Az eddigi adatok szerint informatikai támadás nem történt, és nincsenek arra utaló jelek, hogy külső hatások okozták a fennakadást. A termelés várhatóan terv szerint folytatódik, bár egyes rendszereket átmenetileg befolyásolhatja még az eset – írta közleményben a Volkswagen.

A wolfsburgi központban észlelt meghibásodás miatt a csoport névadó márkájának mind a négy németországi üzeme – Wolfsburg, Emden, Osnabrück, Zwickau – leállt, gondok akadtak három alkatrészgyárban és az Audinál is.

A helyzet kezelésére válságstábot állítottak fel. A vállalati hálózatot üzemeltető informatikai szolgáltató jellemzése szerint „hatalmas probléma” keletkezett, amely nem csak Németországban, hanem világszerte érintett VW-telephelyeket.

A Handelsblatt szerint a számos fontos alkalmazást érintő meghibásodás még az amerikai Chattanoogában működő VW-gyárban is fennakadásokat okozott, márkaszervizek és értékesítőpartnerek munkáját is hátráltatta.

A HVG információi szerint leállt a győri Audi-gyár is. A vállalat a portál kérdésére elárulta, hogy a probléma az autógyártást és az elektromos motorok gyártását is érintette. Az előző éjszaka sikerült megoldani a fellépő IT-problémákat, a termelés hamarosan a tervek szerint zajlik tovább.