A focimeccsek és a sálak többi mint 100 éve összetartoznak, már a sportág hajnalán is kifejezték a szurkolók ebben a formában, melyik csapat is a kedvencük. Egyre okosodó és fejlődő világunkban ez eddig egy régi, változatlan, egyszerű eszköz volt, ám ezen most változtat a Manchester City és a Cisco nevű informatikai vállalat.

Utóbbi ugyanis kifejlesztett egy okos szurkolói sálat, melyet szenzorokkal szereltek fel. A sál közepén található villogó kütyü optimális esetben az ember nyakánál található, beépített érzékelői pedig olyan adatokat tudnak rögzíteni, mint a pulzus, a bőr hőmérséklete vagy elektrodermális aktivitása, azaz az apró feszültségváltozásokat. Mindezt 90 perc alatt 120-szor tenné meg a sál, anélkül, hogy ebből viselője bármit is érezne.

Ezen fiziológiai jelek összessége le tudja írni a szurkolók érzelmi állapotát is, mely egy focimeccs közben igen változó is tud lenni. A jelek átkonvertálásával szeretne a Cisco is foglalkozni, pontosabb képet kapva a témáról. Ha szerencséjük van, igen nagy minta is összejöhet, hiszen a Manchester City hazai meccseit az 55 ezres Etihad Stadionban rendezik – már félházzal is komoly adatmennyiség állhat rendelkezésre.

Arról nincs információ, hogy a sálakhoz milyen formában juthatnak hozzá a szurkolók. Vélhetően ez nem egy bolti termék lesz, a Cisco emberei minden bizonnyal ellenőrzésük alatt is szeretnék tartani az okosruhát.