Edwin “Buzz” Aldrin 1969. július 20-án a világon másodikként lépett a Hold felszínére. A most 92 éves korábbi űrhajós történelmi tettéről rengeteg tárgyi emléke maradt ránk, amelyekből a Sotheby’s július 26-án rendez árverést. 

A felajánlott tárgyak között több személyes holmi akad, de vélhetően a készletből az Apollo-11 űrmisszója során viselt kabát lesz a legkelendőbb. Ezt a ruhadarabot viselte Buzz Aldrin a Holdon töltött ideje során, a ruhadarabon feltűnik a misszió jelvénye, valamint a NASA ikonikus logója, valamint az űrhajós neve.

Ezért a darabért 400-800 millió forintot várnak a szakértők.

Akár 800 milliót is érhet a Holdat is megjárt ruhadarab 1

A legendás ruhadarab, amivel megjárta a Holdat oda-vissza Buzz Aldrin. (fotó: Sotheby’s)

“Ez a gyűjtemény űrhajós pályafutásom összegzése, a West Point-i tanulmányaimtól a Gemini XII-es űrmisszión át az emberiség első holdraszállásáig, az Apollo 11 fedélzetén. Mély megfontolás után most tűnt alkalmasnak az időpont, hogy megosszam ezeket a tárgyakat a világgal, amelyek sokak számára egy történelmi pillanat szimbólumai, de számomra mindig is a tudománynak és a felfedezésnek szentelt élet személyes emlékeit jelentették.” – olvasható Buzz Aldrin sajtóközleményében.  

A kabát mellett elárverezésre kerül egy “Go Army, Beat Navy” feliratú transzparens, amelyet a Gemini XII űrsétáján tartott magánál, valamint egy holdfelszíni ellenőrzőlista és pár repülési tervlap.