Tizedik alkalommal ad otthont a Yas Marina versenypálya a Forma-1-es Abu-dzabi Nagydíjnak. Az itteni versenyek különlegessége, hogy még világosban rajtol el a futam, ám villanyfényes körülmények között intik le a győztest. A különleges fényviszonyok így újabb kihívás elé állítják az 5554 méter hosszú versenypályán körözőket.

2009: Az első futam

Először tartottak ilyen különleges fényviszonyok mellett futamot. A futamot Sebastian Vettel nyerte, miután Lewis Hamilton fékhiba miatt kiállni kényszerült az élről. Ez volt a Brawn GP utolsó futama, a világbajnok csapat egy dobogóval vett búcsút a sportágtól, átadva helyét a gyári Mercedes csapatának.

2010: Vettel első bajnoki címe

Egy túl korai kiállás, ami eldöntötte a bajnokságot. Többesélyes volt az utolsó futamra fordulva a 2010-es bajnokság, de Fernando Alonso volt a fő esélyes, 8 pont előnnyel Mark Webber és 15 pont előnnyel Sebastian Vettel előtt. A futam egy komoly balesettel indult, Michael Schumacher és Vitantonio Liuzzi ütközött egymással. A biztonsági autós szakasz borította a taktikákat, és Alonsóék Webberre figyeltek a mezőnyben, miközben Vettel vezetett. Webber csapdába csalta magát és túl korán álltak ki kereket cserélni. Alonso követte a példáját, és noha Webber előtt maradt, beszorultak Vitalij Petrov Renault-ja mögé. A spanyol nem tudott mit kezdeni az orosszal, és tehetetlenül nézte végig, amint kicsúszik kezéből a világbajnokság. Vettel úgy nyerte meg első bajnoki címét, hogy addig egy pillanatra sem vezette a pontversenyt a szezon során.

2012: Hagyjatok békén, tudom, mit csinálok

Kimi Räikkönen száját hagyta el a fenti üzenet, melyet versenymérnökének címzett a futam hevében. Ez volt a két éves kihagyás utáni első győzelme. Vettel sem ment rosszul a balesetekkel tarkított futamon, a bokszutcából rajtolva állt fel a dobogó legalsó fokára.

2014: A dupla pontos futam

A futamon Bernie Ecclestone ötlete miatt dupla pontokat osztottak, hogy a világbajnokság még inkább kiélezett maradjon a végsőkig. Végül ez nem játszott közre a végeredményben, noha itt dőlt el Lewis Hamilton javára a világbajnokság 2014-ben Nico Rosberggel szemben, akit technikai probléma hátráltatott az utolsó futamon.

2016: Rosberg világbajnok

Apja után 2016-ban a fiú, Nico Rosberg is megnyerte a világbajnokságot. Akkor még nem gondoltuk, hogy utoljára látjuk őt versenyzőként az F1-ben. Aznap két másik pilóta, Felipe Massa és Jenson Button is az utolsó versenyét teljesítette – legalábbis ez volt a terv. Massa aztán maradt még egy szezont a Williamsnél, míg Button az Indianapolisban versenyző Alonso helyére ugrott be egyszer.

+1

2015-ben, a GP2-es futamon Sean Gelael ütközött a bokszutca kivezető szakaszának falába. A pálya másik különlegessége ugyanis ez, azaz hogy a bokszutcát egy alagúton keresztül lehet elhagyni. A Forma-1-esek még nem törték még össze autójukat ezen a részen.

Forrás: Vezess