Habár a szélenergiára megújuló energiaforrásként tekintünk, a szükséges infrastruktúráról azért nem mondható el, hogy annyira környezetbarát lenne. Magukat a lapátokat és a szerkezetet, melyek az áramot termelik, időnként cserélni kell a használódás miatt, nem is beszélve egy-egy ilyen szerkezet elkészítéséhez használt nyersanyag- és energiaszükségéről.

Egy holland cég, a Vattenfall zászlajára tűzte, hogy a leselejtezett turbinalapátokkal fog dolgozni. Céljuk, hogy 2025-re az eldobott lapátok felét, 2030-ra pedig minden egyes darabot újrahasznosítsanak. A feladat nem egyszerű, ugyanis a gyantán és az üveg- vagy épp karbonszálas anyagokon felül fát, PVC vagy PET műanyaghabot, különféle polimereket és fémeket is tartalmazhatnak.

Meglepő módon hasznosították újra a szélturbinát 1

Ezeket szinte lehetetlen összetettségük miatt önálló komponensekre szétbontani, így mindent együtt kell kezelni, ami megnehezíti az újrahasznosítás folyamatát. Mégis vannak már sikerek: sílécekkel, snowboardokkal és napelemparkok számára hasznos építőanyagokkal rukkolt eddig elő a cég.

A turbinalapátok újrahasznosítása már mások fejében is megfordult: volt, ahol kerékpártárolót, míg máshol hidat készítettek belőle:

Sílécet is készítenek már számtalan különleges anyagból. Az alábbi darab például zacskókból van: