Nem biztos, hogy elég a gyári
Biztos kell nekünk?

Biztos kell nekünk?

Biztos kell nekünk?


Kezdjük egy pontosítással: GPS-t, azaz globális helymeghatározó rendszert nem fogunk vásárolni, ugyanis ez a három betű a műholdakból, földi állomásokból, személyzetből és még ki tudja miből nem álló rendszert takarja, amelynek egy részét – bizonyos pontatlansági határok között – mi, a civilek is használhatjuk, ingyen.

Az autós navigáció még ezen a néven terjedt el a köztudatban. Lássuk, mit érdemes átgondolni vásárlás előtt.
 
1. Valóban kell nekem GPS?

Nagyon jó kérdés, és egyben a legfontosabb. Anélkül, hogy bárkit lebeszélnék a navigátor vásárlásról, valljuk be őszintén magunknak, hogy szükségünk van-e rá. Ha nem fuvarozásból – személy vagy áruszállításból – élünk, többnyire Magyarországon közlekedünk, sőt többnyire ugyanazon az ismert útvonalon közlekedünk, akkor jókora összeget spórolhatunk meg magunknak, ha egyszerűen nem veszünk semmilyen GPS-t.

Legyen frissíthető

Legyen frissíthető

Legyen frissíthető


Ha néha kell csak megnéznünk egy-egy címet, esetleg nagy ritkán arra vagyunk kíváncsiak, merre lenne a rövidebb, könnyen lehet, hogy valamilyen ingyenes megoldás is bőven megfelel a célra. Ilyen például a Google Maps, amelyTele Atlas térképekkel működik így hazánk viszonylatában is megbízható segítséget jelent.

A Google Maps mobil változata nagyon sok telefonon elfut, némelyiken gyárilag telepítve van, másokra ingyenesen letölthető. Offboard térkép, ez azt jelenti, hogy a térképek a készüléken kívül tárolódnak, és csak a nekünk szükséges részletet tölti be a navigálásra használt telefonba.

Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy mindig a szerveren elérhető legfrissebb térképeket kapjuk, hátránya viszont, hogy használatához internetkapcsolatra van szükségünk. Ha viszont a telefonunkat, vagy telefonos PDA-nkat

Busszal tessék vigyázni

Busszal tessék vigyázni

Busszal tessék vigyázni


amúgy is felruháztuk internettel – azaz van előfizetésünk -, tökéletes megoldást jelenthet. Ha kiszámoljuk, az általa generált adatforgalomból fakadó költségek meg sem közelítik még egy olcsó navigátor árát sem. A Google Maps-ről mindent megtudhatunk ide kattintva, a googlemaps.lap.hu weboldalon.

Ha pedig néha-néha megnéznénk egy egy címet, vagy arra vagyunk kíváncsiak, merre is kell menni, használjunk a számítógépünkről ingyenes útvonaltervezőt, például a Térkép24-et. Terveztessük meg az útvonalat, nyomtassuk ki. Ha eltévedünk, tekerjük le az ablakot és kérdezzünk meg valakit.

2. Kell a GPS – de nem tudom, hogyan működik

Elég lehet egy webes tervező

Elég lehet egy webes tervező

Elég lehet egy webes tervező


Ha eldöntöttük, hogy kell nekünk GPS, legelőször mérjük fel, mennyire vagyunk jártasak a témában. Tudjuk-e frissíteni – ha lehet egyáltalán – a térképét, vagy minden esetben szakemberhez kell majd forduljunk. Kérdezzünk meg hozzáértő eladókat, ne legyünk szégyenlősek elmondani, mit nem értünk. Kérdezzük meg ismerőseinket – akik már használnak navigációt – hogy mennyire szeretik, mit nem szeretnek benne.

Ha elkapkodjuk a vásárlást, akkor nagy az esély rá, hogy nem azt kapjuk, amire nekünk szükségünk lenne. Az sem igaz, hogy a drágább jobb, sok esetben olcsóbban is kaphatunk jót.

Ha nem értünk a technikához, és nem is akarjuk magunkat beleásni, csupán használnánk, akkor egyrészt olyan készüléket vásároljunk, amelynek egyszerű a használata, másrészt a vételárba kalkuláljuk bele az esetleges frissítés költségeit, amelyek révén gyakorlatilag évente kifizethetjük még egyszer a készüléket a szervizekben vagy az ügyfélszolgálatokon.

A cikk nem ért véget. További értékes tanácsok a következő oldalon. Ha máris venne GPS-t, katt ide


3. Milyen térképpel?

A navigációs berendezések legfontosabb része a térkép. Minden más másod- illetve sokadlagos. Ha vacak a térképi adatbázis, lehet akármilyen jó egy készülék, utálni fogjuk. Ha folyamatosan egyirányú utcákba visz minket és ott akar kanyarodásra bírni, ahol tilos, hamar meggyűlöljük. De ami a legfontosabb: nem fogjuk használni. Akkor meg minek?

