A bennünket körülvevő világ sokszor gyorsabban fejlődik, mint mi magunk, emberek. Ez főként technológiai szinten érhető tetten: elég csak abba belegondolni, hogy a szüleink, nagyszüleink korosztályának mekkora megpróbáltatás elsajátítani az okostelefonok használatát. Egyes kutatások szerint például jelentősen átalakulhat az emberi test a sok képernyőnézés miatt, de ehhez idő kell.

Pár évszázaddal ezelőtt lezajlott már egy, a mindennapjainkat alapvetően meghatározó technológiai változás, amelyet ma már szinte természetesnek veszünk. Pedig akkoriban közel sem úgy végezték el kisebb-nagyobb dolgaikat az emberek, mint manapság: leguggoltak valahol, rosszabb esetben az ablakon át közvetlenül az utcára pottyantották, ami kikívánkozott a testükből. Szerencsére manapság már elterjedtek a kényelmes és higiénikus angol WC-k.

A találmány azonban relatíve új, az emberi testnek pedig ez a rövidke idő nem volt elég ahhoz, hogy elfelejtse vagy átalakítsa azt, amit több tízezer év alatt megtanult és elsajátított. Habár így is meg tudunk szabadulni attól, amitől meg kell, az újfajta székelési szokásaink akár beteggé is tehetnek bennünket. A nem megfelelő WC-használat ugyanis megnöveli az aranyérbetegség kockázatát.

Ne súlyosbítsuk rossz WC-használattal ezt a betegséget 1

Kényelmetlenebb, de testünk számára egészségesebb

Tisztázzuk, mit is nevezünk aranyérnek, helyesebben aranyérbetegségnek! Ez a kellemetlen tünetekkel járó jelenség nem más, mint a végbélnyílás közelében található visszérpárnában keletkező vénatágulat. Kétféle változatát különböztethetjük meg: külső aranyérként a végbélnyílás körül, a végbélzáróizmon kívül elhelyezkedő vénatágulatot emlegetik, az efölött, tehát a belül található csomót pedig belső aranyérnek hívjuk. Utóbbi szabad szemmel nem látható, de ugyanúgy tüneteket okoz. Míg a külső aranyér minden esetben fájdalommal és gyulladással jár, a belső aranyeret csak akkor vesszük észre, ha az már túlságosan nagy, begyullad vagy vérzik, esetleg kifordul a végbélnyílásból.

Habár élete során minden harmadik ember átesik legalább egyszer a betegség jelentette tortúrán, ez nem jelenti azt, hogy nem tehetünk ellene semmit. Az alábbiakban négy WC-használati tippet gyűjtöttünk össze, amelyek jelentősen csökkenthetik az aranyér kialakulásának kockázatát.

1. Ne erőltesd!

Kerüld el az erőlködést székeléskor! Az angol WC-k üléspozíciója evolúciós szempontból nem mondható ideális testhelyzetnek. Talppal a földnek támaszkodva és 90 fokban behajlított térddel ülve kevésbé tudjuk ellazítani a záróizmokat, így a széklet csak nagyobb erőlködés árán távozhat a testünkből. Ez az erőlködés aranyeret okozhat, vagy a már meglévőt súlyosbíthatja. Könnyíthetünk a helyzetünkön, ha talpunk alá például egy kis sámlit teszünk, így megváltozik az üléspozíciónk, és a kijárat felé vezető út is könnyebbé válik.

2. Hagyd a trónolást!

Olvasás, telefonnyomkodás, elmélyülés a gondolatokban – számos ilyen tevékenységet végzünk nagydolog közben, van, aki akár egy félórára is félrevonul, holott ez nem egészséges. Sokáig egy helyben ülve ugyanis folyamatos nyomás nehezedik az alhasi részre, a gáttájékra, a fokozott terhelés és az odaáramló túl sok vér miatt pedig romlik a keringés.

3. Légy gyengéd!

Ha már fennállnak az aranyeres panaszok, a legfontosabb, hogy ne súlyosbítsuk a helyzetet. A mosdóhasználat azonban nem elkerülhető, ilyenkor a lehető legkíméletesebben kell eljárni székletürítéskor, majd az azt követő tisztításkor. Használjunk puha, többrétegű WC-papírt, nedves törlőkendőt vagy bidét, ha a körülmények lehetővé teszik.

Ne súlyosbítsuk rossz WC-használattal ezt a betegséget 2

+1. Csak okosan a papírral!

Mindezek mellett érdemes odafigyelni a törlés irányára is: elölről hátrafelé haladjunk, hogy a kórokozókat ne sodorjuk a végbél környékéről a húgycső felé, mert ezzel újabb betegségek kialakulását kockáztatjuk.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, máris sokat tettünk azért, hogy elkerüljük ezt a népbetegséget. Mindez azonban nem feltétlenül elég, számos oka lehet annak, hogy valakinél aranyeres tünetek jelentkeznek. Bármiféle gyanú, panasz esetén érdemes felkeresni a szakorvost, aki a megfelelő gyógymóddal segíthet a gondokon.

Hírdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.
Ne súlyosbítsuk rossz WC-használattal ezt a betegséget 3

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!