2020-ban is meghirdette a Vezess és az Autó Magazin a Best Cars szavazást, amely a világ egyik legnagyobb, a nagyközönség szavazatain alapuló kutatás. Tíz országban szavaztak 11 kategória nevezőire a 2021-es díj kiírásban. A győztesek 387 típus közül kerültek ki. A márkák eredményeit összesítve 2021-ben a Toyota három, az Alfa Romeo és a Porsche kettő-kettő, a Lexus, a Mazda, a Škoda, a Volkswagen egy-egy győzelmet hozott el. Dicséretesen sokan, több mint 12 ezren töltöttétek ki a kérdőívet; ezúton is köszönjük lelkesedéseteket! Nyerteseinket is kisorsoltuk, hamarosan az ő nevüket is eláruljuk, de előbb nézzük az eredményeket.

Kategóriagyőztesek

Miniautók

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 1

20017-ben és 2020-ban az Abarth 595/695, 20018-ban és 2019-ben a Toyota Aygo vitte el az első helyet, megelőzve a másik modellt. 2021-ben is köztük zajlott a meccs, Jelenleg a Toyota Aygo (14, 2%) a legnépszerűbb törpeautó Magyarországon. Az Abarth 595/695 sem maradt el sokkal tőle (12,6%). Annál izgalmasabb azonban, hogy olvasóink nem a Fiat 500-ast, hanem annak új generációs kivitelét, a tisztán elektromos Fiat 500e-t tették a harmadik helyre (10,4%). A Suzuki Ignis épp csak 0,2 százalékponttal maradt le a dobogóról.

Kisautók

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 2

Az elmúlt három évben mindig ott volt a dobogón a Toyota Yaris, de a korona másé volt. Ám 2021-re ez megváltozott. Az új Yarisnak nem tudtok ellenállni (10,4%), amiben alighanem a bestiális GR Yaris létezése is szerepet játszik. A második helyen a Honda e (8,2%), azaz egy újabb tisztán elektromos modell, míg a bronzérem a teljesen konvencionális VW Polóé (7,0%).

Alsó-középkategória

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 3

A Škoda Octavia elsősége megkérdőjelezhetetlennek tűnik, 2018 óta minden évben ez a legnépszerűbb modell az alsó-középkategóriában, ám ahogy egyre többen osztoznak a szegmensen, úgy csökken a modell előnye: az első helyezettre olvasóink 7,4 százaléka voksolt, míg az ezüstérmes Toyota Corolla 5,9 százalékot kapott. A harmadik helyre a Mazda 3 (5,7%) futott be.

Középkategória

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 4

Amióta megjelent a piacon, azóta rajonganak érte olvasóink: az elmúlt négy évben háromszor bizonyult a kategória legjobbjának az Alfa Romeo Giulia. 2021-re összejött a negyedik siker a látványban és vezetési élményben is remeklő olasz szedánnak,  amely 10,4%-kal vezeti a kategóriát. Mögötte a Toyota Camry (7,0%), a harmadik helyen pedig a Škoda Superb (6,3%) szerepel a szavazáson.

Felső-középkategória

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 5

Ismét egy villanyautó a dobogón, méghozzá az élen: szerintetek a Porsche Taycan (12,2%) a legvonzóbb nagyautó a jelenlegi kínálatban. Ezzel a stuttgarti modell megismételte 2020-as elsőségét,  ahogy a második helyre is ugyanazt a modellt szavaztátok be. A Volvo S90 / V90 párosa 10,4 százalékkal alig maradt le stuttgarti limuzin mögött, a harmadik helyen pedig holtversenyben az értelem és az érzelem: azaz a Lexus ES és a Maserati Ghibli (9,4%).

Luxusautók

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 6

2018 óta minden évben a Tesla Model S-t választották az olvasók a luxuskategória legjobbjának, de 2021-ben megtörtént a trónfosztás. Idén a Lexus LS vezeti a luxusautók listáját, méghozzá tekintélyes 9,8 százalékos részesedéssel. Az amerikai villanyautó a második helyen áll 8,1 százalékkal; a vadonatúj Mercedes S-osztálynak csak a harmadik helyre futotta (7,9%).