Ellenőrizzük a nemrég átadott utakat

Ellenőrizzük a nemrég átadott utakat

Ellenőrizzük a nemrég átadott utakat


És az a legszebb dolog a térképi adatbázis megválasztásában, hogy nincs rá egyértelmű és főként örökérvényű recept. A legjobb tanácsom, hogy a vásárlás előtt szintén kérdezzünk meg szakembert, hogyan is állnak ma a térképszolgáltatók, hiszen egyre nagyobb a kínálat és a háttérben óriási erőkkel folyik a térképek pontosítása annak ellenére, hogy hazánk pont nem nagy piac.

Azt azért kijelenthetjük, hogy azok a térképek jobbak, amelyeket helyi szolgáltatóktól vesz a berendezés gyártója. Azt tudom még ajánlani, hogy az eszköz vásárlása előtt nézzük meg, mit ígér a menüjében a térképek dátumáról, ez ugyanis a legtöbb navigátornál előhívható. Aztán böngészgessük egy 10-20 percet a térképét, nézzünk meg olyan helyeket, amiket ismerünk, ellenőrizzük a nem rég átadott útszakaszokat, az mindig sokat elárul egy térképről.
 

Nem biztos, hogy elég a gyári

Nem biztos, hogy elég a gyári

Nem biztos, hogy elég a gyári


És a legfontosabb: győződjünk meg arról, hogy frissíthető-e, és ha igen, mennyiért és hogyan. Nem utolsó szempont, hogy hány és melyik ország térképét tartalmazza alapból és hogyan vásárolhatunk hozzá újabb térképeket. Tapasztalatom szerint többnyire feleslegesen vásárolunk, vagy vásároltatnak meg velünk térképeket, így az ideális eszköz az, amelyikre akár egyenként, vagy régiónként is vásárolhatunk térképet.

4. Mit adnak hozzá?

Többnyire fel sem tűnik, hogy az olcsónak hitt eszközhöz nem kapunk semmit. Vagy amit kapunk – tartók, tokok, autós töltők -, az nem felel meg az elvárásainknak és csak azért adják, hogy legyen valami a dobozban. A készülékek megvásárlása előtt kérdezzünk rá a tartozékokra, ha lehetőségünk van rá, nézzük meg és próbáljuk bele az autónkba a komplett szettet. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az adott tartót nem tudjuk megfelelően elhelyezni a kocsiban, mert túl rövid a kar, túlságosan remeg, vagy a tapadókorong nem tapad. Vagy csak egyszerűen olyan randa,  igénytelen, amit nem tennénk be a szép autóba.

Ne kapkodjuk el a vásárlást

Ne kapkodjuk el a vásárlást

Ne kapkodjuk el a vásárlást


Ha készülékhez kapott tartozékok nem felelnek meg az igényeinknek, további kemény ezreseket kell majd költsünk, mire megfelelően  és biztonságosan, kényelmesen el tudjuk helyezni a kocsiban. Így lesz az olcsó húsból drága leves…

5. Kezelhetőség

A navigáció már régen nem a kütyümániások kiváltsága. Így aztán joggal várhatjuk el, hogy egy nekünk szánt masina általunk is könnyen kezelhető legyen. Vásárlás előtt magyaráztassuk el a működését, főként azokat a funkciókat, amelyeket használni fogunk. Ezután ne legyünk szégyenlősek és „bénázzunk” kicsit! Azaz próbáljuk ki, hogy segítség nélkül, egyedül megy-e a kezelése. Az mindenképpen jó jel, ha mindenféle használati útmutató nélkül is elboldogulunk a masinával, azaz a kezelése logikus és nem igényel gyorstalpaló tanfolyamot. Ha tehetjük, kérjünk el ismerősünktől egy navigátort – vagy próbáljuk ki a cégeset -, és nézzük meg, mennyire sikerül elboldogulnunk vele.

Ha már megvettük a navigátort, azonnal üzemeljük be, használjuk az első pár napban és ha nem tetszik, egyszerűen vigyük vissza. Könnyebb a dolgunk, ha interneten keresztül vásároltunk, mert ebben az esetben kötelesek 8 napon belül visszavenni és meg sem kell indokoljuk, miért hoztuk vissza. Nagyon fontos tanács, hogy ne egy nagy út előtt, sebtében vásároljunk navigátort, hanem ismerős környezetben próbálgassuk, mielőtt az ismeretlenbe indulnánk vele.