A világtörténelem egyik fontos ütközeteként tartják számon az isszoszi csatát, ahol i. e. 333. november 5-én Nagy Sándor makedón uralkodó és III. Dareiosz perzsa nagykirály seregei összecsaptak. Előbbi a győzelem után hódításait folytatva dél felé fordult, Fönícia és Egyiptom megszerzésére.

Ez az összecsapás ihlette meg a híres ékszerészt, Ruven Perelmant, aki lánya 1992-es esküvőjére szánta hozományként a képeken látható sakk-készletet. A szett minden egyes négyzetcentije a végletekig kidolgozott, teljesen érthető, miért dolgozott rajta 10 éven keresztül 14 ezer órát a mester. Mind a tábla, mind a figurák a csatára utalnak, az egyes figurák megjelenése, fegyverzete is megfelel a 2300 évvel ezelőtti eseményeknek.

10 évig készült, egy vagyont ér ez a játék 1

A figurák ráadásul mozogni is tudnak. A talapzat elforgatásával minden életre kel, például Nagy Sándor leereszti a kardját vagy a hajósok eveznek egyet.

10 évig készült, egy vagyont ér ez a játék 2

Anyaghasználat terén a mester csak a legjobbakhoz nyúlt: 14 karátos arany, féldrágakövek, tűzzománc-borítás a 16 bábun, míg a tábla világos és sötét lapjai látványos borítást kaptak a rodonit- és malachitásványoknak köszönhetően. A hozomány most azonban eladósorba került, egy New Orleans-i régiségbolt majdnem kétmillió dollárért (755 millió forintért) kínálja.