Régebbi autótípusokról használható fotót találni komoly kihívás. Rengeteg találat akad, de ezek java komoly ügynökségek tulajdonában van vagy bélyegméretű. Ezért érhet egy bejegyzést a Ford autórajongóknak adott születésnapi ajándéka. Az amerikai márka június 16-án, fennállásának 119. évfordulóján megnyitotta a Ford Heritage Vault -ot, ahol igazi, történelmi dokumentumok érhetők el kitűnő minőségben.

Kinyílt a Ford csodás archívuma, minden ingyen vihető 1

A gyűjtemény több mint 5000 régi fényképet, termékprospektust és egyéb vizuális anyagot tartalmaz, amelyek az autók szerelmesei és az újságírók számára egyaránt elérhetők. Az anyag a 1903-2003 közötti éveket öleli fel, tehát tényleg a digitalizáció, és az internet kora előtti gyűjteményről van szó. A Ford jelenlegi és nyugdíjazott munkatársai, valamint a Wayne Megyei Egyetem könyvtárának segítségével indította el a gyűjteményt.

Kinyílt a Ford csodás archívuma, minden ingyen vihető 2

“Ezek az alkotások analóg módszerekkel születtek, és keményen dolgoztunk, hogy a digitális világba is eljuttassuk őket”– mondja Ciera Casteel, a projektben résztvevő levéltáros. “A digitalizálás azonban nem elég. Fontos volt számunkra, hogy a Heritage Vault mindenki számára elérhető legyen.”