Sokan az összes töményebb itallal úgy vannak, hogy nem bírják meginni, egész egyszerűen sok nekik az az alkoholmennyiség egyszerre, mely a szájukon és a nyelőcsövükön át a gyomorba érkezik. Mind közül kilóg azonban a malört, amit szabályosan hasonlítottak már méreghez, üzemanyaghoz és akkumulátorsavhoz is, ahogy azt a címben írtuk.

Az ital chicagói különlegesség, melyet egy svéd bevándorló, Carl Jeppson talált fel az 1930-as években. A később róla elnevezett nedűhöz az vezetett, hogy Jeppson annyi szivart szívott élete során, hogy azzal szabályosan kinyírta az ízlelőbimbóit, így egy olyan erős ízt akart kreálni, amit valahogy érez.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Anthony Idol (@anthonyidol) által megosztott bejegyzés

A 35 fokos ital tehát nem erősségével kínoz, hanem ízével, mely Jeppsonnak valószínűleg egy szolid, halvány keserűségnek tűnhetett a fő összetevő, az üröm miatt. A recept egyébként titkos, de nem gondoljuk, hogy annyira sokan kapkodnának, hogy lemásolják a szinte ihatatlan italt. Chicagóban mégis egyetlen nap alatt 10 ezer felessel elfogy belőle a helyi kocsmákban: többségét az első kóstolók, “idegenből” odalátogatók fogyasztják el, de a gyártó szerint minden 49. férfinak bejön a pia az első sokk ellenére is.