A 2011-es verseny 5. szakaszán a Calama-Iquique közötti 459 kilométeres távot kellett legyőznie a mezőnynek, ebből 423 volt a gyorsasági hossza. Szerdán csak belekóstoltak, tegnap jobban megkapták az Atacama sivatagot a 32. Dakar-rali résztvevői.

Mr. Dakar megmutatta 1

De a címvédő Cyril Despres-nek nem a pálya okozta a legfőbb gondot, hanem a kesztyűje. “Reggel fél ötkor közölték, hogy büntetést kaptam tegnap. Ott felejtettem a meleg kesztyűmet a táborban, visszamentem érte, de nem láttam, hogy voltak jelzések, amit követnem kellett volna kijárathoz. Ilyenek a versenyszabályok, de egyből megfeledkeztem a büntetésről, amikor nekiindultunk a mai szakasznak” – mesélte a francia motoros. “Ezért indulok tereprali versenyen: 425 kilométer navigáció és élvezet. Megfeledkezve az időről és a büntetésről, a legfontosabb, hogy jól érezzem magam.”


Despres tízperces büntetést kapott, így nem volt esélye, hogy ezen a szakaszon beérje az összetettben vezető Marc Comát, pedig a másik KTM-es sem volt könnyű helyzetben, 80 kilométernél bukott, megsérült a motorja és fájt a keze. “Nehéz nap volt. Gondok voltak a hűtőmmel. Sikerült megjavítanom és többé-kevésbé normálisan folytathattam. A tankolás után megálltam Olivire Pain mellett, aki bukott motorjával. Eszméletlen volt, így bekapcsoltam a mentőket hívó riasztót és vele maradtam, amíg a segítőm, Joan Pedrero megérkezett. Időt veszítettem Despres-vel szemben, de jóváírták nekem, amit a balesetnél ott hagytam.”

A verseny elején leggyorsabbként hajtó motoros egyébként egy csuklótöréssel megúszta az esetet. Coma ezen a szakaszon a negyedik, Despres ötödik lett. A szakaszt Francisco Lopez nyerte, de mégsem ő lett az első. Miután Paulo Goncalves-nek jóváírták az időt, amit ő is a sérült motoros mellett töltött, a BMW-s ugrott az élre. Ez a portugál motoros első szakaszgyőzelme a Dakaron, BMW-vel utoljára Richard Sainct nyert szakaszt, amikor 1999-ben és 2000-ben, ilyen motoron megnyerte a Dakart.


Ám nemcsak a motoroknál volt ez a BMW napja, de az autósok mezőnyében is a bajor gyártó örülhetett. A 2011-es Dakar ötödik szakaszán ugyanis az X3CC-t hajtó Stéphane Peterhansel volt a leggyorsabb. Aki már napokkal ezelőtt megmondta, hogy a dűnék között elemében lesz. Persze nem ment ez olyan egyszerűen, homokon kétszázzal hajtva csatázott a Volkswagen legjobbjaival.

“Egy szakasz számos meglepetéssel. Sikerült megelőznünk Al Attijah-t és Sainzot is, kihasználva, hogy navigációs hibát vétettek. Azután mi defektet kaptunk. Ők visszaelőztek, de a végén ismét elkaptuk őket. Jó idővel értünk célba, de lehetett volna jobb is. Az első három versenyző három percen belül van, ami jó. Remélem így marad az utolsó napig. Minden lehetséges még” – értékelt Peterhansel, aki végül másfél perccel volt gyorsabb Nasser Al-Attijah-nál és több mint három perccel Carlos Sainznál.


A kilencszeres Dakar-győztes ezzel feljött a második helyre a címvédő volkswagenes Sainz mögé.  Peterhanselnek autóval ez a 23. szakaszgyőzelme a Dakaron, de motorral is szerzett 33-at.

“Hosszú szakasz volt. Navigációs problémánk volt a rajt után. Négy-öt kilométert hezitáltunk, mielőtt úgy döntöttünk, hogy visszafordulunk. Utána a dűnéken egy lassabb motor mögé kerültünk, és várnunk kellett, amíg meg tudtuk előzni” – mesélt az idővesztésről Carlos Sainz.


Tegnapig még úgy tűnt, a sokszor látott koreográfia alakul a kamionok között, miután Vlagyimir Csagin az utóbbi szakaszokon fölényesen nyert. Csakhogy az ötödik szakaszon a kamazosnak műszaki gondja akadt, húsz percet szerelt, és 22 perc hátránnyal zárta a szakaszt. Mivel azon legközelebbi üldözője, a csapattársa Firdausz Kabirov nyert, így Csagin elveszítette előnyét az összetett versenyben.  

Jelenleg a Dakar-ralit 2005-ben és 2009-ben is megnyerő Kabirov vezet, 13 perccel a cárnak becézett hatszoros győztes Csagin és 25-tel a szakaszon is harmadik Ales Loprais előtt.


A 2011-es Dakar-rali állása az ötödik szakasz után:     
    
Autósok:

Szakasz:
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (BMW) 4:33:19 ó
2. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (Volkswagen) 1:24 perc hátrány
3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Volkswagen) 3:15 p. h.

Összetett:
1. Sainz, Cruz 15:45:48 ó
2. Peterhansel, Cottret 2:26 p. h.
3. al-Attijah, Gottschalk 2:33 p. h.

Motorosok:

Szakasz:
1. Paulo Goncalves (BMW) 5:12:23 ó
2. Francisco Lopez (Aprilia) 2:18 perc hátrány
3. Frans Verhoeven (BMW) 2:19 p. h.

Összetett:
1. Marc Coma (KTM) 16:59:33 ó
2. Cyril Despres (KTM) 10:14 perc hátrány
3. Lopez 18:32 p. h.

Kamionosok:

Szakasz:
1. Firdausz Kabirov (Kamaz) 05:41:11
2. Eduard Nyikolajev (Kamaz) 20:05 p. h.
3. Ales Loprais (Tatra) 21:25 p. h.

Összetett:
1. Firdausz Kabirov (Kamaz) 17:39:08
2. Vlagyimir Csagin (Kamaz) 13:36 p.h.
3. Ales Loprais (Tatra) 25:20 p. h.

Pénteken a Iquique és Arica közötti szakasz vár a mezőnyre.