Az emberiség történelmében az első, fogak tisztítására használt eszközök különböző fadarabkák voltak, melyeket egyszerűen rágcsáltak egy ideig. Később – még az ókorban járunk – megjelentek az első sörtés fogkefék Kínában, ahol egy bambuszdarabra vaddisznószőr-sörtéket erősítettek. Európában a valamivel puhább lószőr terjedt el. Az első nejlonsörtéjű fogkefe 1938-ban, az első elektromos darab 1959-ben készült el.

Érezhető, hogy a kefeformától nemigen tudtunk elszakadni, de lehet, hogy hamarosan változás áll be ebben. Svájci és német fogorvosok és mérnökök ugyanis bemutatták a Blizzbrush nevű alkotásukat, mely igazából egy szájba tehető szivacs. Szerintük az új eszköz sokkal hatékonyabb egy sima fogkefénél, melynek maximális tisztítási hatásfokát 70 százalékosra tették. Ez az arány azonban a legtöbbünknél rosszabb lehet, mert nem jól, nem jó erővel használjuk az eszközt.

Ezeket a problémákat kapásból kiküszöböli a 3D-nyomtatással készülő újdonság, mely antibakteriális anyagból van. A szivacsban egy bemélyedés található a fogaknál, melyek apró szilikonsörtéket rejtenek, vékonyabbakat is, mint egy sima fogkefén. A tisztítás hatékonysága a készítők szerint maximális.

Furcsa eszközzel tisztíthatjuk fogainkat a jövőben 1

A fogtisztítás így egyszerűvé válik: egy kis fogkrém a nyelvre, azt fel kell vinni a fogakra, majd be kell venni a szivacsot, tíz másodperc rágás és máris tiszták a fogak. A szivacsot ezek után könnyű kimosni, mintha csak mosogatásnál vagy fürdésnél tennénk.