Röviden – Használt Citroën C1
Mi ez? Városi mini, amelyet a Toyota tervezett, japán benzines és francia dízelmotorral.
Mennyibe kerül? 800-850 ezer forinttól mennek felfelé az árak. A dízelmotoros verziót nem forgalmazta az importőr.
Melyik motor jó bele? Nincs nagy választék, de a háromhengeres, 68 lóerős benzines ideális. Tüzes és szinte visszaadja az üzemanyagot.
Mi van helyette? A 2003 utáni FIAT Panda igen jól sikerült, megbízható és kulturált kisautó, jóval alacsonyabb áron. A típus értéktartása miatt azonos évjáratban a Suzuki Splash sem drágább, amely lényegesen komolyabb és tágasabb autó.

2005-ben a Toyota, a Citroën és a Peugeot szép sorban bemutatta műszakilag azonos, formailag eltérő és egyazon üzemben gyártott kisautóját. A C1 2005-2014 között, három és öt ajtóval készült a csehországi Kolinban a Peugeot 107 és a Toyota Aygo mellett. 2008-ban volt kisebb, 2012-ben nagyobb modellfrissítése. A paletta alján álló C1 felszereltségéhez viszonyítva nemigen volt olcsóbb a C3-nál (ami az Aygóra és a Yarisra is igaz), így itthon nem terjedt el. Annál érdekesebb a Citroën C1 a használtautó-kínálatban, mert egyszerű technikája és takarékossága tuti tippé teszi a kevés pénzből fenntartható autók között.

A tulajdonos véleménye: Kránitz Balázs, Citroën C1 1,0, 2005, 144 400 km

Lassan tíz éve, újonnan vettem a C1-est, amely nagyon bevált. Kifejezetten szeretem az autóban, hogy egyszerűsége dacára van benne valami franciás báj. Napi 40 kilométert ingázok vele Budapesten illetve Szombathelyre járok vele haza a fővárosból. Fogyasztása 5,5 liter százon, ami városban is alig megy feljebb.

Mindig ugyanabba a márkaszervizbe viszem az autót, ahol áfával és az összes más adóval 975 forintos izzócserét néha grátisz is elvégzik, mert jobb elöl nehéz boldogulni vele. 92 000 km után kellett négy fékbetétet és elöl az egyik féktárcsát cseréltetnem, az anyag 44 ezer, a munkadíj 13 140 Ft volt. Beázás az én autómban a csomagtérnél fordult elő, a vészvillogó kapcsolja nálam is pókhálósodik.

A kipufogódob nemrég lyukadt ki, majdnem nyolc évet kibírt, az akkumulátor még mindig az eredeti a 2005. novemberi autóban. A felfüggesztésre sincs panasz. Megjártam vele a Szeged-környéki tanyavilágot és több ezer fekvőrendőrt, de se nem kopog, se nem lóg a futómű.

Karosszéria, utastér

Olcsó, de vidám a belső tér. A helykínálat egészen jó, a szokatlanul hátranyúló ajtókon a második sorba sem nehéz beszállni, ahol tisztességesen elférni. A temérdek polc és rakodórekesz praktikus, mindennek van helye. A csomagtartó alig értelmezhető, csupán 139 literes (a háromajtósé meg csak 130).

Nálunk egyetlen tesztautó sem fogyasztott olyan keveset benzines motorral, mint a Citroën C1 és testvérei. Van pár tipikus baja, de nem véletlenül drága használtan

Jó az üléshelyzet, a fürge kiskocsit nagyon könnyű vezetni

Jó az üléshelyzet, a fürge kiskocsit nagyon könnyű vezetni

Új korában is érezhetően spórolós volt az utastér, de kevés ponton öregszik látványosan. A kemény műanyagok könnyen összekarcolódnak, a vészvillogó kapcsolója gyakran márványossá válik és az évek során kiderült, hogy a szélvédőoszlophoz tövéhez túl közel tervezték az ajtóbehúzót. Ettől rövid az erőkar, az ajtók becsapásához sokan megrántják a behúzót, amely a strapától szétesik vagy eltörik.

