Ne szégyelljük, inkább cselekedjünk

Az aranyér mindkét nemet egyformán érinti, és egyetlen korosztály sem érezheti magát teljes biztonságban, a fiatalok, sőt még a gyerekek sem. Sokan szégyellik és cikinek érzik ezt a betegséget, ezért csak akkor kérnek orvosi segítséget, ha az aranyér már előrehaladott stádiumban van. Pedig kezdetben még hatékonyan lehet otthon is kezelni, éppen ezért cselekedjünk, amint érzékeljük a kellemetlen tüneteket!

Mit lehet tudni az aranyérről?

Az aranyér egy kötőszövetbe ágyazott érfonat a végbélben. Székelés közben szükség szerint kitágul vagy elernyed. Ha túlzott terhelés éri, a fonat begyulladhat, ami viszketéssel, fájdalommal, vér szivárgásával is járhat. Súlyosabb esetben az egész kitüremkedik a végbélnyíláson kívülre. Az aranyérbetegségre hajlamosíthat genetikai örökség, de kiválthatják egyes életmódbeli tényezők, például a mozgásszegény életmód vagy a rostszegény, egészségtelen táplálkozás és a székrekedés miatti erőlködés. Összeszedtük, hogy a családon belül kiket hogyan érinthet az aranyér.

Gyerekek és az aranyér

A kisgyerekek gyakran válogatósak, ezért kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek. A rostszegény étkezés miatt gyakrabban lehet székrekedésük, az erőlködés pedig kiválthatja a panaszokat. Néhányuk nem szereti elvégezni a nagydolgát az óvodában vagy az iskolában, ezért akár napokig is tartogathatják a székletüket, ami annyira megkeményedhet, hogy növelheti az aranyér kockázatát. Fontos, hogy a gyerekünk minél többet mozogjon, mert a mozgásszegény életmód szintén az aranyérbetegség fokozott kockázatával jár.

Férfias a fizikai munka, de aranyeret is okozhat

A férfiak gyakrabban végeznek nehéz fizikai munkát, illetve többet foglalkoznak az izmaik építésével, a megnövekedett hasűri nyomás azonban hajlamosít az aranyérbetegségre. A hasüregi nyomást az elhízás, így a főként férfiakra jellemző sörhas is fokozza. Ha hajlamosak vagyunk az aranyérre, próbáljunk meg egészségesen étkezni és kevesebb megterhelő testmozgást végezni. Súlyzós edzés helyett válasszuk inkább az úszást, a biciklizés helyett az elliptikus trénert, a futásról pedig váltsunk dinamikus tempójú sétára.

A szülés és a várandósság is okozhat aranyeret

Nőknél az aranyér leggyakoribb kiváltó oka a terhesség és a szülés. Emellett sok nő dolgozik irodában, ahol az egész napos ülőmunka következményeként a kismedencei izomtónus, valamint a bélmozgás renyhesége szorulást eredményezhet.

Nem tesz jót a sok ücsörgés

A nagyszülők kevesebbet mozognak, ráadásul idősebb korban a kötőszövetek is egyre lazábbá válnak, így nő az esélye az aranyér kialakulásának.

Az egész családnak segíthet a Proktis-M

Ha hajlamosak vagyunk az aranyérbetegségre, a házi patikánkban legyen Proktis-M végbélkúp és Proktis-M plus kenőcs. Ezeknek a készítményeknek az összetevői, a hialuronsav és a gyógynövények enyhítik a tüneteket: csillapítják a fájdalmat és elősegítik a szövetregenerációt. A Proktis-M termékcsalád recept nélkül kapható a patikákban, és a tünetek függvényében kombinálva is használható.

Az egész családot érintheti ez a betegség, mégis titkoljuk (x) 1

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!