Otthonaink egyik legkevésbé szeretett tárolóalkalmatossága a szemetes, melyet szeretünk tisztán tartani, holott mindig csak olyan dolgok kerülnek bele, melyre már nincs szükségünk. Ezek ráadásul sokszor kellemetlen szagokat is árasztanak, gondoljunk csak a kidobott konyhai hulladékra, melyek a nyári melegben még inkább szagosító akcióba lendülhetnek.

Még nagyobb problémát jelent ez Japánban, ahol sokkal több halat fogyasztanak, mint nálunk, a vízi állat nem kívánt maradékai pedig extra büdössé tehetik a kuka környékét. Ezen próbál enyhíteni a Clean Box, mely egy modern, formatervezett szemetesnek tűnik, azzal a különbséggel, hogy fagyasztani is tud. Csúcsra járatva a kuka -11 Celsius-fokra hűl, így szinte teljesen megáll azoknak a baktériumoknak a szaporodása a szemétben, melyek a bűzökért felelnek.

Fagyasztót szereltek a kukába, ez az oka 1

Az ötletgazda Nakanishi Kinzoku Kogyo még 2017-ben olvasott az interneten egy tanácsot arról, hogy a konyhai kellemetlen szagokat egyesek úgy szüntették meg, hogy a szemetet a fagyasztóba kezdték pakolni. A visszajelzések jók voltak azoktól, akik kipróbálták, de érthető módon nem terjedt el, hiszen nem sokan tárolják a fagyott zöldborsó vagy épp a csirkemell mellett a kukába szánt holmikat. A feltaláló ezért megfordította a dolgot: az első fagyasztós szemetesek már 2019-ben elkészültek, szinte azonnal elkelt belőle 100 darab.

A folytatásra idén áprilisig kellett várni, Japán nagyobb üzleteiben már kapható a 20 literes szemetes. Ára azonban igen arcpirító: 135 ezer forintnak megfelelő jent kérnek érte.