Kidolgozási hiba a beázás. A víz az első ajtóknál juthat be, de nagy eső után nedvesedhet a csomagtartó is. A hátsó lámpák úgyszintén képesek beázni, mert elöregszik alattuk a szigetelés. Ezt a szivacsréteget a lámpát tartó csavarok oldása, a hátsó lámpa leemelése után ki kell venni és a lámpát házilag, ablaktömítővel szigetelni. A távirányítós központi záras autókban ez nem gond, de a zárak néha nehezen járnak.

Előfordul beázás a hátsó lámpánál

Előfordul beázás a hátsó lámpánál

Ritkán, de rábukkanhatunk pörsenésre az első ajtókon. Az ablakkeret melletti fémfelületen talán a hegesztési pontok tökéletlen korrózióvédelme miatt jelenhet meg a rozsda.

Fogyasztás, motorok

Elvileg kétféle motorból áll a kínálat, de az 54 lóerős 1,4 HDi hiányzott a hazai kínálatból, a dízel szürkeimportos autókban fordulhat elő. Szinte kizárólagos szerepű az egyliteres benzines, amely többszörös kategóriagyőztes volt az Év Motorja választáson. A háromhengeres motor egészséges nyomatékával szinte repíti az alig 850 kilós autót és fogyasztásától szem nem marad szárazon.

Négycsillagos törésteszt, stabil futómű, fürge motor: a C1 aktív és passzív biztonsága ma is vállalható

Négycsillagos törésteszt, stabil futómű, fürge motor: a C1 aktív és passzív biztonsága ma is vállalható

Autópályán a 160 körüli padlógázt is 8 literrel tolerálja százon, a reális városi fogyasztás 5,5-6,0 liter közötti, országúton osonva 4-4,5 literrel megtehetünk 100 kilométert. Aki nem figyel oda, az is eljár 5 literrel városon kívül. A dízel takarékosabb, de nem sokkal. Országúton fél, városban egy litert érdemes levonni a benzines számaiból. Mivel részecskeszűrő nélküli a dízelmotor, a rövid utakon sem hígul gázolajjal a motorolaj, de a HDi ezzel együtt nem szereti a hidegen megtett, 5-10 kilométeres utakat, pláne a még rövidebbeket.

Karbantartás, kötelező szervizek

Évente egyszer vagy 15 ezer kilométerenként kell karbantartásra vinni az autót. Olajból 5W30 vagy 10W40-es használható, utóbbi olcsóbb és megfelel a motornak. Az olajcserék mellett 30 ezrenként van nagyobb átvizsgálás a pollenszűrő és a fékfolyadék cseréjével, ekkor érdemes a dobfékeket is ellenőriztetni és ha kell, kitisztíttatni.

Porszáraz minden, olajfolyásnak nyoma sincs. Enyhe olajfogyasztás mérhető a 144 ezret futott motoron

Porszáraz minden, olajfolyásnak nyoma sincs. Enyhe olajfogyasztás mérhető a 144 ezret futott motoron

60-120-180-240 ezer kilométer megtétele után van nagyszerviz, pollenszűrő-, gyújtógyertya- és fékfolyadékcserével. 90 ezer kilométer után érdemes megnézetni a szelephézagot, mivel a derék japán márkák még mai is képesek hidraulikus szelephézag-kiegyenlítés nélkül ontani az autókat és a technikát ugye a Toyota tervezte. Ez bő két munkaórányi feladat, a vezérlés megbontásával oldható meg.

Szervizmunkák és alkatrészek irányadó árai

10W40 motorolaj 3300 Ft/liter
Motorolaj és olajszűrő cseréje, munkadíjjal (15 000 km után) 25 000 Ft
Légszűrő 6000 Ft
Első fényszóróizzó cseréje 980 Ft
Első és hátsó fékbetét, pár 17 200
Első féktárcsa, db 27 100

Forrás: saját gyűjtés Citroën márkaszervizekből. Figyelem! A márkaszervizek különböző kedvezményeket adhatnak a megadott árakból.

