A 6,069 millió dolláros leütési ár az egyik legmagasabb, amelyet valaha egy dinócsontvázért fizettek – közölte a New York-i aukciót szervező Sotheby’s. Az eladási ár mindazonáltal jóval elmarad attól a 31,8 millió dollártól, amelyet egy T-rexért fizettek 2020-ban, ugyancsak New Yorkban.

A csaknem három méter magas és 6,7 méter hosszú gorgoszauruszt („ádáz gyík”) 2018-ban fedezték fel az amerikai Montana államban, a Judith River-formációban, és eddig is magántulajdonban volt. Az aukciósház 5 és 8 millió dollár közé becsülte a leütési árat.

A csontváz nagyon jó állapotban van. Csaknem az összes eddig felfedezett gorgoszaurusz-csontváz múzeumok tulajdonában van, ez volt az első piacra került példány.

A gorgoszaurusz felnőttkori tömege meghaladta az egy tonnát. Állcsontjaiban több tucatnyi nagy, éles fog sorakozott, kétujjú mellső lábai pedig aránylag kicsik voltak.

Jurassic Park velociraptorát megihlető Deinonychus antirrhopus egy csontvázát a becsült összeg duplájáért, 12,4 millió dollárért vásárolt meg egy ázsiai vevő a Christie’s májusi New York-i árverésen.

A dinoszaurusz-csontvázak virágzó piaca elkeseríti a paleontológusokat: kutatási lehetőségeik beszűkülésétől tartanak amiatt, hogy a maradványok magántulajdonba kerülnek.