A futballban mindig is a leggyorsabb, legrobbanékonyabb játékosok érték el a legnagyobb sikereket. Elég csak Cristiano Ronaldóra gondolni, aki testi adottságaival mindig felhívja magára a figyelmet, de az új generáció tagjai közül Kylian Mbappé is jó példa erre, aki szinte bárkit lesprintel a félpályától az ellenfél 16-osáig.

Ezek az erények azonban teljesen feleslegessé, sőt, hátránnyá válnak a japánok által kicsit módosított sportágban. Az 500 lépéses foci, mint ahogy neve is elárulja, erősen korlátozza, hogy az egyes játékosok hány lépést is tehetnek meg a pályán. A játékhoz csupán egy-egy okostelefonra van szüksége a sportolóknak, melyen egy program számolja a lépéseket.

Ha így játszanánk a focit, Ronaldo ellen is lenne esélyünk 1

Lehet, hogy elsőre soknak hangzik ez az 500-as szám, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a meccseket kispályán játsszák, ám a rendszer kíméletlenül bünteti már a kisebb sprinteket és kitöréseket is: ilyenkor egy lépést akár tíznek is érezhet a telefon, a számláló pedig gyorsan fogy. Komoly taktikai játékká válhatnak így a meccsek, ugyanis a lenullázódás egyenértékű a piros lappal, azaz a játékosnak el kell hagynia a pályát.

Ha így játszanánk a focit, Ronaldo ellen is lenne esélyünk 2

Lépéseket nyerni is lehet azzal, ha valaki egy helyben megáll és bizonyos ideig mozdulatlan marad. A hagyományos focihoz képest még egy szabályon változtattak: ha a játékszer elhagyja a pályát, az oldalvonalról az a csapat folytathatja a meccset, aki kirúgta a labdát. A módosítás oka az, hogy ilyenkor nekik kell elmenniük az elguruló labdáért, így ők kerülnek rosszabb helyzetbe azzal, ha esetleg erre játszanának pl. védekezésnél.

Az 500 lépéses focit egyébként a World Yuru Sports Associationnek köszönhetjük: céljuk az, hogy a sportokat mindenki számára elérhetővé tegyék kortól, nemtől és testi hátrányoktól függetlenül. Eddig összesen 70 “yurut” találtak ki, köztük olyanokkal, mint a beszappanozott tenyérrel játszott kézilabda vagy a kalapos rögbi, ahol a tojáslabdát csak a fejükön lévő kalapokon egyensúlyozva vihetik.