Az új távoli diagnosztikai lehetőség a járművekbe épített Telematics Gateway (TGW) szoftver legújabb verziójától lesz elérhető. Ez lehetővé teszi majd a javítóbázisoknak, hogy folyamatosan nyomon kövessék a jármű kondícióját és műszaki állapotát, valamint, hogy a vezérlőegységek hibakódjait GSM-hálózaton keresztül, távolról is kiolvashassák. Az új rendszer biztosítja a Volvo szerviztechnikusainak, hogy menet közben ellenőrizzék a jármű futásteljesítményét és a különböző alkatrészek elhasználódását, aminek köszönhetően, járműre szabott módon tudják ütemezni a következő szervizlátogatás várható időpontját.

Christian Gustavsson

Christian Gustavsson

Christian Gustavsson

A szervizlátogatások pontos ütemezése igen fontos lehet. Amikor a kamion az eredetileg tervezettől jelentősen eltérő feladatokat lát el, a karbantartások túl sűrűn, vagy túl ritkán követhetik egymást. Ezzel szemben, a távoli kapcsolat segítségével a szerviz, a kamion aktuális állapotát figyelembe véve, a fuvarfeladatokhoz igazítva módosíthatja a szervizintervallumok hosszát.

– Nehéz minden paraméter tökéletesen figyelembe venni. Ha a jármű az átlagosnál nehezebb feladatokat lát el, lesznek alkatrészei, amik hamarabb elhasználódnak, míg ha kíméletesebb fuvarokba küldik, sok tartalék maradhat egy-egy egységben, amikor elérkezik a karbantartás eredetileg tervezett ideje. Ez eddig komoly bizonytalansági tényezőt jelentett a fuvarozóknak – tette hozzá Christian Gustavsson.

Például, amennyiben a kamion fékbetétjei idő előtt elkopnának, arról a szerviz is azonnal értesítést kap, melynek eredményeképp a cserére megfelelően fel lehet készülni, így az nem veszélyeztet egy következő, hosszútávú fuvarfeladatot. A rendszer használatával tehát mindenki jól jár, mivel sem a fuvarvállalatnak, sem a szervizállomásnak nem jó, ha a tervezett ütemezésen kívül kell a járművön karbantartást végezni.

A TGW-vel ellenőrizhető paraméterek és funkciók:
- a fékbetétek és a kuplung vastagsága,
- az akkumulátor és a légszárítópatron állapota,
- a vezérlőkbe betárolt hibakódok,
- a kamion futásteljesítménye,
- a vezérlőszoftver verziója és frissítése.

A TGW-vel ellenőrizhető paraméterek és funkciók:
– a fékbetétek és a kuplung vastagsága,
– az akkumulátor és a légszárítópatron állapota,
– a vezérlőkbe betárolt hibakódok,
– a kamion futásteljesítménye,
– a vezérlőszoftver verziója és frissítése.

A TGW a jövőben lehetővé teszi, hogy a kamion működési paraméterein menet közben állítsanak, sőt a fedélzeti szoftver frissítésére is mód lesz a GSM-hálózaton keresztül. Kezdetben a rendszer csak néhány fontos paramétert monitoroz majd, ám az elkövetkező években a Volvo Trucks folyamatosan bővíti a megfigyelt területek számát, mellyel tovább növelheti járműveinek hatékonyságát.