Menyecskék, sörhasak, traktorok 1
Együtt a ramovill csapat

Együtt a ramovill csapat

Együtt a ramovill csapat


A helyi svábok úgy tartják, hogy jó egy traktor a háznál. A kettő még jobb. Feri barátomnak, akivel a solymári traktoros futamon indultunk, három is van. A köszvényes gépszörnyek, a sramli és a sörsátor mellett sváb menyecskéket is láttunk a versenyen, amelynek fődíja egy üléspárna. Természetes, hogy beneveztünk!

Autentikus sörhasak

Akár egy Stuttgart melletti kisvárosban is lehetnénk. Minden autentikus. Egzotikus megjelenésű sültkolbászkák, Radler (sör-Sprite-kombó) és stüszivadász-kalapos sörhastulajdonosok.

Boldog traktorok

Boldog traktorok

Boldog traktorok


A helybéliek minden évben kétszer kipolírozzák házikedvenceiket. Az egyik ilyen alkalom a Szüreti Mulatság, a másik a Traktoros Bál, és mindenkinek van saját traktorja! Itt van a Cservenyák néni a szomszédból, a polgármester, a jegyző és a Cservenyák néni fia is.

A felforrósodott hangulatban az önkéntes tűzoltók egy kis bemutatóval kedveskednek az összesereglett népeknek. A sör folyik. A sramli szól.

Izzítunk, pumpálunk

Feri Normag-típusú traktorja nem egy kimondott streetfighter. Mozgásra bírni nem könnyű, de ennél már csak megállítani nehezebb. Nem lehet tudni, milyen színű lehetett mielőtt a rozsda magáévá nem tette egészen. Csak elvétve látni kék és zöld flekkeket a petyhüdt bádogtestén.
Optimisták vagyunk.

Omega koncert

Omega koncert

Omega koncert


Izzítunk. Pumpálunk, pumpálunk. Izzítunk. Pumpálunk. Majd tovább pumpálunk. A Normag traktor beindításának az a trükkje, hogy el kell kapni a befecskendezés ütemét. Akkor kell nyomni a kézi üzemanyag-szivattyút, amikor befecskendezési fázis van.

Hörgés, szuszogás, pukkanás és pöffenés. Mind a 4 ütem világosan kivehető. A pukkanás előtt kell hevesen nyomkodni az adagolót. Végre beindul. Olyan füstöt csinálunk, mint egy jól sikerült Omega koncert. A sikerünk is akkora.

Vajon az összes traktort alkoholos befolyásoltság alatt festik teddy-hengerrel? A nagy talány a túloldalon


Fényezés: sötétben, teddy-hengerrel

A vízpumpa mellett intim módon spriccel a víz. Nem baj, tudjuk hol a legközelebbi nyomós kút, locsolókannát meg bármelyik portán adnak. 500-as az alapjárat. 1500 ford./perc körül van vége. 1300 köbcenti, egy henger, diesel. Egy jó hangulatú estén, akár 15 lóerővel is képes átszakítani a kertkaput.

Feri kilövésre készen

Feri kilövésre készen

Feri kiövésre készen


Eltekintve az egy-két szépen restaurált darabtól úgy tűnik, hogy a legtöbb traktort általában enyhe alkoholos befolyásoltság alatt, teddy-hengerrel fényezik. Sötétben.

Katapultálás a hipertérbe

A küzdelem lovagias. Madzagon fellógatott gyűrűket kell begyűjteni egy kihegyezett seprűnyél segítségével. Nem csak az ügyesség, de a sebesség is számít. Feri leugrik a kuplungról, a Normag katapultál a hipertérbe. Illa berek, nádak erek máris súroljuk a tébolyító 18km/h végsebességét. Egy tiroli bobcsapat összeszokottságával 5 gyűrűből kettő a seprűnyélen. Irány a sörsátor!

Benzinszintjelző

Benzinszintjelző

Benzinszint-jelző


A következő műsorszám a körmenet a faluban. Sajnos mi már az első gyorsaságinál, a Pemü lakótelepen lerobbanunk. Eldugult a befecskendezés. Szerencsére „véletlenül” van nálunk egy nagy tartály sűrített levegő, és azzal addig agitáltuk a tüzelőanyag-rendszert, míg orrán-száján dőlni nem kezd a gázolaj. A falu alján be is érjük a többieket.

A hangrobbanás küszöbén

A járdán idős nénik a botjukat lengetve szurkolnak. Mi égtelen csattogás közepette 18-cal hasítunk. Érezzük a felénk áradó szeretetet. Mint Mika Häkkinen a célegyenesben. Visszatérünk a sportpályára ahol az utolsó próba a gyorsasági verseny. A fődíj egy üléspárna!

Fordson gyorsul

Fordson gyorsul

Fordson gyorsul


Feri nem kockáztat és az 1965-ös Fordson / Super Major traktorjával áll rajthoz. Ez nem kis pálya. 70 lóerő a hatliteres Diesel-motorból. A hangrobbanás küszöbén szakítja át a sebességmérő infrakapuját. 29km/h. A féktelen hajsza eredményeként az adagoló felmondja a szolgálatot. Elmegyünk vonórúdért és hazavontatjuk a Fordsont.

Újabb sör. Lócatársaim között általános az a nézet, hogy az nem is ember, akinek nincs legalább egy traktorja. Bölcsen hallgatok.

Mr. Június

Mr. Június

Mr. Június

Mr Június


A hangosbemondó barátom nevét ismétli. Nyertünk! A közönség szavazata alapján a 2009-es solymári traktoros naptárban Feri 1951-es Normagja lehet Mr. Június. Egy egész hónapig kint lesz minden kredenc felett! Ez fergeteges!

Persze azért jó lett volna az üléspárnát megnyerni, de majd jövőre!
Micsoda nap volt! Már alig várom a Szüreti Bált.

Aki további részletekre kíváncsi az megnézheti a solymáritraktoros.hu weboldalon.