Mindfulness – angolul így nevezik azt a stresszkezelési módszert, amelyben a jelenre összpontosítva, tudatos figyelemmel igyekszünk kiiktatni a bennünket hátráltató, aggasztó, megbénító gondolatokat. Magyarul tudatos jelenlétként vagy éber figyelemként emlegetik ezt a módszert. A gyakorlat segíti a koncentrációt, erősíti a koncentrációs készséget, nem csak a munkavégzés, de az autóvezetés terén is.

Elkészült a világ legpihentetőbb autója 1

Ez hívta életre a Ford Mindfulness tanulmányautóját, amely nem új konstrukció, hanem egy létező típus – konkrétan egy Ford Kuga – mindenféle funkciókkal felszerelt kivitele.

Az autó a távirányító gombját megnyomva kifújja a beltérből az állott levegőt, és frisset szív be helyette. Ennek során egy különösen hatékony szűrő minden portól, szagtól, allergén anyagtól és baktériumtól megtisztítja a levegőt. Személyes használati tárgyaink – kulcsok, mobiltelefon stb. – fertőtlenítéséről UV-C fényforrások gondoskodnak.

Elkészült a világ legpihentetőbb autója 15

A klímaszabályozást összehangolt hangulatvilágítás kíséri, amely reggel optimistán és ébresztőleg hat, este romantikus hangulatba ringat, napközben derűs és nyugodt környezetet teremt. Ugyanez igaz a hangzásra, amelyet a B&O Beosonic audiorendszer igazít a kívánt hangulathoz. A helyzettől és a helyszíntől függően más és más hangmintákat játszik le az autó, a tenger morajlásától kezdve a nyugtató zenéig.

Elkészült a világ legpihentetőbb autója 16

Szenzorok mérik a vezető légzésének és szívverésének ritmusát, az ülésbe beépített mozgatómotorok pedig a testet megfelelő módon stimulálva igyekeznek normalizálni azokat. A belső tér burkolatai, kárpitjai és színei mind természetes eredetűek.

Amennyiben a vezetőtámogató rendszerek elhárítottak egy balesetet, a klímaberendezés automatikusan friss levegőt áramoltat az utastérbe, a befúvás ritmusával is elősegítve az egyenletes, nyugodt légzés helyreállítását.

Elkészült a világ legpihentetőbb autója 17

Időnként muszáj megállni pihenni, és a Ford kétféle programot is kidolgozott erre az esetre. Az egyik a gyors szundítást támogatja: az ülés teljesen síkba dönthető, megtámasztja a nyakat, az audiorendszer pedig az elalvást segítő hangokat sugároz; a másik jógagyakorlatok elvégzését segíti elő. Menet közben játékos feladatokkal segíti a koncentráció fenntartását az autó.

a videó a hirdetés után indul