2014-ben 96 ezer használt autó érkezett Magyarországra, legnagyobbrészt nyugatról. Zömében nepperek pörgetik a bizniszt, akik kettesével, hármasával trélerezik haza az átlagosan 10-12 éves, leharcolt autókat. Bírósági sorozatunk eheti főszereplője fáradtságot nem kímélve maga ment ki Hollandiába egy mindössze hároméves, gyönyörű autóért.
 
Nem is lett volna gond, amennyiben nem homályosítja el Béci józanságát a frissen megvett RS5-ös Audi sebessége, és sokszáz lóereje. Megvette, beleült, majd pár kilométer után széles mosollyal az arcán végig száguldott vele egész Európán.  

Magyarországon vették üldözőbe a zsaruk

Az új szerzemény tempójára végtelenül büszke pesti fiatalember útközben módosított a célállomáson, még Ausztriából felhívta gyerekkori barátját, és elhúzta előtte a mézesmadzagot: ha van kedved, útközben hazafelé bemegyek hozzád megmutatni a kocsit. Így a pesti otthona helyett Balatonfüredet vette célba, Győrnél a 82-es útra fordult, és immár magyar főúton pörgette a motort, sorra előzgetve a normál tempós autósokat.
 
A közlekedők szerencséjére egy órán belül kiszúrta a fekete Audit egy Skodás rendőrpáros. A megkülönböztető jelzést bekapcsolva azonnal utána eredtek, de gyorsan kiderült számukra, hogy Bécinek esze ágában sincs félre állni. Sőt, menekülőre fogva a dolgot egyre gyorsabban és veszélyesebben száguldva szabálytalan, és igen veszélyes előzésekbe kezdett, a későbbi bírósági tárgyalás miatt lényeges elem, hogy a saját sávjában közlekedők, és a szembejövő autók közül is többet fékezésre, és irányváltásra kényszerített.

Felborult az ámokfutó. Rita fejsérülést szenvedett

Béci előzött mindenhol: záróvonalnál, kanyarodó sávból a haladási irányt figyelmen kívül hagyva, mígnem egy Előzni tilos táblánál már-már ész nélkül kivágva egy Volvo mögül elveszítette uralmát az RS5 felett. Hirtelen ellenkormányzott, megütötte a Rita által vezetett szedán oldalát, mire az ötvenes üzletasszony beletaposott a fékbe. Szerencsére ő lassan ment, sikerült komolyabb baj nélkül megállnia, de a fejét beütötte a b-oszlopba.

Hősünk RS5-ös Audit vett Hollandiában, gondolta, megnézi mennyit megy. Üldözni kezdték a rendőrök, nekiment másnak, felborult.

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, semmi közük a történethez

A cikkben szereplő fotók illusztrációk, semmi közük a történethez

Vele ellentétben az Audi oldalazva átcsúszott a szemközti sávba, majd annak szélén a kerék felakadása után tetőre fordulva a nem túl mély árokban pár tíz méter csúszás után ért véget az ámokfutás. Béci nem sérült meg, maga mászott ki a totálkárosra tört RS5 mellett térdelő rendőrökhöz, akik azonnal őrizetbe vették. Rita fejsérülését később az orvos nyolc napon belül gyógyulónak minősítette.

Mennyit kapott az ámokfutó?

Viszonylag nehéz lett volna tagadni Bécinek a bíróság előtt, a közlekedési jogra szakosodott Székely Ügyvédi Iroda által védett vádlott az eljárás során végig beismerő vallomást tett.
 
Elismerte a szabálytalan előzéseket, és a többszörös sebességhatár-szegést, saját legnagyobb tempóját úgy 200 km/órára tette. Nem tagadta, hogy világos volt számára, őt akarták megállítani a rendőrök, és azt is elismerte, hogy a tempóját szándékosan növelve akart elmenekülni előlük.
 
Vallomásában elmondta, tisztában volt manőverei következményével, látta, hogy több autóst félrehúzódásra és fékezésre kényszerített.
 
Egyedül az ütközésről nyilatkozott a külső szemlélőt megmosolyogtató módon: szerinte a vizes úton az előtte haladók sarat vertek fel a szélvédőjére, ezért – azaz kényszerből – kezdett bele a sorsát végül eldöntő előzésbe a tiltó tábla ellenére.
 
Végül a bíróság 10 hónap börtönbüntetésre ítélte Bécit, és 2 év 4 hónapra eltiltotta a vezetéstől. Ennek ellenére mégsem kell bevonulnia a hűvösre, a börtönbüntetés végrehajtását 3 évi próbaidőre ugyanis felfüggesztette a bíróság.

Néhány megtörtént, érdekes eset korábbról:

Robogós az árokban, vodka a kézben, bújócska a rendőrökkel

A rendőrök orra elől fújta el a szél a bizonyítékot

2,5 másodperc miatt halt meg egy motoros

Erkélyről nézte a pesti pár az autótolvajok bénázását