Sportautók

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 7

Kedvenc sportautótok a Porsche 911. Nem meglepő, hiszen az elmúlt négy évben is mindig ott volt az első két helyen. Mindannyiszor ugyanazzal a modellel: a Ford Mustanggal csatázott a győzelemért. 2021-ben az európai modellt ítélték jobbnak a szavazók, 9,6 százalékos eredményével a második helyre szorította a Ford Mustangot (7,4%). A Bugatti Chiron csak a harmadik lett, és mindössze 5,0 százalékot kapott – csak hogy lássátok az arányokat, a Lamborghini Aventador 4,2, a Ferrari F8 Tributo 4,1, a Nissan GT-R pedig 4,0 százalékkal végzett a listán.

Kabriók

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 8

Magyarország kedvenc kabriója a Mazda MX-5, amiben nem sok meglepetés van, hiszen az autó kvalitásai kiválóak, és ezt az olvasók is értékelik: az elmúlt négy évben már kétszer volt a legjobb. Mostani sikeréhez a szavazatok 7,2 százalékát szerezte meg. A Ford Mustang vászontetővel is ezüstérmes (6,8%), míg a harmadik a Porsche 911 Cabrio, illetve Targa kivitele (5,7%).

Kompakt szabadidő-autók

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 9

2020-ban még második volt, de 2021-ben előrébb lépett a Toyota RAV4, a világ első számú szabadidőjárműve. Mifelénk is ő a kedvenc (4,3%), megelőzve a második helyen álló a Range Rover Evoque-ot, amely a szavazatok 3,6 százalékát kapta, a dobogó alsó fokán a Lexus UX osztozik a Suzuki Jimnyvel (3,4%).

Nagy szabadidő-autók

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 10

Mintha megismétlődött volna 2020. A nagy szabadidő-autók között nem változott a sorrend 2021-re, így a legjobb három között két valódi terepjáró is szerepel, akiket ugyanakkor a közúti vezetési élményre tervezett szépség előzött be. Az Alfa Romeo Stelvio (6,5%) varázsa még mindig hat; ellenpontja a piacon a Mercedes G-osztály, amely 5,8 százalékkal lett a második. A Toyota Land Cruisernek az idei lehetett az utolsó versenye, hiszen állítólag hamarosan megszűnik a gyártása, így külön örülünk a harmadik helyezésének (4,5%).

Egyterűek

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 11

Nem volt kérdés az egyterűek  között. Az ikonikus Volkswagen T6 Multivan talán akkor is győzne, ha nem gyártanák (15,1%), 2017 óta minden évben övé volt az elsőség. A Mercedes V-osztály (11,2%) nem sokkal kevésbé népszerű, hiszen az is ott volt minden évben a dobogón. A harmadik helyen álló Ford S-Max a szavazatok 6,7%-át kapta.

GRATULÁLUNK A GYŐZTESEKNEK!

Sorsoltunk a szavazók között

Mivel nekünk szívügyünk a Best Cars szavazás, igyekszünk illően meghálálni olvasóinknak, hogy ránk szánták az időt. Idén három csodálatos karórát sorsoltunk ki a szavazók között.

Fődíjunkat, a Seiko SRPD25K1 búvárórát Kovács Attila budapesti olvasónk nyerte el.

A második nyeremény egy sportosan elegáns Pulsar PT3687X1, amelyet Kovács Ernő kajászói lakos viselhet mostantól.

A harmadikként kisorsolt olvasónk Jarabek Gyula Kazincbarcikáról; nyereménye egy Lorus RT321GX9 típusú kronográf.

Ezek Magyarország kedvenc új autói! 12

Nyerteseinket e-mailben értesítjük. Gratulálunk nekik.