Hagyományainkhoz híven szerkesztőségünk autós lapjai, az Autó Magazin és a Vezess 2020-ban is megszervezték a nagy nemzetközi autós felméréséhez kapcsolódó Best Cars szavazást.

Ennek keretében a világ tíz országának tizenhárom piacvezető autós kiadványának olvasói szavazhattak kedvenc típusaikra. A véleményüket kifejtő olvasók egy nyereményjátékon is részt vesznek, amelynek idei fődíját az Orbico Hungary Kft., a Shell Helix kenőanyagok hazai forgalmazója ajánlotta fel. A nyertes közös teszten vehetett részt Turán Frigyessel, a Turán Motorsport versenyzőjével.

Eb-futamgyőztessel száguldhatott a szerencsés katona 1

Gajdán Miklós, az Autó Magazin főszerkesztője (b.), Turán Frigyes raliversenyző és Kiss-Varga Gábor (j.)

A sorsolás Kiss-Varga Gábor olvasónknak kedvezett. Fortuna keze biztosan mozgott, hiszen a Debrecenben szolgáló hivatásos katona már fiatalkora óta rajong a raliért. Az eredeti tervek szerint a Best cars szavazás nyertese az évadnyitó Mecsek-ralin találkozott volna az Eb-futamgyőztes, többszörös magyar bajnok versenyzővel, de a vírushelyzet közbeszólt. Szerdán, az augusztus második hétvégéjén zajló Miskolc-ralit megelőző teszten azonban már nem volt akadálya a próbának.

Eb-futamgyőztessel száguldhatott a szerencsés katona 2

Frici az utóbbi két versenyén az élen zárt. Miskolcra is győzni érkezett.

Turán Frici a nemzeti bajnokságokban elérhető csúcsmodellel, egy R5-ös besorolású Volkswagen Polóval versenyez idén. A 272 lóerős, 1,6 literes turbómotorral, szekvenciális sebességváltóval, összkerékhajtással szerelt, 0-100 km/h-ra 4,1 másodperc alatt gyorsuló méregzsák – masszív sárvédő-szélesítéseivel – már álló helyzetben is izgalmas látvány, de menet közben a motor hangja és a kipufogó durrogása vérpezsdítő körítést ad a száguldás mellé.

A teszt során Frici és navigátora, Bagaméri László megtett pár „kört” a Volkswagen Polo GTI R5-össel, miközben a visszajelzéseik alapján a csapat szerelői állítottak a keréknyomásokon. Ezt követően a nyertesünk, Gábor ülhetett a navigátor helyére. A hétköznapokon Opel Zafirát hajtó családapa nem ült még ilyen erős autóban, sőt, versenyautóban sem.

Eb-futamgyőztessel száguldhatott a szerencsés katona 3

4,1 másodperc alatt gyorsul 100-ra és 200 km/óra a végsebessége a Polo R5-nek

Mások talán izgultak volna, de ő katonaként megjárta Boszniát, Irakot, Afganisztánt, idehaza lőgyakorlatokat vezet, így elképesztő nyugalommal várta az előtte álló élményt. Ami nem is maradt el! A menet első felében Frici még visszafogta magát, ám utána nagyon rákapcsolt, kihozva az autóból és az útszakaszból, amit csak lehetett. Nem meglepő, hogy a sziklahiggadtságú nyertes elégedett mosollyal az arcán szállt ki a kocsiból.

Ha te is örülnél a valami hasonló autós élménynek, vegyél részt a 2021-es Best Cars szavazáson. A kutatás idén év végén indul, és jövőre hirdetünk eredményt. Olvasd a Vezesst, és nem maradsz le!

Eb-futamgyőztessel száguldhatott a szerencsés katona 4

Kapcsolódó címkék: Best Cars Miskolc-rali Turán Frigyes