A június 13-án kifogott rája fejétől a farkáig majdnem négy méter hosszú, súlya valamivel 300 kilogramm alatt van – közölték hétfőn a Wonders of the Mekong (A Mekong csodái) nevű kambodzsai-amerikai kutatási projekt tudósai.

A korábbi rekord egy 293 kilogrammos mekongi ponty volt, melyet Thaiföldön fedeztek fel. A ráját egy helyi halász fogta Kambodzsa északkeleti részén, Stung Treng tartományban. Szólt a kutatócsoport tagjainak, akik a Wonders of the Mekong természetvédő munkáját népszerűsítették a folyam menti településeken.

Az éjfél után érkező hívást követően a kutatók órákon belül a helyszínen voltak, és lenyűgözte őket a látvány. A rekordért járó dicsőség mellett a szerencsés halász piaci áron kapott kártalanítást, mintegy 600 dollárt (227 ezer forint).


   
A Mekong Kínán, Mianmaron, Laoszon, Thaiföldön, Kambodzsán és Vietnamon hömpölyög keresztül. Számos óriási édesvízi halfajnak ad otthont, ám az utóbbi években egyre nagyobb környezeti terhelést kell elviselnie. A tudósokat különösen egy jelentős gátépítési program aggasztja, ami súlyos kárt okozna az ívóhelyeken.

A kutatók elmondták, hogy két hónap alatt ez volt a negyedik óriás rája, amit ugyanerről a vidékről jelentettek, mindannyian nőstények voltak. Úgy vélik, ez lehet a faj egyik szaporodási gócpontja. A helyiek Boramynak, vagyis Teliholdnak nevezték el az egyedet kerekded formája alapján, valamint azért, mert a Hold már fent járt a horizonton, amikor június 14-én szabadon engedték.