Első ránézésre a karácsonyi csúnya pulcsik, esetleg a 90-es évek borzalmas, csiricsáré kapusmezei juthatnak eszünkbe azokról a ruhadarabokról, melyeket az olasz Capable nevű dizájncég tervezett. A mintázat azonban nem a véletlen eredménye, ugyanis ez kell ahhoz, hogy a különböző arcfelismerő rendszerek nehezebben, vagy egyáltalán ne ismerjék fel az embert. Sokak aggodalma ez napjainkban, amikor mindent térfigyelő kamera figyel, és ha úgy van, a hatalom, esetleg bűnözők követhetik minden egyes lépésünket.

Az ilyen rendszereket elég könnyen át lehet verni maszk viselésével, ahogy arra a koronavírus-járvány alatt az egész világ rájöhetett, viszont a Capable ruháival nem kell az arcot elfedni sem ahhoz, hogy az arcfelismerő rendszer csődöt mondjon. A mintázatnak köszönhetően, melyet a Milánói Egyetem egyik kutatója tervezett meg, a felismerőrendszereket működtető mesterséges intelligencia inkább próbálja besorolni zebrának, kutyának vagy éppen zsiráfnak az előtte elhaladókat, mintsem emberi lényként.

Láthatatlanná teszik az embereket ezek a ruhák 1

Ebben a videóban egy emberfelismerő szoftveren próbálták ki a Capable ruháit:

Az arcfelismerés kicselezése persze csak addig tart, amíg a szoftvereket tovább nem fejlesztik, és megtanítják őket arra, hogy ezen mintázatok felett érdemes lehet emberi fejet keresni. Más kérdés, hogy nem is biztos, hogy erre szükség van: 420 euróért ugyanis nem sokan fognak ilyen pulóvert venni, ilyen árcédulával a célközönség csakis a legtehetősebb techparázók közül kerülhet ki.