrázni indultak a Mátrába egy havas szombaton. Közel a célhoz lehajtottak az Audi A4 Quattróval a főútról, majd araszolva haladtak az erdőn átvezető szűk földúton, amikor szembe találkoztak a hétvégi házából bevásárolni induló László Dacia Dusterjével. Az út mindössze 2 méter széles volt, nyomvályús, és a félig letaposott hó miatt csúszós.

Az utat kiválóan ismerő László azonnal tudta mi a helyes megoldás, szintén összkerekes autójának legalább a felét kitette az útról, rutinosan félre parkolt a Dusterrel, és várta, hogy elguruljon mellette az Audi. Sándor vette a lapot, villantással megköszönve az udvarias gesztust gázt adott, és megpróbált elslisszolni a másik mellett.

Óvatosan ment, de a csúszós nyomvályúk ide-oda rángatták az Audiját, amivel pechére meghúzta a Dacia hátsó sárvédőjét és az ütközője oldalát. A későbbi hivatalos jelentést idézve: az ütközés következtében személyi sérülés nem történt, de mindkét autóban anyagi kár keletkezett.

Sándor tovább hajtott, Lászlót elöntötte a düh

Hogy miért, nem tudni, de Sándor megállás nélkül haladt tovább lépésben a célja felé az Audival. Talán észre sem vette a kocsik összeérését, habár ez nehezen hihető. László döbbenete pár másodpercig tartott, majd némi integetést követően elborult aggyal bepattant a kocsijába, és hátramenetben elkezdte üldözni Sándort.

Az egyik autós segített, a másik mégis belement a kocsijába. Ezután extrém autós üldözés következett, majd dulakodás. A baseball-ütő után a rendőrök jöttek, aztán a bíróság.

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, nincs közük a történethez

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, nincs közük a történethez

A filmbe illő, meglehetősen furcsa üldözősdi hamar komollyá vált, a terepen rutinosan mozgó László Dusterje tolatva is utolérte az A4-est. Sőt, a terepjáró vonóhorga folyamatosan neki-neki ütközött a személyautó farának, egyre inkább tolva a rémült Sándor autóját, és ez így ment 200 méteren át. Végül Sándor elveszítette uralmát autója felett, és az útról lecsúszva orral belehajtott egy fába.

Szerencsére senki nem sérült meg, de megint csak a későbbi jelentésből idézve, „a László által indított manőverben Sándorék testi épsége közvetlen veszélynek volt kitéve”.

Előkerült a baseball-ütő, de a gazdáját puszta kézzel leverték

Szinte mindenki azt gondolja most, hogy László húzta elő a baseball-ütőt, de tévednek. Az eddig üldözött, fának kényszerített Sándor kapott ki a csomagtartóból egy esztergált botot, olyan baseball-ütő-szerűt, és rárontott Lászlóra. Ütlegeit a kezével próbálta hárítani a megtámadott, amit nem sikerült, annak erejét a vaskos, bundás kabátja enyhítette.

A bot egyszer csak kiesett Sándor kezéből, innen viszont ismét László került támadó pozícióba, egy fejjel, és legalább 30 kilóval termetesebb volt Sándornál, akit addig ütött, amíg az őket folyamatosan szétválasztani igyekvő Ádám sikerrel nem járt. Ő hívta ki a rendőröket a lassan lehiggadó kakasokhoz.

Egyik a kórházba került, másik a rendőrségre

A gyorsan kiérkező rendőrök bevitték László a rendőrkapitányságra, de csak azért őt egyedül, mert Sándort a mentő szállította kórházba. Később mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök, majd mindkét gyanúsítottból vádlott lett.

Lászlót közúti veszélyeztetéssel, és súlyos testi sértés kísérletével vádolta meg a helyi ügyészség, Sándort pedig közúti veszélyeztetéssel, garázdaság és súlyos testi sértés kísérletével. László a védelmét a közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda látta el.

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, nincs közük a történethez

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, nincs közük a történethez

Halált okozhatott volna

A bíróság előtt az elsőrendű vádlott, László elismerte bűnösségét a közúti veszélyeztetésben, a súlyos testi sértést viszont tagadta. Elismerte, hogy az autójával „hibázott”, „tolta”, illetve igen kis követési távolsággal követte Sándor Audiját. Még a dulakodást is beismerte, de hangsúlyozta, ő csak védte magát a rá bottal támadó másik sofőrtől.

Több kirendelt szakértő vizsgálta a helyszínt, és az autók sérüléseit. A műszaki-, és az orvos szakértő is úgy nyilatkozott, hogy a 20 km/órás ütközési sebesség (ennyivel ment a fának az Audi) a kocsiban ülők sérülésének a reális veszélyét hordozta magában. Nagyon nem akarunk most itt belemenni, de az orvos szerint az ostorcsapásos sérülési mechanizmus hatására gerincvelő-duzzanat, a nyaki gerincvelő bevérzése, nyakcsigolyatörés is kialakulhat, a gerincvelő duzzanat szélsőséges esetben a sértett halálát is okozhatja. Ezt fontos hangsúlyozni az ügy ismertetésekor.

Melyiküket mire ítélte a bíróság?

Több évvel a történtek után a bíróság Lászlót 6 hónap, Sándort pedig 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, mindkét büntetés végrehajtását viszont egy évre felfüggesztve.

László jogosítványát ezen felül két évre bevonatta a bíróság a közlekedési szabályok durva és szándékos megsértése miatt.

Plusz kettőjüknek közösen kell állniuk a felmerült bűnügyi költségek, és a szakértők díjazását.