Az 1988-ban indult Race of Champions idén huszadik alkalommal kerül megrendezésre, ezúttal a Londonban, a felújított Wembley stadionban. A gálaverseny rangját az adja, hogy évről-évre – ahogy a rendezvény neve is mondja – a világ autóversenyzőinek krémje csap össze F1-es pilóták, a rali, a túraautó, és az amerikai versenysorozatok sztárjainak részvételével.

60 ember 3 nap alatt építette 1800 tonna aszfaltból
60 ember 3 nap alatt építette 1800 tonna aszfaltból

60 ember 3 nap alatt építette 1800 tonna aszfaltból

60 ember 3 nap alatt építette 1800 tonna aszfaltból


Az utóbbi évek párizsi helyszínéről idén Londonba, a felújított Wembley-be költözik a gála, a helyszínen telt ház, kb. 80 ezer fő szurkol majd a versenyzőknek. Az aréna közepén felépített két párhuzamos, 1 kilométeres pályán a pilóták ötféle autóval köröznek majd: a ROC 170 lóerős buggyjával, az idei WRC-bajnok Ford Focusszal, a 410 lóerős Aston Martin Vantage-dzsel, a Fiat Grande Punto Abarth-tal, és a Solution F raliautójával.

Az eseményen 16 versenyző, nyolc csapatba szervezve küzd majd a bajnokok bajnoka címért, és a nemzetek közti vetélkedés elsőségéért. A csapatok felállása a következő:

– Team England: Jenson Button (F1), Andy Priaulx (WTCC)
– Team Scotland: David Coulthard (F1), Alister McRae (WRC)
– Team Germany: Michael Schumacher (F1), Sebastian Vettel (F1)
– Team USA: Jimmie Johnson (NASCAR), Travis Pastrana (motocross/rali)
– Team France: Sebastien Bourdais (F1), Yvan Muller (WTCC)
– Team Scandinavia: Tom Kristensen (DTM), Mattias Ekström (DTM)
– Team Finland: Heikki Kovalainen (F1), Marcus Grönholm (WRC)
– Team Norway: Henning Solberg (WRC), Petter Solberg (WRC)


Race of Champions 1990 – Carlos Sainz Stig Blomquist ellen, murván

A skót csapatban eredetileg a nemrég helikopterbalesetben elhunyt Colin McRae lett volna David Coulthard partnere, őt öccse helyettesíti. Az angol csapatnál a túraautó-világbajnok, Andy Priaulx mellett Jenson Button debütál, ő tavaly egy sérülés miatt kihagyni kényszerült a versenyt.

McRae már csak fentről figyel

McRae már csak fentről figyel

McRae már csak fentről figyel


A németek teljes F1-csapattal állnak ki, a Toro Rossó-s újonc mellett a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher is visszatér. A német szupersztár így lehetőséget kap, hogy visszavágjon a finn Heikki Kovalainennek, aki 2004-ben épp azzal alapozta meg hírnevét, hogy a sztárokat – köztük Schumit is – leiskolázva nyerte meg gálát.

A Toro Rosso másik versenyzője, a négyszeres ChampCar-bajnok Sebastien Bourdais is részt vesz a versenyen, ő természetesen a francia csapatot erősíti.

A svéd-dán skandináv csapatot az ötszörös Le Mans győztes Tom Kristensen és a kétszeres DTM-bajnok Mattias Ekström képviseli, a norvégok pedig a ralivilágbajnok Petter Solberget és szintén WRC-s bátyját, Henninget küldik pályára.

Az esemény kontinentális idő szerint este hatkor kezdődik.

2004 – Kovalainen lenyomja Schumachert