2880 zsák hulladékot gyűjtöttek össze a csapatok a megszokottnál hosszabb versenyen a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 kilométeres szakaszán. A versenyzők hat napon át gyűjtötték a hulladékot, nem telt el úgy nap, hogy a „petkalózok” legalább egytonnányi hulladékot ne szedtek volna ki a folyó árteréből.

Tokajtól Tiszaladányig, a 14 kilométeres távon napi rekordot állítottak fel, csaknem öt tonna összegyűjtött hulladékkal. A csapatok már a vízen előre szelektálták a begyűjtött hulladék nagyobb részét.

Szomorú rekord: 15 tonna szemetet halásztak ki a Tiszából 1

A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot a tavalyi címvédő, a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, 540 zsákkal. A csapat szinte kétszer annyi hulladékot szedett össze, mint a legjobb versenytársak, amivel saját rekordjukat is jócskán túlszárnyalták. A csapat az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyult, ezzel megszerezte a legszorgalmasabb legénységnek járó Tisza Hőse díjat is.

Szomorú rekord: 15 tonna szemetet halásztak ki a Tiszából 2

„Cigándtól Tiszadadáig különböző hulladékhelyzet fogadott bennünket. Azokon a területeken, ahol korábban többször jártunk és több év árhullámainak ‘PET-bányáit’ sikerült felszámolni, ott kevesebb hulladékkal találkoztunk, míg a folyó alsóbb, ritkábban takarított szakaszain nagyobb ártéri szennyezés fogadott bennünket” – mondta el Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója.

„Bár idén elmaradt a szokásos nagy nyár eleji árhullám, az újabb hulladékcunami előbb-utóbb elér bennünket, főleg ha arra gondolunk, hogy Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén a nagy számú betelepülő magánszemély és cég miatt jelenleg jóval több lakossági és ipari hulladék keletkezik” – tette hozzá a szakember.