A Cosworth CA ma már az F1 egyik utolsó, emlékezetes korszakára, az éles hangon üvöltő szívómotorokra emlékeztet. Ennek a konstrukciónak a variációi 2005 és 2013 között fordultak elő a Forma-1-ben, és számos csapat használta a Cosworth blokkját, köztük a Red Bull, a Toro Rosso, a Williams, a Lotus, a HRT, a Virgin, a Minardi és a Marussia.

A motor 90º-os hengerszögű, alumíniumból öntött V8-as, hengerenként négy szeleppel, amelyeket nagynyomású pneumatikus rendszer működtet – ez a technikai megoldás az oka annak, hogy a motor képes volt elérni a legendás 20 000 ford./perc álomhatárt. 

Kezdetben 720 lóerőre volt képes, de utolsó éveiben már 900 lóerő felett teljesített, akárcsak a mezőny legjava. A 2,4 literes motor kiállítási darabnak sem utolsó, és mivel rendkívül komoly technikai hátteret igényel, így valószínűleg csak erre a célra fogják már csak használni. Az eladó is így gyönyörködött benne, és azt sem tudják megmondani, hogy a dugattyúk, egyéb alkatrészek megtalálhatóak-e a borítások alatt.

Eladó a Forma-1 egyik szenzációs motorja, de lehet, hogy csak dísznek jó 1Eladó a Forma-1 egyik szenzációs motorja, de lehet, hogy csak dísznek jó 2Eladó a Forma-1 egyik szenzációs motorja, de lehet, hogy csak dísznek jó 3Eladó a Forma-1 egyik szenzációs motorja, de lehet, hogy csak dísznek jó 4