Az elmúlt években újraindult az űrverseny, azonban elsősorban már nem a nagyhatalmak, hanem a magáncégek próbálják meghódítani a végtelent. Jelentkezőből nincs hiány, a kisebb-nagyobb tesztek folyamatosan zajlanak.

Ennek következményeivel foglalkozott egy kutatócsoport, nemrég pedig be is mutatták tanulmányukat a Nature tudományos folyóiratban. A kanadai British Columbia Egyetem egyik szakembere által vezetett kutatás szerint a fellövések várható növekedésének köszönhetően a következő évtizedben 10 százalékkal megnő az esélye annak, hogy valaki attól fog meghalni, hogy egy visszatérő rakétadarab agyonüti.

Jelenleg nemigen szabályozzák azt, hogyan térjenek vissza az egyes fokozatok a Földre, melyeknek feladata csupán annyi, hogy a hasznos terhet kicipeljék a légkörből a bennük lévő üzemanyag elégetésével. Egyes űrcégek foglalkoznak azzal, hogy ezek a fokozatok többször is felhasználható, maguktól visszatérő elemek legyenek, míg mások a röppályát próbálják számolgatni és tervezgetni úgy, hogy még a légkörben elégjenek az elemek, vagy ha már leesnek, ne olyan helyre potyogjanak vissza, ahol emberek élnek.

Ennek ellenére előfordultak a közelmúltban is veszélyes esetek: 2020-ban egy elefántcsontparti faluba esett le egy közel 12 méteres darab. A jövőben ez a helyzet rosszabbodhat: a számítások szerint Latin-Amerika, Ázsia, Afrika és Óceánia van nagyobb veszélyben. A rakéták röppályáiból és az elmúlt 30 év adataiból kiindulva a tudósok konkrét nagyvárosokat is megneveztek, ahol érdemes lehet néhanapján az égre nézni, nem közeledik-e valami gyanús objektum:

  • Dzsakarta (Indonézia)
  • Dhaka (Banglades)
  • Mexikóváros (Mexikó)
  • Bogotá (Kolumbia)

lakói háromszor nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint akik például New Yorkban, Moszkvában vagy Pekingben élnek.