Sajnos egyre melegebb nyarak, évek várnak az emberiségre, melyet egyre nehezebben viselünk el. Aligha fog ez hirtelen a visszájára fordulni, és ugyan azzal is magunk alatt vágjuk a fát, hogy a hőség enyhítésére is rengeteg energiát használunk el légkondik működtetésével, nagyon mást nem tudunk tenni.

Egy izraeli cég, a Green Kinoko most egy olyan hűsítő megoldáson dolgozik, melyet elsősorban kültéren, például kávézók, éttermek teraszain lehet használni, és nem jár helyszíni energiafogyasztással. A hűtés kérdését új alapokra helyezve a Kensho nevű rendszerben egy folyékony nitrogénnel töltött tartály pihen, mely -196 Celsius-fokos. A levegő -10 fokon távozik a gépből, lehűtve egyszerre több asztalt is a Kensho környezetében. A nitrogén egyébként veszélytelen, légkörünk 78 százalékát ez a gáz alkotja.

A legdurvább kánikulákra találták ki ezt a légkondit 1

Szemben a hagyományos légkondikkal, itt csak a nitrogén lehűtéséhez kell energiát használni, a helyszínen pedig sokkal hatékonyabban hűt, mint a hagyományos elveken hideg levegőt előállító légkondi, melyből egy másik oldalon távozik a meleg levegő a rendszer kivitelezésétől függően.

A legdurvább kánikulákra találták ki ezt a légkondit 2

A gyártó szerint egy ilyen nitrogénes tartály 7-10 napra elegendő hűtést tud biztosítani, a tartályok pedig 50-60 euróba (kb. 20-25 ezer forintba) kerülnek. A rendszert élesben először szeptemberben fogják tesztelni, ha pedig minden a tervek szerint alakul, 2023 közepétől, azaz a következő nyárra már elérhető lesz a légkondi.