Jellemző hibák

A francia Aygo is hozza a Toyoták megbízhatóságát, nagyon kevés bizonytalan pont van a konstrukcióban. Az egyszerű technika kiemelkedően jól viseli a strapálást. Amivel baj volt, az a hűtőközeget eresztő vízpumpa, amit a Citroën az autók visszahívásával korrigált.

Városban sem lépi túl a benzinfogyasztás az 5,5-6 litert százon. A C1-nek megkérik az árát, sok belőle a légkondi nélküli kivitel

Városban sem lépi túl a benzinfogyasztás az 5,5-6 litert százon. A C1-nek megkérik az árát, sok belőle a légkondi nélküli kivitel

Szervizakciót igényelt az önindító, mert indítózás után az önindító nem mindig állt le és vált le a járó motorról. A megoldás a behúzómágnes áramkörébe épített utólagos relé lett. Mivel az autók vagy utólag, vagy már a gyártáskor megkapták ezt a relét, a használtautó-piac C1-es Citroënjeit a gond nem érinti.

A benzines motorok kiválóak, nemigen lehet bajuk. Néha a vezérműlánc csattoghat a tömpe motorházfedél alatt, de ez sem veszélyes. A dízelek a turbófeltöltőnél ereszthetik az olajat és ha mind a négy injektort ki kell rajtuk cserélni, az több mint félmilliós kiadás, de erre 200 000 kilométer után is kevés a példa.

Nagyon strapabíró a hajtáslánc, a futóműre sincs panasz

Nagyon strapabíró a hajtáslánc, a futóműre sincs panasz

A futóműről csak jót mondhatunk. Az egyik nagy fővárosi Citroën-márkaszervizben megkérdezett munkafelvevő maga is C1-gyel jár, mert az autónak úgy ahogy van, nagyon kevés baja lehet. Az úr szerint a csekély rugózatlan tömegnek is szerepe van abban, hogy a felfüggesztés ennyire jól bírja.

Használtautó-piac: nem olcsó a Citroën C1

Igen kevés autót találni, amely ne a nagyvárosi darálóban futott volna, pár kilométeres távokat, elhanyagolt utakon. A kedvezőtlen üzemeltetési körülmények miatt a jellemzően alacsony futásteljesítmény nem jelent egyet pompás állapottal.

850 ezer forint körül induló árával használt autóként a Citroën C1 aránytalanul drágának tűnhet. Hasonló évjáratból nemhogy C3-ast, FIAT Puntót vagy Hyundai Getzet, de Ford Fiestát is kapni ennyiért, vagy olcsóbban.
 

Többnyire 80-150 000 kilométerrel várnak vevőre a használt autók, de ez a C1 292 ezer kilométert futott. Nyugaton is sok autóból hiányzik a klímaberendezés

Többnyire 80-150 000 kilométerrel várnak vevőre a használt autók, de ez a C1 292 ezer kilométert futott. Nyugaton is sok autóból hiányzik a klímaberendezés

A kereslet ilyen magasra árazza az apróság rendkívül csekély fogyasztását és megbízható technikáját. Az ökölszabály szerint a négyéves autók újkori vételáruk feléért mennek el, tehát a C1 értéktartása átlagon felüli, még a kisautók átlagánál is jobb.

Mivel a Citroën C1-ből a használtautó-választék nagyon szegényes, a vele azonos technikájú a Toyota Aygót és a harmadik ikret, a 107-es Peugeot-t is érdemes bevonni a keresésbe. Nem nagy fogás nyugatra menni érte. Németországban 625 000 forintnak megfelelő 2000 eurótól hirdetik a legolcsóbbakat, de az egyiknél csúnyán járó motorról, a másiknál csúnyán rozsdásodó, javítatlan horzsolásról ír a hirdető és ott is belefutni klímaberendezés nélküli autókba, amiknek elég magas az aránya a magyarországi kínálaton belül.